Now Reading
Tahukah anda, berjalan adalah baik untuk kesihatan tetapi berjalan dengan lebih laju adalah lebih baik.

Tahukah anda, berjalan adalah baik untuk kesihatan tetapi berjalan dengan lebih laju adalah lebih baik.

Berjalan pantas sangat bermanfaat untuk semua dan bagus untuk memperbaiki penyakit termasuk demensia, penyakit jantung, kanser dan kematian

36 Tips When You're Walking to Lose Weight — Eat This Not That

Sejauh mana anda berjalan mungkin penting untuk kesihatan anda sama dengan berapa banyak langkah yang anda ambil setiap hari.

Penyelidik dari University of Sydney dan University of Southern Denmark mendapati bahawa 10,000 langkah setiap hari adalah “sweet spot” untuk membantu mengurangkan risiko penyakit dan kematian. Mereka juga mendapati bahawa kadar yang lebih pantas, seperti berjalan pantas, boleh memberi manfaat yang lebih besar.

Reap the Benefits of Walking with These 7 Workouts

Berjalan pada kadar pantas dikaitkan dengan memberi faedah kepada semua penyakit termasuk demensia, penyakit jantung, kanser dan kematian.

Kajian juga mendapati bahawa setiap 2,000 langkah dapat mengurangkan risiko kematian pramatang secara berperingkat sebanyak 8 hingga 11%, sehingga kira-kira 10,000 langkah sehari.

Idea berjalan 10,000 langkah sehari untuk meningkatkan kesihatan anda pada asalnya diilhamkan sebagai sebahagian daripada strategi pemasaran oleh sebuah syarikat Jepun, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada 2019.

Walau bagaimanapun, Prof Tony Blazevich, pakar dalam biomekanik di Universiti Edith Cowan, berkata cara ini “memang masuk akal”, terutamanya apabila melihat kesihatan kardiovaskular.

Sistem Peredaran Darah Manusia: Organ, Fungsi, dan Cara Kerjanya

“Semakin banyak darah anda mengalir melalui arteri anda, semakin banyak ia mencetuskan proses pembaharuan diri dalam arteri anda,” katanya sambil menunjukkan bahawa berjalan lebih pantas meningkatkan kadar denyutan jantung orang lebih daripada berjalan perlahan.

“Secara teorinya, jika anda boleh meningkatkan kadar denyutan jantung anda dan membuat darah mengalir lebih cepat, anda mungkin membaiki arteri anda dengan lebih baik. Aliran darah tambahan boleh menjadi sangat baik untuk semua bahagian badan kita – otak kita, otot kita, semuanya.”

Setelah mempertimbangkan kaitan antara berjalan kaki dan pengurangan risiko kanser, Blazevich berkata terdapat teori bahawa kanser sangat dikaitkan dengan keradangan dalam badan kita.

How Often You Should Work Out According to Experts – Cleveland Clinic

“Kami tahu bahawa senaman adalah salah satu cara terbaik untuk meminimumkan keradangan,” katanya.

Selama bertahun-tahun penyelidik telah membahaskan kiraan langkah harian yang harus disasarkan oleh orang ramai untuk mencapai hasil kesihatan yang lebih baik. Blazevich berkata kebanyakan kajian mengatakan orang ramai harus menyasarkan antara 7,000 dan 10,000 langkah sehari.

“Secara amnya, apa yang kami dapati ialah beralih daripada tiada kepada sesuatu memberi kami keuntungan terbesar,” katanya. “Katakan pada masa ini anda hanya melakukan sekitar 3,000 langkah sehari, jika anda naik sehingga 5,000 itu akan memberi kesan yang agak besar

Fast walkers could live up to 15 years longer than those who simply stroll •

“Persoalannya ialah: di manakah anda perlu berhenti berjalan?”

Olds berkata “tiada angka”, tetapi 10,000 langkah adalah matlamat yang munasabah apabila dibina dalam gaya hidup seharian anda.

“Mulakan secara sederhana dan perlahan-lahan dan bina secara beransur-ansur sedikit demi sedikit setiap hari, atau sekurang-kurangnya setiap minggu, sehingga anda mendapati perkara yang anda selesa dengan bilangan langkah yang sesuai dengan gaya hidup anda,” katanya.

Power Walking: What It Is, How to Do It & Why It's So Good for You

“Saya sangat mengesyorkan anda mempunyai sedikit masa sepanjang hari yang merupakan masa senaman anda dan ia mempunyai keutamaan mutlak.”

Ini boleh jadi semudah turun dari bas beberapa hentian dan berjalan ke tempat kerja, atau mengetepikan masa setiap hari untuk berjalan dengan anjing atau mendengar podcast semasa berjalan, kata Olds.

error: Content is protected !!