tahi lalat
Tahi lalat, jeragat dan tanda kulit antara lesi kulit yang biasa berlaku pada wajah atau tubuh anda dan bukan dikategorikan sebagai kanser.

Tahi lalat, jeragat dan daging tumbuh antara masalah kulit yang biasa berlaku pada wajah atau tubuh anda dan bukan dikategorikan sebagai kanser. Kehadirannya pada kulit boleh memberi kesan terhadap penampilan luaran anda. Panduan ini memberitahu anda tentang jenis-jenis lesi kulit, punca dan cara merawatnya.

1. Tahi lalat dan Kulit anda

Tahi lalat adalah pertumbuhan pada kulit yang biasanya berwarna coklat atau hitam. Ia boleh muncul di mana-mana sahaja di atas kulit, bersendirian atau dalam kumpulan.

Kebanyakan tahi lalat muncul pada awal kanak-kanak dan selama 25 tahun pertama kehidupan seseorang. Adalah normal untuk mempunyai antara 10-40 tahi lalat ketika dewasa.

Mengikut peredaran masa, tahi lalat biasanya berubah dengan perlahan, sama ada membesar dan/atau berubah warna. Kadang-kadang, terdapat rambut tumbuh di tahi lalat! Sesetengahnya mungkin tidak berubah sama sekali, sementara yang lain akan perlahan-lahan hilang dari masa ke semasa.

Punca Tahi lalat

Tahi lalat di sana-sini, tetapi dari mana ia datang? Mitos: Datang dari najis lalat. Sebenarnya, ia berlaku apabila sel-sel di kulit tumbuh dalam kelompok dan bukannya tersebar di seluruh kulit. Sel-sel ini dipanggil melanocytes, dan mereka menghasilkan pigmen yang memberikan kulit warna semulajadi. Tahi lalat mungkin menjadi gelap selepas terdedah kepada matahari, sewaktu usia remaja, dan sewaktu kehamilan. 

Jenis Tahi lalat

Tahi lalat juga terdapat pelbagai jenis termasuk:

Nevi Kongenital. Tahi lalat yang terdapat pada saat anda dilahirkan. Nevi kongenital terjadi pada kira-kira satu dalam 100 orang. Tahi lalat ini lebih cenderung berkembang menjadi melanoma (kanser). Tahi lalat dan jeragat perlu diperiksa oleh doktor jika ia mempunyai garis pusat lebih daripada saiz pemadam atau apa-apa ciri melanoma.  

Nevi Displastik. Tahi lalat yang umumnya lebih besar daripada saiz purata (lebih besar daripada saiz pemadam) dan tumbuh secara tidak teratur. Ia cenderung mempunyai warna yang tidak rata dengan titik-titik coklat gelap dan pinggir yang tidak rata. Nevi ini berkemungkinan besar akan menjadi melanoma. Malah, orang yang mempunyai 10 atau lebih nevi displastik mempunyai peluang 12 kali ganda lebih tinggi menghidap melanoma, bentuk kanser kulit yang serius . Apa-apa perubahan dalam tahi lalat perlu diperiksa oleh pakar dermatologi untuk menilai kanser kulit.  

Rawatan Tahi lalat

Sekiranya seorang dermatologi percaya bahawa tahi lalat perlu dinilai lebih lanjut, beliau akan melakukan biopsi dengan mencukur atau memotong seluruh tempat supaya dapat dinilai di bawah mikroskop. Walaupun ia kedengaran menyakitkan, tetapi ia adalah proses yang mudah (Jika pakar dermatologi merasakan tahi lalat itu mungkin kanser, memotong tahi lalat tidak akan menyebabkan kanser merebak).  

Sekiranya tahi lalat didapati menjadi kanser, ahli dermatologi akan memotong keseluruhan tahi lalat atau bekas luka dari tapak biopsi dengan memotong keseluruhan kawasan dan rim kulit normal di sekelilingnya, kemudian luka itu ditutup dengan jahitan.

2. Skin Tag atau Daging Tumbuh

Daging tumbuh  ialah flap kecil tisu yang tergantung di luar kulit dengan tangkai bersambung. Jangan bimbang, daging tumbuh tidak berbahaya. Ia biasanya ditemui di leher, dada, belakang, ketiak, di bawah payudara, atau di kawasan kemaluan. Tanda kulit  lebih cenderung muncul pada bahagian badan wanita, terutamanya dengan peningkatan berat badan, dan faktor usia tua.        

Tanda kulit  biasanya tidak menyebabkan sebarang kesakitan. Walau bagaimanapun, mereka boleh menjadi jengkel jika apa-apa, seperti pakaian, barang kemas, atau kulit bergesel dengannya.

Rawatan Tanda Kulit

Sekiranya anda berasa tidak selesa dengan tanda kulit yang terdapat di bahagian badan anda, anda boleh berjumpa ahli dermatologi dan mereka boleh mengeluarkan tanda kulit tersebut dengan memotongnya dengan pisau atau gunting, pembedahan beku (membekukannya), atau dengan elektrosurgeri (membakarnya dengan arus elektrik).

3. Lentigo dan Kulit Anda

Lentigo adalah tanda di kulit yang lebih gelap (biasanya coklat) daripada kulit di sekelilingnya. Ianya selalunya muncul pada individu yang mempunyai kulit putih dan cerah.

Punca Lentigo

Pendedahan kepada matahari adalah penyebab utama lentigo . Lentigo paling kerap muncul di bahagian-bahagian badan yang terdedah paling banyak kepada matahari, termasuk muka dan tangan. Sesetengah lentigo  mungkin disebabkan oleh genetik (sejarah keluarga) atau melalui prosedur perubatan seperti terapi radiasi.

Rawatan Lentigo

Terdapat beberapa cara untuk merawat lentigo :

• Pembedahan beku (membekukannya)         

• Pembedahan laser         

• Krim kulit seperti retinoid dan agen pelunturan         

4. Jeragat

Jeragat adalah bintik coklat kecil yang biasanya terdapat pada muka, leher, dada, dan lengan seseorang. Jeragat adalah normal dan ia bukanlah ancaman kepada kesihatan. Pembentukan jeragat cenderung berlaku pada musim panas, terutama di kalangan orang kulit berkulit cerah dan orang yang mempunyai rambut halus atau merah . 

Punca Jeragat

Punca jeragat termasuklah genetik dan pendedahan kepada cahaya matahari (UV).

Rawatan Jeragat

Oleh kerana jeragat kebiasaannya tidak berbahaya, tiada keperluan untuk merawatnya. Seperti kebanyakan keadaan kulit, sebaiknya anda mengelakkan pendedahan cahaya matahari sebanyak mungkin atau menggunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 30. Ini amat penting kerana individu yang lebih cepat ‘sunburn’ (contohnya, orang yang berkulit cerah) berpotensi tinggi mendapat kanser kulit.  

Jika anda merasakan bahawa jeragat anda adalah satu masalah atau menjejaskan penampilan anda, anda boleh menutupnya dengan solekan atau mempertimbangkan jenis rawatan laser tertentu seperti rawatan nitrogen cair atau  kimia kulit.  

5. Seborrheic Keratoses dan Kulit anda

Seborrheic Keratoses adalah pertumbuhan berwarna coklat atau hitam yang biasanya terdapat pada bahagian dada dan belakang serta di kepala. Ia berasal dari sel yang dipanggil keratinosit. Apabila ia berkembang, seborrheic keratos kelihatan seperti ketuat. Seborrheic keratoses tidak membawa kepada kanser kulit. 

Punca Seborrheic Keratoses

Penyebab utama seborrheic keratosis adalah tidak diketahui. Ia lebih sering berlaku apabila individu meningkat usia.

Rawatan Seborrheic Keratoses

Seborrheic Keratoses tidak berbahaya dan tidak menular. Oleh itu, ia tidak perlu dirawat.

Jika anda memutuskan untuk membuang seborrheic keratos kerana anda tidak menyukainya, atau kerana ia menyebabkan tidak keselesaan lebih-lebih lagi oleh pakaian, kaedah untuk membuangnya termasuklah memotong, melakukan pembedahan beku, dan elektrosurgeri.

Sumber:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/moles-freckles-skin-tags

https://www.cuh.nhs.uk/addenbrookes-hospital/services/oral-and-maxillofacial-surgery-and-orthodontics/frequently-asked-questions/freckles-moles-and-melanomas

https://arizonaderm.com/freckle-vs-mole/

https://www.medicinenet.com/freckles/article.htm

Tagged: