Now Reading
Syarat-syarat untuk Memohon MyEduloan Mara

Syarat-syarat untuk Memohon MyEduloan Mara

myeduloan

Dengan program myeduloan MARA Pinjaman Boleh Ubah iaitu Young Talent Development Programme (YTP) 2021, pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020, anda kini boleh memohon penajaan pinjaman pelajaran.

Bayaran balik tertakluk dengan dasar yang di tetapkan seperti kadar Pinjaman Boleh Ubah dimana pinjaman pelajar diberikan kadar pengurangan mengikut prestasi akademik pelajar setelah tamat pengajian.

Berikut ialah syarat-syarat am myeduloan MARA yang diperlukan:

1. Kewarganegaraan Malaysia dan keturunan bumiputra.

2. Tidak mempunyai rekod bantuan di tarik semula atau ditamatkan atas dasar tindakan displin.

3. Pemohonan tiada rekod anjuran yang sama daripada mana-mana penganjur lain untuk peringkat pengajian yang sama.

4. Jika ada rekod, sila lampirkan kontrak pelepasan tajaan oleh badan penganjur yang lain.

5, Bagi calon yang sedang berkhidmat , sila lampirkan surat kebenaran ataun penggantungan atau perlepasan darpada majikan.

6. Calon mestilah mempunya tahap kesihatan yang optimum dan sah daripada doctor yang bertauliah.

7,. Mata pelajaran Bahasa Melayu mesti lulus di peringkat SPM/SPMV

8. Pelajar ‘’Drop-out’’ atas sebab GAGAL dalam sebarang kelayakan untuk meneruskan pengajian dalah TIDAK LAYAK. Untuk yang digantung pengajian semester , penalti akan di kenakan pada semester 2 atau semester seterusnya.

Syarat-syarat kelayakan pendapatan ibu bapa pemohon untuk myeduloan MARA:

Pendapatan bercukai seisi rumah , ibu dan bapa dalam tahunan yang bernilai RM80, 001.00 ke atas adalah tidak layak untuk kelulusan permemohonan

SYARAT KELAYAKAN AKADEMIK untuk myeduloan MARA:

1. Panduan utama kelayakan adalam berdasarkan kecemerlangan akademik , juga terbuka untuk pelajar kolej Polytech.

2. Kelayakan pelajar Sijil / Pra-Diploma  (yang diiktiraf oleh kerajaan) ialah mendapat sekurang-kurangnya CGPA 2.00 ke atas.

3. Sekiranya kelayakan pemohon tidak memenuhi syarat, pemohon kemudianya dapat memohn semula dengan menggunakan keputusan peperiksaan semester atau tahun mengikut kredit mata pelajaran yang bernilai CGPA 2.00 ke atas atau yang sama nilainya.

4. Permohonan pinjaman yang menggunakan kelayakan selain dari SPM seperti contoh menggunakan sijil / diploma atau lain-lain kelayakan yang dibenarkan oleh MARA perlu juga mendapat kredit lulus dalam subjek Bahasa Melayu diperingkat SPM/SPMV.

M.A.R.A tidak memberikan kelayakan pinjaman kepada pelajar Kursus (Kod Kursus) Syarat Kelayakan Akademik Pinjaman Pelajaran MARA Sijil Sains Komputer KPTM (SSK1). Untuk melanjutkan ke peringkat diploma dan seterusnya, pelajar mesti melampirkan sijil keputusan akhir yang bernilai CGPA tidak kurang daripada 2.00, dan lulus mata pelajaran Bahasa melayu di peringkat SPM/SPMV

5. Pelajar Matrikulasi The Institute of Chartered Secretaries and Administrators – ICSA (MT01) dan The Institute of Chartered Secretaries and Administrators – ICSA (FN01) kelayakan pinjaman MESTI mendapat 3 kepujian di dalam mata pelajaran   Bahasa Inggeris, Matematik dan 1 subjek lain

See Also
rfid malaysia

Jadual kemasukkan Elaun

Pembayaran elaun sara hidup pelajar, akan dimasukkan ke setiap akhir bulan sepanjang 2021.

Proses bayaran balik

M.A.R.A akan menghantar penyata terkini pinjaman kepada pelajar setelah tempoh pengajian selesai untuk tujuan bayaran balik berjadual. Selain daripada itu, baki bayaran boleh di periksakan di layer halaman

Sumber:

https://semakanonline.com/ytp-mara/

http://www.pendidikanmalaysia.com/2013/09/syarat-kelayakan-pinjaman-pendidikan.html

https://mypt3.com/pinjaman-mara-loan

error: Content is protected !!