Now Reading
10 Pilihan Sunscreen Terbaik Untuk Cuaca Di Malaysia

10 Pilihan Sunscreen Terbaik Untuk Cuaca Di Malaysia

Sunscreen atau Sunblock mana yang lebih baik?

Sunscreen terbaik dan tepat amat penting untuk melindungi kulit anda daripada sinaran matahari. Menurut pakar kulit, penyebab utama perubahan kulit yang kelihatan seperti kedutan, disebabkan oleh sinar UV matahari. Inilah masanya untuk anda tinggalkan tabiat lama dan mula memakai pelindung matahari setiap hari!

Perbezaan utama antara sunscreen dan sunblock adalah pada nama mereka sendiri. Sunscreen cenderung untuk hilang keberkesanannya apabila terkena sinar UV setelah kira-kira 2 hingga 3 jam. Sunblock adalah lebih kuat berbanding sunscreen kerana dapat bertahan lebih lama di bawah sinar matahari, memantulkan sinar UV dari menyentuh kulit.

Oleh itu, sunblock paling sesuai untuk anda ketika melakukan aktiviti luar atau jika anda akan keluar lama.Manakala sunscreen adalah yang terbaik untuk kegunaan harian kerana ia akan menyerap ke dalam kulit dan tidak menjadikan anda kelihatan seperti pucat.

Pada asasnya, semakin tinggi SPF, semakin lama ia memberi berkesan melindungi kulit anda daripada sinar matahari. Untuk mengira berapa lama produk SPF akan berfungsi, ambil nombor SPF dan darabkan dengan berapa lama anda dapat elakkan daripada terbakar akibat sinar matahari.

Contohnya, jika anda biasanya mengambil masa 15 minit untuk mendapatkan selaran matahari (sunburn) tanpa perlindungan darabkan dengan nilai SPF produk tersebut:

  • SPF 50 x 15 minit = 750 minit (12 jam perlindungan!)

Ini merupakan senarai sunscreen / sunblock terbaik untuk anda:

Jika artikel ini berguna untuk anda, pertimbangkanlah untuk membuat pembelian barangan ini dari stor atau pautan kami. Pembelian anda membantu menyumbang kepada misi kami untuk menyediakan maklumat berguna kepada semua.

Yadah Oh My Sunscreen

RM35.00

Diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi seperti ekstrak kamomile dan lavender, Yadah Oh My Sunscreen adalah sunscreen terbaik yang sempurna untuk pengguna kulit sensitif.

Tekstur yang lembut, menenangkan dan melembapkan kulit tanpa rasa berminyak dan melekit. Ia juga bebas daripada bahan berbahaya seperti minyak mineral, paraben, talcum dan pewarna tar!

Biore UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50

RM35.00

Sunscreen terbaik yang digemari dari Jepun ini bukan hanya mesra harga, tetapi juga baik dan kaya dengan bahannya. Ia diformulasikan dengan Aqua Micro Capsules yang bertindak sebagai agen penyerap UV, melindungi anda dari UVA dan UVB.

Teksturnya bukan sahaja ringan dan tidak meninggalkan rasa bergris mahupun berminyak, malah sunscreen ini juga melembapkan kerana mengandungi Hyaluronic Acid dan Mix Citrus Essence. Dengan itu, ia adalah sunscreen harian yang sempurna dan tanpa alergi!

Biore UV Perfect Milk

RM30.00

Zink oksida sebagai salah satu bahan kecantikan yang paling selamat biasanya membantu merawat ruam biasa atau iritasi kulit yang lain. Apabila digunakan sebagai produk pelindung sinar matahari, ia melindungi sel kulit dari kerosakan UV dan membantu melambatkan proses penuaan yang mencegah kekeringan kulit.

Terutama bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, Biore UV Perfect Milk adalah mattifying sunscreen terbaik yang mengandungi zink oksida, menjadikan kemasan akhir yang lembut tanpa mengeringkan kulit anda! Ia juga berfungsi sebagai asas solekan untuk mengelakkan kulit daripada berminyak dan membantu solekan tahan sepanjang hari.

Bentonit untuk menyeimbangkan kulit PH dan bebas daripada wangian.

Klairs Soft Airy UV Essence SPF 50 PA ++++

RM93.00

Sekiranya anda merasakan sunscreen terlalu tebal pada wajah berminyak anda, lebih baik beralih kepada pilihan berasaskan air untuk rasa tekstur yang ringan. Sunscreen terbaik daripada Klair ini memberikan rasa nyaman kepada pemakainya.

Mampu melindungi pemakainya dengan SPF 50, sunscreen ini juga menawarkan perlindungan UVA dan UVB di samping menyihatkan kulit dengan Seabuckthorn Oil, yang menjadikan kulit lembap dan lembut.

Neutrogena Ultra Sheer, Dry-Touch Sunscreen SPF 100+

RM79.90

Bagi mereka yang takut tidak mendapat perlindungan yang cukup daripada sinar matahari boleh memilih Neutrogena Ultra Sheer, Dry-Touch Sunscreen.

Dengan jumlah perlindungan SPF 100+, sunscreen terbaik menawarkan formula tekstur ringan yang akan menyerap ke dalam kulit dengan cepat untuk kemasan matte. Dengan itu, tidak ada kemungkinan muka menjadi berminyak dan menimbulkan ketidakselesaan terutama pada kulit berjerawat. Tambahan lagi, sunscreen ini tahan air sehingga 80 minit!

 L’Oreal Dermo Expertise Uv Perfect Aqua Essence City Face Mist

RM71.90

Menggunakan sunscreen terlalu menyusahkan dan memerlukan masa yang lama? Sudah tiba masanya untuk berhenti mencari alasan untuk mengelak menggunakan sunscreen, dan mula menggunakan sunscreen terbaik dalam bentuk semburan!

Anda hanya perlukan 3 saat, dan kulit anda akan dilindungi daripada sinar matahari yang berbahaya. Ia mudah, cepat dan senang digunakan. Anda bahkan boleh menyemburkannya ke atas solekan, jadi anda dilindungi di mana sahaja, bila-bila masa!

Supergoop! Everyday Sunscreen with Sunflower Extract SPF 50

RM165.00

Supergoop! Everyday Sunscreen mungkin antara sunscreen terbaik yang anda tidak pernah tahu anda perlukan. Selain bebas minyak, ia juga tahan peluh dan air, tinggi antioksidan dan tidak meninggalkan kesan putih.

Formula ini sangat cepat menyerap sehingga memberikan kesan matte, menjaga kilauan tengah hari juga.

Avene Day Protector UV EX SPF30 PA+++

RM200.00

Tanpa pewangi dan bebas alkohol, pelindung matahari ini yang diformulasikan dengan Thermal Spring Water Avène yang anda perlukan dalam hidup anda. Ia mempunyai sifat menenangkan dan melembutkan dengan sistem penapis UV yang membantu melindungi kulit anda daripada kesan pendedahan cahaya matahari yang teruk.

Sempurna untuk menjadikan kulit anda sentiasa terhidrat!

La Roche-Posay Anthelios Pocket SPF 50+

RM105.00

Mempunyai kulit sensitif? Sunscreen terbaik daripada jenama La Roche-Posay ini dibuat agar sesuai dengan mereka yang memiliki kulit sensitif yang tidak dapat bertoleransi dengan sinar matahari dengan baik.

Dengan formula yang tidak berminyak namun berkhasiat, pengguna dapat memperoleh velvety-finish, pelindungan UVB dan UVA yang tinggi, tahan air dan SPF 50+.

Bonus untuk pengguna sensitif untuk mempertimbangkan sunscreen ini kerana formula ini yang diuji secara dermatologi ini diperkaya dengan air mata air termal yang membantu menenangkan dan melembutkan kulit. Ia juga membantu mengurangkan bintik-bintik gelap yang disebabkan oleh cahaya matahari!

3W Clinic Intensive UV Sunblock SPF PA50+++

RM9.40

Mencari jumlah perlindungan matahari yang sangat baik? Pelindung matahari dari 3W Clinic ini satu-satunya yang anda perlukan. Sunscreen terbaik yang membentuk pertahanan pada kulit anda untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UV yang berbahaya.

Ia mempunyai konsistensi lembut dan berkrim untuk aplikasi yang mudah dengan warna putih sifar!

error: Content is protected !!