suhu badan normal

Pada waktu pandemik ini, antara perkara yang penting bagi semua orang adalah suhu badan normal. Tanpa suhu badan normal, anda tidak boleh memasuki premis perniagaan.

Tetapi, tahukah anda apa suhu badan normal yang sebenarnya? Dan apa pula suhu badan yang tidak normal atau terlalu tinggi? Bagaimana pula cara untuk mengetahui suhu badan anda sama ada normal atau tidak?

Anda tidak perlu risau kerana kami akan kongsikan dengan anda semua perkara mengenai suhu badan yang menjadi tanda tanya anda dalam artikel kali ini.

Jangan buang masa lagi, mari sama-sama kita baca artikel di bawah yang telah ditulis dan disediakan khas untuk menambah pengetahuan anda.

APA ITU SUHU BADAN?

Suhu badan adalah ukuran untuk melihat seberapa baik badan anda dapat menghasilkan dan menghilangkan panas. Tubuh dapat menjaga dengan sangat baik suhu badan dalam lingkungan yang selamat, walaupun suhu di luar badan banyak berubah-ubah.

Apabila anda terlalu panas, saluran darah di kulit anda melebar untuk membawa lebihan haba ke permukaan kulit anda. Anda mungkin akan mula berpeluh. Semasa peluh menguap, suhu badan anda akan membantu menyejukkan badan anda.

Apabila anda terlalu sejuk, saluran darah anda menjadi sempit. Ini mengurangkan aliran darah ke kulit anda untuk memanaskan badan. Anda mungkin mula menggigil. Apabila otot-otot begetar, ia akan membantu menjadikan suhu badan anda lebih panas.

SUHU BADAN NORMAL

98.6 degrees Fahrenheit is no longer the normal human body temperature - Times of India

Tidak semua orang mempunyai suhu badan normal yang sama. Suhu badan anda mungkin berbeza dengan orang lain.

Seorang doktor Jerman pada abad ke-19 menetapkan standard suhu badan normal pada 37 Celsius bersamaan dengan 98.6 Fahrenheit, tetapi kajian yang lebih baru mengatakan bahawa suhu badan normal bagi kebanyakan manusia adalah 36.7 Celsius, iaitu bersamaan dengan 98.2 Fahrenheit.

Bagi orang dewasa, biasanya suhu rubuh yang normal berada di antara 36.1 Celsius hingga 37.2 Celsius – bersamaan dengan 97 Fahrenheit hingga 99 Fahrenheit. Bayi dan kanak-kanak pula mempunyai julat lebih tinggi iaitu 36.6 Celsius hingga 38 Celsius (97.9 Fahrenheit hingga 100.4 Fahrenheit).

Suhu badan anda tidak kekal sama sepanjang hari, dan ia juga akan berubah sepanjang hayat anda. Beberapa perkara yang menyebabkan suhu anda berubah adalah:

 • Tahap keaktifan anda pada hari tersebut
 • Waktu atau masa
 • Umur
 • Jantina
 • Apa yang telah anda makan atau minum
 • Di mana anda berada dalam kitaran haid anda (bagi wanita)

Pembacaan suhu anda juga berubah mengikut bahagian badan yang anada ambil suhunya. Bacaan suhu ketiak boleh mencapai tahap yang lebih rendah daripada yang anda dapati dari mulut anda. Suhu rektum biasanya lebih tinggi daripada suhu mulut.

SUHU BADAN TINGGI (DEMAM)

What Is Normal Body Temperature? How to Know If You Have a Fever

Suhu tubuh yang melebihi 38 Celsius (100.4 Fahrenheit) dianggap demam. Anda mungkin merasa teruk, tetapi secara keseluruhan, demam tidak buruk bagi anda. Ini adalah tanda bahawa badan anda melakukan apa yang sepatutnya ketika kuman menyerang.

Walau bagaimanapun, jika suhu anda berada pada tahap 39.4 Celsius (103 Fahrenheit) atau lebih tinggi, atau jika anda sudah demam lebih dari 3 hari, segeralah berjumpa dengan doktor.

Anda juga perlu berjumpa doktor jika anda demam dan diikuti dengan gejala seperti bengkak tekak yang teruk, muntah, sakit kepala, sakit dada, leher kaku, atau ruam.

Bagi kanak-kanak, demam sedikit lebih rumit. Hubungi pakar pediatrik anda sekiranya anak anda:

 • Di bawah 3 bulan dan mempunyai suhu rektum 38 Celsius (100.4 Fahrenheit) atau lebih tinggi
 • Antara 3 bulan dan 3 tahun dan mempunyai suhu rektum melebihi 38.9 Celsius (102 Fahrenheit)
 • Lebih tua dari 3 tahun dan mempunyai suhu mulut melebihi 39.4 Celsius (103 Fahrenheit)
 • Antara 3 dan 6 bulan, demam, dan kelihatan lebih tidak selesa daripada biasa

CARA PERIKSA SUHU BADAN

Berikut adalah beberapa cara untuk anda mengetahui suhu anda untuk melihat sama ada ia berada pada tahap normal ataupun tidak.

1. Menggunakan termometer digital

3 Reasons Why Digital Thermometer is Better than Normal Mercury Thermometer

Salah satu cara untuk memeriksa suhu tubuh anda adalah dengan menggunakan termometer digital. Anda boleh membelinya dari pasar raya dan juga farmasi.

Berikut adalah cara-cara untuk menggunakan termometer digital:

 1. Bersihkan hujungnya dengan air sejuk dan sabun, kemudian bilas.
 2. Hidupkan termometer.
 3. Letakkan hujungnya di bawah lidah anda, dan ke arah belakang mulut anda.
 4. Tutup bibir anda pada termometer.
 5. Tunggu sehingga berbunyi bip atau sehingga termometer berkelip.
 6. Periksa suhu pada paparan yang ditunjukkan

Anda juga boleh menggunakan termometer digital di ketiak anda. Pastikan lengan anda rapat ke badan sehingga termometer berbunyi bip atau berkelip dan lihat suhu anda seperti yang dipaparkan.

2.Termometer telinga digital

Ear thermometer: Accuracy, how to use, and alternative methods

Anda juga boleh memeriksa suhu tubuh anda sama ada normal atau tidak menggunakan termometer telinga digital. Berikut adalah cara-cara untuk menggunakannya:

 1. Tarik bahagian atas cuping telinga ke atas dan belakang.
 2. Masukkan hujung termometer dengan perlahan ke saluran telinga ke arah gendang telinga. Sensor harus menunjuk ke bawah saluran telinga dan bukan di dinding telinga.
 3. Setelah termometer berada dalam kedudukan, hidupkan dan tunggu sehingga isyarat membaca suhu anda selesai.
 4. Keluarkan termometer dan baca suhu yang tertera pada paparan di termometer.

BAHAGIAN TUBUH UNTUK PERIKSA SUHU BADAN

Berikut adalah bahagian-bahagian tubuh yang boleh anda ambil suhunya untuk anda tahu akan suhu tubuh badan anda.

 • Mulut: Letakkan termometer di bawah lidah dan tutup mulut. Gunakan bibir untuk menahan termometer dengan kuat di tempatnya. Biarkan termometer di dalam mulut selama 3 minit atau sehingga alat berbunyi.
 • Rektum: Letakkan jeli petroleum pada mentol termometer rektum. Hadap ke bawah di permukaan rata. Pegang punggung dan buka dengan tangan dan masukkan hujung mentol kira-kira 1/2 hingga 1 inci ke dalam saluran dubur. Berhati-hati untuk tidak memasukkannya terlalu jauh. Keluarkan selepas 3 minit atau apabila peranti berbunyi bip.
 • Ketiak: Letakkan termometer di ketiak. Tekan lengan ke badan. Tunggu selama 5 minit sebelum membaca suhu.
 • Telinga: Tarik bahagian atas cuping telinga ke atas dan belakang. Letakkan hujung termometer di bukaan saluran telinga.

Anda kini sudah tahu tentang suhu tubuh. Jadi, tunggu apa lagi, ambil termometer dah periksa suhu anda normal atau tidak. Sekiranya suhu anda tidak normal, segera dapatkan rawatan doktor di fasiliti kesihatan yang berhampiran. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda.

Sumber:

https://www.uofmhealth.org/health-library/hw198785

https://www.hackensackmeridianhealth.org/HealthU/2020/03/31/how-to-take-your-temperature-to-check-for-a-fever/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ear-thermometer-accuracy#how-to-use

https://www.webmd.com/first-aid/normal-body-temperature

https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/how-do-i-take-someones-temperature/

Tagged: