Pyloric Stenosis
Stenosis pyloric adalah masalah yang menjejaskan bayi antara umur kelahiran hingga usia 6 bulan.

Stenosis Pilorus adalah masalah yang menjejaskan bayi antara umur kelahiran hingga usia 6 bulan. Ia menyebabkan bayi mengalami muntah yang banyak sehingga boleh mengakibatkan dehidrasi. Ia adalah masalah kedua yang paling biasa yang memerlukan pembedahan pada bayi baru lahir.

Bahagian bawah perut yang menghubung ke usus kecil dikenali sebagai pilorus. Stenosis Pilorus mengakibatkan otot-otot di bahagian perut ini membesar, sejurus menyempitkan pembukaan pilorus dan akhirnya menghalang makanan daripada bergerak dari perut ke usus.

Simptom Stenosis Pilorus

Simptom yang paling biasa dicatatkan sewaktu bayi menghidap Stenosis Pilorus adalah muntah-muntah yang teruk. Muntah ini berbeza daripada “burp basah” yang mungkin berlaku pada bayi pada penghujung waktu makan. Sejumlah besar susu ibu atau formula dimuntahkan semula, dan bayi boleh muntah sejauh beberapa kaki ke seberang bilik. Bayi yang mengalami keadaan ini biasanya agak lapar dan akan menyusu dengan bersemangat. Susu yang dimuntahkan kelihatan pekat, kerana susu berada di perut dan tidak bergerak ke depan ke usus kecil, jadi asid perut telah memekatkannya.

Simptom lain mungkin termasuklah:

 • Kurang tenaga
 • Kekurangan pergerakan usus kecil
 • Sembelit
 • Mukus pada najis (kerap)

Punca Stenosis Pilorus

Stenosis Pilorus dianggap bersifat pelbagai faktor (multifactorial). Multifactorial bermakna banyak faktor yang terlibat dalam menyebabkan kecacatan kelahiran. Faktor-faktor ini biasanya bersifat genetik dan alam sekitar. Seringkali satu jantina (sama ada lelaki atau perempuan) lebih kerap terjejas daripada yang lain dalam ciri-ciri multifactorial. Maksudnya, satu jantina lebih cenderung untuk menunjukkan masalah ini, berbanding jantina yang lain.

Sebagai contoh, Stenosis Pilorus adalah empat kali ganda lebih kerap dialami lelaki berbanding perempuan. Sebaik sahaja kanak-kanak dilahirkan dengan stenosis pyloric, peluang untuk penyakit ini berlaku semula bergantung kepada jantina anak yang sudah lahir dengan keadaan itu, serta jantina anak seterusnya.

Diagnosis Stenosis Pilorus

Pakar pediatrik akan bertanya soalan mengenai gejala bayi anda. Beritahu doktor akan kekerapan bayi muntah dan bentuk muntahnya. Doktor juga akan menyemak berat dan pertumbuhan anak anda. Kemudian beliau akan merasa perut bayi anda untuk mengesan sebarang benjolan. Pylorus yang besar akan terasa seperti buah zaitun apabila disentuh.

Doktor mungkin akan mendiagnosis dengan lebih terperinci dengan menggunakan salah satu daripada ini:

 • Ultrabunyi: Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk memaparkan imej bahagian dalam perut bayi anda.
 • Barium menelan dengan siri GI atas: Bayi anda minum cecair khas yang mempunyai unsur kimia barium di dalamnya, maka sinaran X khusus diambil pada perut. Barium menghasilkan imej perut dan usus dengan lebih jelas.

Bayi anda juga mungkin memerlukan ujian darah untuk memeriksa tahap natrium dan kalium. Sekiranya bayi anda sering muntah, dia boleh kehilangan terlalu banyak mineral penting ini.

Faktor Risiko Stenosis Pilorus

Faktor risiko untuk stenosis pyloric termasuklah:

 • Jantina. Stenosis Pilorus dilihat lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki, terutamanya anak sulung, daripada kanak-kanak perempuan.
 • Bangsa. Stenosis Pilorus lebih kerap berlaku pada individu berkulit putih keturunan Eropah, ia jarang berlaku di Afrika dan Asia.
 • Kelahiran pramatang. Stenosis Pilorus lebih biasa berlaku pada bayi yang dilahirkan lebih awal (pramatang) berbanding bayi yang dilahirkan dalam jangka masa panjang.
 • Sejarah keluarga. Kajian mendapati kadar penyakit ini lebih tinggi di kalangan keluarga tertentu. Stenosis Pilorus berkembang kira-kira 20 peratus daripada keturunan lelaki dan 10 peratus keturunan wanita di mana ibunya memiliki penyakit ini.
 • Merokok semasa kehamilan. Tingkah laku ini boleh menggandakan risiko bayi mengalami stenosis pyloric.
 • Penggunaan antibiotik awal. Bayi yang diberikan antibiotik tertentu dalam minggu pertama kehidupan seperti eritromisin untuk merawat batuk kokol, berisiko mendapat stenosis pyloric. Di samping itu, bayi yang dilahirkan daripada ibu yang mengambil antibiotik tertentu sewaktu kehamilan lewat mungkin mempunyai risiko stenosis pyloric.
 • Susu formula. Sesetengah kajian mencadangkan menggunakan susu formula daripada susu ibu dapat meningkatkan risiko stenosis pyloric. Namun begitu, kebanyakan individu yang mengambil bahagian dalam kajian ini menggunakan susu formula bukan susu ibu, jadi tidak jelas sama ada risiko meningkat berkaitan dengan formula susu tersebut atau mekanisme menggunakan susu formula.

Rawatan Stenosis Pilorus

Pembedahan diperlukan untuk merawat stenosis pyloric. Prosedur (pyloromyotomy) sering dijadualkan pada hari yang sama dengan diagnosis. Jika bayi anda mengalami dehidrasi atau mempunyai ketidakseimbangan elektrolit, dia akan diberi penggantian cecair sebelum pembedahan.

Dalam pyloromyotomy, pakar bedah memotong lapisan luar otot pylorus yang tebal, membolehkan lapisan dalam menjadi kuat. Ini membuka saluran makanan untuk dilalui ke usus kecil. Pyloromyotomy sering dilakukan dengan menggunakan pembedahan invasif minima.

Sewaktu prosedur laparoskopi pula, kamera yang kecil (laparoskop) dimasukkan melalui potongan kecil berhampiran pusat bayi. Pemulihan dari prosedur laparoskopi biasanya lebih cepat daripada pemulihan daripada pembedahan tradisional, dan prosedur ini meninggalkan bekas luka yang lebih kecil.

Selepas pembedahan:

 • Bayi anda mungkin diberi cecair intravena selama beberapa jam. Anda boleh mula menyusukan bayi anda dalam masa 12 hingga 24 jam.
 • Bayi anda mungkin mahu menyusu dengan lebih kerap.
 • Muntah boleh berlanjutan selama beberapa hari.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pyloric-stenosis/symptoms-causes/syc-20351416

https://www.webmd.com/parenting/baby/pyloric-stenosis

https://www.healthline.com/health/pyloric-stenosis

https://emedicine.medscape.com/article/929829-overview

Summary
Stenosis Pilorus (Pyloric Stenosis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Stenosis Pilorus (Pyloric Stenosis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Stenosis Pilorus adalah masalah yang menjejaskan bayi antara umur kelahiran hingga usia 6 bulan. Ia menyebabkan bayi mengalami muntah yang banyak sehingga boleh mengakibatkan dehidrasi.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: