Now Reading
Steamboat Kuala Lumpur: 8 Tempat Paling Popular Untuk Anda!

Steamboat Kuala Lumpur: 8 Tempat Paling Popular Untuk Anda!

steamboat kuala lumpur

Kami telah menyenaraikan 8 restoran Steamboat Kuala Lumpur yang terbaik untuk anda jadikan rujukan. Tidak dapat diragukan lagi, steamboat sememangnya telah menjadi tumpuan ramai penggemar makanan.

Hidangan steamboat adalah salah satu makanan terbaik di luar yang paling dinikmati ketikan meraikan sesuatu sama ada ketika perjumpaan keluarga dan rakan-rakan, makan malam pejabat, atau perayaan ulang tahun. Ia juga merupakan salah satu makanan yang paling digemari semasa hujan lebat dengan cuaca yang nyaman.

Dengan restoran steamboat yang banyak hampir di setiap sudut jalan, pastinya sangat menggembirakan untuk memilih salah satu di antara semua. Oleh itu, teruskan bacaan anda untuk mengenalpasti restoran popular yang menghidangkan makanan steamboat di Kuala Lumpur.

  • Fei Fan Hotpot (Non Halal)

Fei Fan Hotpot terkenal dengan hidangan ala buffet yang berpatutan (di bawah RM50 setiap orang dewasa), yang merangkumi kepingan daging, bebola daging buatan sendiri, bahagian perut, usus, hati dan banyak lagi. Untuk jenis supnya, terdapat empat pilihan untuk dipilih – sup tulang, sup perut lada, sup tomato, dan sup mala pedas. Secara keseluruhan, Fei Fan menawarkan nilai hebat terutama jika anda mempunyai selera seperti singa.

Waktu operasi : 11 pagi – 11 malam

Alamat: Lot 1F-09, 163 Retail Park, Jalan Kiara, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur.

Status : Tidak Halal

  • ASAP Steamboat & Grill
Steamboat Kuala Lumpur

Ini adalah tempat bagi mereka yang mencari buffet steamboat dan grill makanan yang halal. Terdapat banyak pilihan daging diperap mentah seperti ayam, daging lembu, ikan, dan kambing. Terdapat juga bermacam-macam bebola ikan, udang, kerang, sayur-sayuran, cendawan dan banyak lagi yang boleh anda makan sesuai dengan isi hati anda. Untuk supnya, anda boleh memilih antara Sup Ayam, Sup Tom Yam dan Sup Laksa Kari. Semuanya sungguh sesuai untuk cita rasa umum.

Waktu operasi : 6pm – 12am

Alamat : 94, Jalan Tempinis, Kampung Tengah A, 47100 Puchong, Selangor

Status : Halal

  • Kuro Japanese Steamboat
Steamboat Kuala Lumpur

Terdapat banyak hotpot Sichuan di Plaza Arkadia, tetapi jika anda menginginkan sesuatu yang berbeza, Kuro Japanese Steamboat harus berada tepat di lorong anda. Hidangan buffet jenis Jepun ini khusus dalam daging lembu Wagyu Jepun dan daging lembu Australia Wagyu yang tinggi nilainya. Mereka juga menyediakan ais krim Haagen-Dazs aliran bebas dengan pelbagai rasa untuk pilihan anda.

Waktu operasi : 11.30 pagi – 3.30 petang & 6 petang – 11 malam

Alamat: F-G-03, Plaza Arkadia, No.3, Jalan Intisari Perdana, Desa Parkcity, 52200, Kuala Lumpur

  • Suki-Ya
Steamboat Kuala Lumpur

Sekiranya anda memilih konsep shabu shabu “makan semua yang anda dapat,” tempat ini tidak akan salah. Anda boleh memilih salah satu daripada empat kuahnya dalam periuk yang menggelegak: kuah shabu shabu tradisional, sukiyaki (kicap manis), miso atau kimchi. Sekiranya anda menyukai pesanan sampingan makanan Asia yang lazat selain hidangan steamboat biasa di samping periuk panas anda, Suki-ya juga menawarkan pelbagai sushi di kaunter salad mereka dengan aliran bebas untuk anda.

Alamat & Waktu Operasi: Suki-YA kini mempunyai enam cawangan di KL. Antaranya Suki-Ya @ Tokyo Street / Pavilion Kuala Lumpur.

Status : Halal.

  • The Garden BBQ Buffet Steamboat (Non Halal)

Restoran ini akan menghidangkan masakan steamboat yang sedikit berbeza, The Garden BBQ Buffet Steamboat adalah menyediakan kelainannya yang tersendiri. Mereka menyediakan hidangan steamboat tradisional dengan cara BBQ. Sememangnya ianya sangat sesuai bagi mereka yang gemar memilih cara memasak dengan kaedah pengasingan daging yang pelbagai. Dan antara yang terbaik disediakan adalah anda juga boleh menikmati di pancuran coklat fondue di mana marshmallow dan potongan buah disediakan.

Waktu Buka: 5.00pm hingga 12.00am setiap hari.

Alamat: 1G, Jalan Radin Bagus 7, Sri Petaling 57000 Kuala Lumpur.

Status. Tidak halal.

  • Village Bbq Steamboat

Ia adalah seperti restoran buffet makan-makan yang lain. Sama seperti Steamboat Buffet BBQ lain-lain, Village BBQ Steamboat tidak hanya menyediakan di periuk panas yang besar mereka juga menyediakan kaedah panggangan dan bbq! Atau boleh dikatakan, gabungan semua perkara di atas. Pastikan anda mencuba pelbagai jenis daging BBQ, makanan laut segar dan sate vegan sambil menunggu sup pilihan anda, sama ada ayam atau sup Tomyam hingga mendidih. Jangan lupa tinggalkan sedikit ruang untuk menikmati ais krim selepas makan.

Waktu operasi : 5.00pm to 12.00am setiap hari.

Alamat : No. 1GF & No. 1-1, Jalan Puteri 2/6, Bandar Puteri, 47100 Puchong. Selangor.

Status : Halal

  • The Khan Mongolian Restaurant Halal Buffet BBQ Steamboat

Makanlah sepuas hati di The Khan Mongolian Restaurant Halal Buffet BBQ Steamboat tanpa perlu bersedih dengan wang yang perlu dibelanjakan. Bayaran yang dikenakan adalah murah iaitu hanya RM45 untuk dewasa dan RM20 untuk kanak-kanak (lingkungan 0.9 – 1.3 meter tingginya). Di sini anda dapat merasai masakan Mongolia Muslim, steamboat dan bbq yang enak secara buffet. Pelbagai jenis makanan laut segar, daging-daging, sayuran dan sup yang boleh dinikmati. Untuk pencuci mulut pula terdapat ais krim dan juga potongan buah-buahan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (5.00 pm – 12.00 am)

Alamat: 1-36-PV 128, Off Jalan Genting Klang, Setapak, 53300 Kuala Lumpur

Status : Mesra muslim.

  • Suding Xiang Hot Pot (Non Halal)

Sekiranya anda gemar menikmati steamboat pedas yang berminyak dan merah, ini adalah untuk anda. Terletak di sudut Sunway Velocity Mall, Suding Xiang Hot Pot adalah khusus dalam steamboat ala cap Si Chuan. Tidak dapat menyahut cabaran? Jangan risau! Sup tulang dan sup itiknya tidak pedas dan juga sedap. Ia juga disediakan dengan pelbagai jenis sos cecah dan perasa juga disediakan untuk menemani pilihan ramuan anda.

Waktu Operasi: 10.00am-10.00pm setiap hari.

Alamat: VR3-1-1, Lingkaran SV, Sunway Velocity, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Status : Tidak halal.

Inilah antara tempat makan menarik ala steamboat buffet di sekitar Kuala Lumpur, dari masakan tempatan hinggalah Jepun dan Korean, pilihan yang ada di ibu kota ini dapat memuaskan segala macam selera.

Sumber :

https://funntaste.com/10-best-steamboat-in-kl-pj/

https://klfoodie.com/10-best-steamboat-restaurants-in-kl-to-try-out/

https://www.maisinggah.com/tempat-makan-menarik-di-kuala-lumpur/

error: Content is protected !!