Now Reading
Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus (S. aureus) telah lama diakui sebagai salah satu bakteria utama yang menyebabkan penyakit pada manusia. Ia adalah penyebab utama jangkitan kulit dan tisu lembut seperti bisul, dan selulitis. Walaupun kebanyakan jangkitan staph tidak serius, ia boleh menyebabkan jangkitan serius seperti jangkitan aliran darah, keradangan paru-paru, atau jangkitan tulang dan sendi.

Sekarang, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai bakteria berbahaya ini seperti di bawah.

Apakah itu Staphylococcus aureus?

Staphylococcus aureus (staph), adalah sejenis kuman yang dibawa oleh sekitar 30% individu pada hidung mereka. Biasanya, ia tidak menyebabkan bahaya namun, kadangkala staph boleh menyebabkan jangkitan.

Seterusnya, staphylococcus aureus adalah salah satu daripada lima penyebab jangkitan yang paling biasa selepas kecederaan atau pembedahan. Ia mempengaruhi sekitar 500,000 pesakit di hospital Amerika setiap tahun.

Dalam istilah perubata, anda mungkin mengenalinya sebagai ‘S. aureus’ atau ‘Staph aureus’ yang telah disingkatkan. S. aureus ditemui di Aberdeen, Scotland pada tahun 1880 oleh pakar bedah Sir Alexander Ogston dalam nanah daripada pembedahan bisul.

Mengapakah ia berbahaya?

Bakteria ini disebarkan melalui hubungan langsung dengan individu yang dijangkiti, dengan menggunakan benda yang tercemar atau dengan menghirup titisan yang dijangkiti serta disebarkan oleh bersin atau batuk.

Jangkitan kulit adalah perkara biasa, tetapi bakteria dapat menyebar melalui aliran darah dan menjangkiti organ yang jauh. Tambahan pula, jangkitan kulit boleh menyebabkan lepuh, bisul dan kemerahan serta bengkak di kawasan yang dijangkiti.

Kesan buruk Staphylococcus aureus

S. aureus boleh menyebabkan:

 • Jangkitan kulit kecil, seperti jerawat, impetigo dan lain-lain.
 • Ia boleh menyebabkan bisul (furuncles), selulitis ‘folliculitis’, ‘carbuncles’
 • Ini adalah penyebab sindrom kulit melecur dan bisul
 • Ia boleh menyebabkan jangkitan paru-paru atau keradangan paru-paru
 • Jangkitan otak atau meningitis
 • Jangkitan tulang atau osteomielitis
 • Jangkitan jantung atau endokarditis
 • Jangkitan darah yang mengancam nyawa atau sindrom kejutan toksik (TSS), bakteremia dan septikemia

Penyebaran Staphylococcus aureus

S. aureus biasanya boleh berada di persekitaran kita. Ia disebarkan melalui titisan udara atau aerosol. Apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin, ini akan melepaskan banyak titisan air liur kecil yang kekal di udara. Ini mengandungi bakteria dan boleh menjangkiti orang lain.

Kaedah penularan lain yang biasa adalah melalui hubungan langsung dengan objek yang tercemar oleh bakteria atau gigitan daripada orang atau haiwan yang dijangkiti. Kira-kira 30% manusia sihat membawa S. aureus ke hidung, belakang tekak dan kulit mereka.

Gejala Jangkitan Staphylococcus aureus

Penyakit staphylococcal pada kulit biasanya mengakibatkan pengumpulan nanah setempat, yang dikenali sebagai bisul atau ‘furuncle’, bergantung pada jenis luka yang ada. Gejala jangkitan staph mungkin merangkumi kawasan kulit yang muncul seperti:

 • kemerahan
 • bengkak
 • rasa lembut atau menyakitkan

Saliran atau nanah adalah perkara biasa. Apabila staph berada di dalam darah (bakteremia atau sepsis), ia boleh menyebabkan demam tinggi, menggigil dan tekanan darah rendah.

Adakah anda berisiko untuk dijangkiti?

Sesiapa sahaja boleh menghidap jangkitan staph, walaupun kumpulan orang tertentu lebih berisiko termasuk individu dengan keadaan kronik seperti diabetes, kanser, penyakit vaskular, eksim, penyakit paru-paru dan individu yang menyuntik ubat.

Di kemudahan penjagaan kesihatan, risiko jangkitan staph yang lebih serius adalah lebih tinggi kerana banyak pesakit mempunyai sistem kekebalan tubuh yang berkurangan atau telah menjalani prosedur. Malah, risiko jangkitan staph yang lebih serius adalah lebih tinggi bagi pesakit di unit rawatan rapi (ICU), pesakit yang telah menjalani jenis pembedahan tertentu dan pesakit dengan alat perubatan yang dimasukkan ke dalam badan mereka.

Komplikasi jangkitan Staph

Sekiranya bakteria staph menyerang aliran darah anda, anda mungkin mengalami sejenis jangkitan yang boleh mempengaruhi seluruh badan anda. Disebut sebagai sepsis, jangkitan ini boleh menyebabkan kejutan septik iaitu episod yang mengancam nyawa dengan tekanan darah yang sangat rendah.

Bagaimana anda boleh mencegahnya?

Individu dapat membantu mencegah penyebaran bakteria ini dengan selalu mencuci tangan dengan sabun dan air atau menggunakan pembersih tangan berasaskan alkohol.

Sebilangan doktor mengesyorkan penggunaan antibiotik ‘mupirocin’ di dalam lubang hidung bagi menghilangkan staphylococci dari hidung. Namun, memandangkan penggunaan ‘mupirocin’ yang berlebihan dapat menyebabkan ketahanan terhadap ‘mupirocin’, antibiotik ini hanya digunakan bagi individu yang cenderung mendapat jangkitan.

Sekiranya pembawa staphylococci perlu menjalani beberapa jenis pembedahan, mereka sering dirawat dengan antibiotik sebelum pembedahan berlangsung.

Seterusnya, individu dengan jangkitan kulit staphylococcal tidak boleh mengendalikan makanan.

Di beberapa kemudahan rawatan kesihatan, individu akan diperiksa secara berkala  untuk keadaan ‘Methicillin-resistant Staphylococcus aureus’ (MRSA) ketika mereka dimasukkan ke hospital. Beberapa kemudahan hanya menyaring individu yang mengalami peningkatan jangkitan MRSA, seperti mereka yang akan menjalani pembedahan tertentu. Pemeriksaan melibatkan ujian sampel yang diambil dari hidung dengan kapas. Sekiranya strain MRSA dikesan, individu tersebut akan diasingkan untuk mencegah penyebaran bakteria staph.

SUMBER

https://www.cdc.gov/hai/organisms/staph.html

https://www.news-medical.net/health/What-is-Staphylococcus-Aureus.aspx

https://www.msdmanuals.com/home/infections/bacterial-infections-gram-positive-bacteria/staphylococcus-aureus-infections

https://www.cdc.gov/hai/organisms/staph.html

https://www.health.state.mn.us/diseases/staph/basics.html

error: Content is protected !!