‘Slugging’ mungkin baik untuk anda, tetapi trend kecantikan media sosial yang lain mungkin tidak

slugging

Walaupun tidak ada trend penjagaan kulit yang menjanjikan kulit yang sempurna dan kelihatan lebih muda, pakar dermatologi berkata satu trend menggunakan internet dengan cepat — dipanggil slugging — mungkin sebenarnya baik untuk anda. Tetapi laporan pengguna memberi amaran, trend yang lain mungkin boleh membahayakan.

Perbandingan dengan moluska berlendir sebagai sebahagian daripada rutin kecantikan anda mungkin tidak begitu menarik, tetapi jeli petroleum untuk kegunaan penjagaan kulit telah wujud selama lebih daripada seratus tahun.

Dicepatkan ke hari ini. “Slugging” telah menjadi sensasi TikTok, dengan tontonan sebanyak 282 juta kali. Tuntutan yang dikatakan: Sapukan bahan berlendir itu pada muka anda pada waktu tidur dan slugging, pengguna menjamin anda akan bangun dengan “glass skin” pada waktu pagi.

“Slugging akan membuatkan kulit anda kelihatan sejernih kaca boleh dibahaskan, tetapi bagi kebanyakan orang, ia boleh menjadi sangat bermanfaat,” kata editor laporan pengguna.

Slugging boleh menjadi baik untuk anda

Laporan pengguna mengatakan ia lebih baik untuk orang yang mempunyai kulit kering, penuaan atau rosak. Kenapa? Jeli petroleum — terdapat dalam produk seperti Vaseline dan Aquaphor — membantu mengunci kelembapan dengan bertindak sebagai pelindung.

Kelemahannya ialah ia boleh menyebabkan kerengsaan dan jerawat jika anda mula-mula menggunakan produk retinol, bahan pelawan jerawat atau asid alfa hidroksi yang terdapat dalam krim anti-penuaan.

Kegilaan tidak berhenti di situ. “Rambut slugging,” dikatakan boleh menggalakkan pertumbuhan rambut, juga mendapat daya tarikan. Tetapi laporan pengguna mengatakan tidak begitu pantas. Meletakkan jeli petroleum pada kulit kepala anda tidak akan membantu ia tumbuh dan boleh memburukkan lagi kelemumur. Tetapi, sapukan pada hujung rambut anda boleh mengekalkan rambut terhidrat.

Rambut slugging boleh merosakkan rambut anda

Terdapat juga satu lagi trend kecantikan orang ramai: Mencuci muka dua kali sehari. Laporan pengguna mengatakan ia mungkin tidak selalu diperlukan. Mencuci untuk menanggalkan kotoran dan solekan adalah satu kemestian, tetapi sangat penting untuk mengetahui jenis kulit anda.

See Also
skin fasting

“Jika anda mempunyai kulit kering atau sensitif, anda mungkin boleh bertahan, dengan hanya membilas muka pada waktu pagi dan kemudian pada waktu malam anda boleh mencuci muka. Jika anda mempunyai kulit berminyak, anda mungkin akan perlu mencuci dua kali sehari,”.

Ada yang mencuci muka terlalu kerap

Satu lagi trend kecantikan mendapat sambutan yang pasti daripada laporan pengguna: Krim pencerah kulit. Dipasarkan kepada wanita berkulit gelap, produk ini mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya, seperti merkuri.

“Banyak bahan kimia ini telah dikaitkan dengan perubahan hormon — malah kanser — jadi pastikan anda membaca label dan menjauhkan diri,”.

Pelindung matahari adalah salah satu rejimen penjagaan kulit yang tidak pernah ketinggalan zaman. Laporan pengguna mengatakan adalah penting untuk melindungi kulit anda sepanjang tahun daripada sinaran ultraungu yang kuat dan merosakkan.

error: Content is protected !!