skin tag

Skin tag ialah pertumbuhan biji kecil dalam kulit yang lembut dan tergantung seperti tangkai kecil. Skin tag adalah sejenis ketumbuhan yang tidak berbahaya. Nama saintifik untuk skin tag adalah acrochordon. Lelaki dan wanita berpotensi untuk mendapat skin tag. Individu yang mempunyai masalah obesiti berpotensi tinggi untuk mendapat skin tag. Skin tag boleh hilang dengan sendiri. Ianya boleh muncul di mana-mana sahaja di badan anda, walaupun biasanya terdapat di tempat lipatan kulit seperti:

 • ketiak
 • pangkal paha
 • paha
 • kelopak mata
 • leher
 • kawasan di bawah payudara anda

Golongan yang Berpotensi Mendapat Skin Tag:

 • Kanak-kanak hingga dewasa

Umumnya skin tag diperoleh semasa lahir dan mungkin berlaku pada sesiapa sahaja. Ia lebih kerap muncul semasa dewasa. Ia sering terjadi pada usia pertengahan dan cenderung meningkat sehingga usia 60 tahun. Kanak-kanak mungkin mengalami skin tag, terutamanya di kawasan ketiak dan leher. Skin tag lebih kerap berlaku pada orang yang berlebihan berat badan.

 • Wanita Hamil

Peningkatan hormon semasa hamil boleh menyebabkan peningkatan pembentukan tanda kulit. Pada dasarnya, skin tag tidak berbahaya dan tidak perlu dilayan melainkan jika mengganggu. Skin tag yang mengganggu boleh dikeluarkan dengan mudah semasa atau selepas kehamilan yang biasanya dilakukan oleh pakar dermatologi.

 • Individu Berlebihan Berat Badan

Walaupun skin tag biasanya tidak berkaitan dengan penyakit lain tetapi individu yang berlebihan berat badan dan mempunyai banyak skin tag disebut sebagai acanthosis nigricans. Ia berada pada kulit leher dan ketiak mereka dan cenderung mempunyai darah tinggi lemak dan gula.

Struktur tertentu menyerupai tanda kulit tetapi tidak. Accessory tragus dan accessory digit kadang-kadang boleh dikelirukan dengan skin tag. Pemeriksaan patologi dengan biopsi tisu akan membantu membezakan tanda kulit jika ada pertanyaan mengenai diagnosis.

Faktor Risiko Skin Tag:

Tidak dapat dijelaskan dengan tepat berkenaan punca-punca tanda kulit tetapi ia mungkin terjadi apabila sekumpulan kolagen dan saluran darah terperangkap di dalam kepingan kulit yang lebih tebal. Ini kerana ia lebih kerap terjadi pada bahagian lipatan kulit dan kemungkinan disebabkan oleh gosokan kulit pada kulit. Mereka dikaitkan dengan hiperinsulinemia, ketika terlalu banyak insulin yang beredar di dalam darah.

Anda mungkin lebih berisiko mendapat tanda kulit jika anda:

 • mempunyai berat badan berlebihan
 • sedang mengandung
 • mempunyai ahli keluarga yang mempunyai tanda kulit
 • mempunyai ketahanan insulin atau diabetes jenis 2
 • mempunyai Papillomavirus manusia

Skin tag tidak menjadi kanser kulit. Kerengsaan boleh berlaku jika mereka menggosok dengan pakaian, perhiasan, atau kulit lain.

Cukur dengan berhati-hati di sekitar tanda kulit. Mencukur tanda kulit tidak akan menyebabkan kerosakan kekal, walaupun boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan yang berpanjangan.

Rawatan Skin Tag:

Tidak ada krim yang diluluskan secara perubatan untuk menghilangkan skin tag. Skin tag biasanya dikeluarkan dengan kaedah fizikal seperti memotong atau mengikat dengan benang gigi. Tidak digalakkan menggunakan bahan yang tidak dipersetujui seperti Dermasil, penghilang kutil, minyak pokok teh, cat kuku, ubat gigi, atau krim penyingkiran rambut. Percubaan penggunaan krim yang tidak dipersetujui boleh menyebabkan kerengsaan dan kemungkinan komplikasi sekunder.

Kesimpulan:

Kebanyakan orang merasakan skin tag menganggu mereka. Sekiranya ia tidak mengganggu anda dan yakin dengan diagnosisnya, anda boleh membiarkannya. Perlu diingat bahawa sekiranya anda mempunyai satu skin tag, maka lebih banyak yang mungkin muncul.

Beberapa skin tag sangat degil. Anda mungkin memerlukan lebih daripada satu rawatan untuk membuangnya. Sekiranya skin tag dibekukan atau dicabut, ia boleh mengambil masa beberapa minggu untuk tanggal. Dalam beberapa kes, skin tag akan tumbuh semula dan perlu dikeluarkan lagi.

Sekiranya anda berlebihan berat badan, penurunan berat badan tidak akan menghilangkan skin tag yang ada. Ini dapat membantu mengurangkan risiko anda daripada menjadi lebih banyak.

Sekiranya anda mengalami pertumbuhan kulit yang berdarah, gatal atau berubah warna, segera dapatkan. Ia mungkin suatu petanda yang lebih buruk iaitu kanser kulit. 

Sumber:

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/remove-skin-tags#outlook

https://www.medicinenet.com/skin_tag/article.htm

Summary
Skin Tag Boleh Muncul Pada Leher Sahaja? Baca Artikel Ini.
Article Name
Skin Tag Boleh Muncul Pada Leher Sahaja? Baca Artikel Ini.
Description
Skin tag ialah pertumbuhan biji kecil dalam kulit yang lembut dan tergantung seperti tangkai kecil. Skin tag adalah sejenis ketumbuhan yang tidak berbahaya. Lelaki dan wanita berpotensi untuk mendapat skin tag.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: