Now Reading
Skin Recycling: Trend Penjagaan Kulit TikTok Yang dipersetujui oleh Doktor.

Skin Recycling: Trend Penjagaan Kulit TikTok Yang dipersetujui oleh Doktor.

skin recycling

Terdapat trend penjagaan kulit baharu yang berkembang melalui TikTok, tetapi ia bukanlah suatu produk. Ia adalah teknik yang dipanggil ‘skin recycling’.

23 Best Skincare Products & Treatments of 2022

Trend viral ini dikreditkan kepada pakar dermatologi Dr. Whitney Bowe, yang mencadangkan menggunakan kitaran empat hari, menukar produk penjagaan kulit yang anda gunakan setiap malam.

“Ini baru di media sosial dan dalam berita, tetapi ramai pakar dermatologi telah menasihati perkara ini selama bertahun-tahun,” jelas Dr. Loretta Pratt, pakar dermatologi yang diperakui oleh lembaga dengan Advanced Dermatology, P.C. “Saya telah mengamalkan cara ini dengan produk dan rutin penjagaan kulit saya sendiri selama lebih 20 tahun.”

Sebahagian daripada daya tarikan kitaran kulit ialah anda menggunakan produk tertentu pada hari yang berbeza dan bukannya melapisi kesemuanya sekaligus, yang boleh menyebabkan kerengsaan.

Rutin kitaran kulit Bowe boleh diikuti dengan mudah di rumah. Pastikan rutin pagi anda sama: membersihkan, menambah sebarang serum tambahan yang anda mahukan, dan, sudah tentu, menggunakan pelindung matahari.

“Untuk rutin siang hari, sapuan terakhir hendaklah sentiasa menjadi produk pelindung matahari/SPF untuk jenis kulit khusus anda,” kata Pratt.

Waktu malam adalah apabila kitaran kulit benar-benar bermula.

“Rutin ini berdasarkan jadual empat malam: malam pengelupasan (asid), malam retinoid, malam pemulihan, dan malam pemulihan yang lain,” jelas Alexandra Ward, pakar estetik berlesen di Reform Aesthetics di Encino, California. “Ideanya ialah kulit akan menerima kedua-dua retinoid dan pengelupasan sementara juga menghalang sebarang kerengsaan.”

Hari 1: Malam Pengelupasan
“Malam pertama rawatan harus termasuk pengelupasan kimia, seperti pengelupasan lembut di rumah, untuk memberikan pengelupasan yang sekata,” kata Dr. Jaimie DeRosa, pakar bedah plastik muka yang diperakui papan dua dan pengasas DeRosa Centre Facial Plastic Surgery & Med Spa di Boston dan Palm Beach. “Pengelupasan harus sentiasa digunakan selepas pembersih lembut dan sentiasa diikuti dengan pelembap.”

Terdapat pelbagai faedah untuk memulakan kitaran dengan malam pengelupasan. Ia bukan sahaja akan membersihkan kulit mati, menjadikan kulit anda lebih licin, tetapi ia menyediakan kulit anda untuk menyerap produk dengan lebih baik pada hari kitaran seterusnya.

Untuk malam pengelupasan, Dr. Gary Motykie, pakar bedah plastik yang diperakui lembaga di Beverly Hills, mengesyorkan menggunakan SkinCeuticals Glycolic Renewal Gel Cleanser. Walaupun ia merupakan pembersih yang lembut, asid glikolik dan phytic membantu mengelupas dan melarutkan kulit mati.

Glycolic Renewal Cleanser l Brightening Cleanser l SkinCeuticals

Hari 2: Malam Retinol Atau Retinoid
“Sama seperti malam pertama, mulakan malam kedua dengan menggunakan pembersih lembut untuk menyediakan kulit untuk retinol,” kata DeRosa. “Gunakan sedikit sahaja, kerana retinol adalah perengsa kulit dan, jika anda baru mula menggunakannya atau mempunyai kulit sensitif, berhati-hatilah untuk tidak keterlaluan.”

Mengapa mempunyai malam retinol dalam kitaran kulit? Retinol pada asasnya adalah produk ajaib. Ia meningkatkan pengeluaran sel kulit dan membantu merangsang pengeluaran kolagen, yang seterusnya membawa kepada lebih sedikit kedutan, memudarkan bintik hitam dan tekstur kulit yang lebih baik.

Terdapat banyak produk retinol di pasaran. Jika pada masa ini anda tidak mempunyai satu dalam kabinet ubat anda, Ward mengesyorkan Skinbetter Alpharet Overnight Cream.

SkinBetter Science™ Regenerating AlphaRet™ Overnight Cream FACE - Chicago  Skin Science

Jika anda seorang pemula retinol, pertimbangkan untuk memulakan dengan sesuatu yang lembut, seperti Fleur dan Bee ‘A’ Game Serum, yang mempunyai peratusan retinol yang lebih rendah dan bahan-bahan yang menenangkan secara semula jadi seperti minyak jojoba, aloe vera dan teh hijau.

Hari 3 Dan Hari 4: Malam Pemulihan
Selepas malam pengelupasan dan retinol, dua hari berikutnya akan memberi tumpuan kepada membiarkan kulit anda berehat. Pada malam-malam ini, anda hanya perlu membersihkan dan menggunakan pelembap.

“Saya mengesyorkan menggunakan pelembap mudah dan memastikan ia tidak mempunyai sebarang [bahan] aktif tersembunyi, vitamin A, atau retinol di dalamnya,” kata Ward. “Saya suka Epionce Medical Barrier Cream dan Dieux Instant Angel Moisturizer kerana kedua-duanya mengandungi asid lemak untuk memberi tumpuan kepada memulihkan penghalang kulit.”

Epionce Medical Barrier Cream Hotsell, 52% OFF | www.ingeniovirtual.com

Terdapat beberapa ruang goyang pada malam-malam ini jika anda rasa ini tidak cukup kelembapan untuk jenis kulit anda.

“Jika terdapat keperluan untuk penghidratan tambahan (jika kulit anda terasa kering) maka pertimbangkan untuk menambah serum asid hyaluronik selepas pembersihan dan sebelum menambah pelembap,” kata DeRosa. “Jika anda ingin pergi lebih jauh dan memastikan pelembap tetap terkunci untuk penghidratan yang lebih baik, gunakan minyak kulit di atasnya untuk mengekalkan kelembapan.”

Jika anda seorang yang mahukan pelembap tambahan, DeRosa mengesyorkan, “Alphascience HA Booster Serum adalah hebat.”

HA BOOSTER SERUM 30 ML / 1 FL OZ - Plumping Moisture Concentrate –  ALPHASCIENCE

“Asid hyaluronik tulen 0.5% termasuk kedua-dua berat molekul rendah dan tinggi, yang bermaksud bahawa sebahagian daripada [asid hyaluronik] masuk lebih dalam ke dalam epidermis kulit, manakala selebihnya kekal lebih dekat dengan permukaan kulit, menjadikan kulit lebih terhidrat untuk jangka pendek dan panjang,” katanya.

Selepas malam pemulihan kedua anda, tiba masanya untuk memulakan semula kitaran.

Pertimbangan Khas Apabila Berbasikal Kulit
Jika anda seorang yang tidak mempunyai banyak rutin penjagaan kulit, berhati-hati untuk tidak melompat terlalu cepat.

“Jika anda akan menjalani kitaran kulit, mulakan rendah dan perlahan. Teknik ini membolehkan anda memperkenalkan produk yang lebih kuat secara beransur-ansur, “kata Motykie. Teknik ini mungkin bukan untuk semua orang dan adalah berguna untuk terlebih dahulu berunding dengan pakar, jelasnya.

“Jika anda mempunyai kulit sensitif atau reaktif, anda tidak mahu memperkenalkan produk super aktif. Pakar kulit boleh membantu anda memilih produk yang sesuai untuk anda,” tambah Motykie. “Selain itu, jika anda menggunakan Accutane atau mana-mana ubat jerawat lain, anda ingin berpegang pada produk yang sangat lembut, berbasikal kulit bukanlah rutin yang sesuai untuk anda.”

error: Content is protected !!