Now Reading
Sinki Tersumbat: 8 Tips Untuk Mengatasinya

Sinki Tersumbat: 8 Tips Untuk Mengatasinya

sinki tersumbat

Sinki tersumbat akan menimbulkan masalah kepada laluan air untuk bergerak. Seterusnya akan menyebabkan air berlimpah pada permukaan sinki. Hal ini perlu diselesaikan secepat mungkin agar ruang dapur anda tidak bermasalah. Ini adalah 8 tips jika mengalami sinki tersumbat!

1. Mulakan dengan menyiram air panas

Ini adalah penyelesaian termudah dan paling murah justeru menjadikannya yang terbaik untuk dicuba terlebih dahulu. Antara langkahnya adalah:

 • Letakkan cerek atau periuk air di atas dapur dan didihkan.
 • Sementara anda menunggu air panas, keluarkan air dari ruang sinki sebanyak mungkin dengan menggunakan cawan atau periuk kecil untuk membuang air dalam sinki.
 • Beri masa air untuk menyejukkan selama kira-kira lima minit dan kemudian keluarkan air sebanyak mungkin dengan baldi kecil atau bekas dan buang ke dalam sinki lain atau tandas.
 • Cuba prosesnya sekali lagi. Anda mungkin perlu mengulangi proses beberapa kali untuk menggerakkan penyumbat, tetapi strategi mudah ini sering berkesan pada banyak jenis penyumbatan.

2. Cuba campuran cuka dan baking soda

Buang sisa air yang masih ada sebelum mencuba teknik ini. Tuangkan secawan baking soda ke dalam saluran paip air, diikuti dengan cuka putih. Kemudian campuran ini akan mula berbuih. Apabila buihnya sudah reda, masukkan pelocok dan teruskan aktiviti mengepam sekitar 15 minit. Seterusnya, tuang air panas untuk melihat sama ada air keluar dengan lancar atau tidak. Sekiranya pengaliran air keluar lebih lambat daripada biasa, maka masalah sumbat di sinki masih belum diselesaikan.

3. Gunakan Pelocok

Terdapat tiga jenis pelocok: pelocok sinki bawah rata, pelocok akordeon, dan pelocok tandas. Anda disyorkan untuk menggunakan pelocok bawah rata untuk pekerjaan ini.

Cara-cara Untuk Membaiki Saluran Sinki Dapur Anda Menggunakan Pelocok

 • Masukkan beberapa inci air ke singki untuk memudahkan aktiviti mengepam menggunakan pelocok.
 • Sekiranya anda mempunyai pembuangan sampah di bawah sinki (garbage disposal), cuba jalankan lagi proses mengepam menggunakan pelocok.
 • Masukkan air ke dalam sinki. Sekiranya ia kering dan baik-baik saja, maka masalah anda sudah selesai
 •  Sekiranya air masih bertakung, anda harus terus menerus pengepam menggunakan pelocok atau beralih ke kaedah lain.

4. Bersihkan Perangkap P

Perangkap P adalah paip berbentuk siku di bawah sinki. Sekiranya ini tersumbat dengan makanan atau minyak, ia juga akan menganggu saliran air dan menyumbang berlakunya penyumbatan.

Cara Membersihkan Perangkap P Sinki Dapur

 • Sebelum memulakan, pastikan bahawa anda mempunyai baldi yang diletakkan di bawah perangkap P untuk menangkap air yang dilepaskan.
 • Anda kemudian perlu membuka sambungan paip dan dinding.
 • Tanggalkan perangkap P dan periksa serpihan dalamnya.
 • Sekiranya penyumbatan tidak ada di perangkap P, maka anda perlu cuba alternatif lain.

5. Periksa Pembuangan Sampah

Sekiranya sinki dapur anda mempunyai pembuangan sampah (garbage disposal) di bawah sinki, maka anda perlu memeriksanya. Mereka ini mudah tersekat dengan serpihan makanan. Untuk menentukan sebab berlakunya sumbat, matikan suis pembuangan sampah terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan lampu suluh untuk melihat keadaan saluran paip air dan cuba lihat sekitarnya bagi menentukan penyebab berlakunya masalah tersumbat. Ini akan membantu mempercepatkan baik pulih masalah yang berlaku.

Penyebab tersumbat yang paling biasa adalah disebabkan oleh sisa makanan yang tersekat di antara bilah. Cuba pecahkan serpihan sisa makanan itu dengan memutar pisau pelupusan secara manual. Arahan pengendalian manual biasanya berada di bahagian bawah pembuangan sampah dan dikendalikan menggunakan kunci Allen. Rujuk buku manual pelupusan untuk arahan penuh.

6. Bengkokkan Penyangkut Baju

Dengan menggunakan penyangkut baju, wayar atau apa-apa yang serupa, bengkokkannya agar menjadi cangkuk kecil dan gunakannya untuk mengaut atau mengeluarkan apa-apa sahaja dalam saluran paip air seperti gumpalan rambut, sisa makanan mahupun objek besar. Ini bukan kaedah yang paling berkesan, namun dapat mengeluarkan sebahagian besar pepejal yang tersumbat.

7. Gunakan hydro-jet

Kaedah ini mempunyai tekanan aliran air yang kuat untuk mengalir melalui paip dan saluran air yang tersumbat. Ini kerana tekanan yang dilakukan oleh air memaksa objek yang tersumbat bergerak dan seterunya memperbaiki masalah tersumbat. Hydro-jet tidak begitu berkesan menyingkirkan pepejal, bagaimanapun, ianya lebih selamat dan menyebabkan kerosakan lebih sedikit daripada kaedah lain. Tukang paip profesional dan berkelayakan disarankan untuk melakukan kerja ini supaya paip dapat dibersihkan dengan betul.

8. Pembersih bahan kimia kaustik

Pembersih kaustik boleh digunakan untuk melarutkan rambut, minyak, makanan dan penyumbatan lain. Ia boleh dibeli di pasar raya atau kedai perkakasan tempatan. Walau bagaimanapun, jenis proses ini akan sangat berbahaya kepada alam sekitar kerana campuran bahan kimia yang terlibat. Selain itu, keberkesanannya terhad kerana tidak mempunyai kebolehan untuk melarutkan jisim padat seperti barang-barang rumah atau akar pokok. Sekiranya terus menggunakan pembersih ini, berhati-hatilah sila pakai sarung tangan bagi melindungi kulit dan mata serta basuh paip setelah selesai proses ini.

Harap tips-tips yang telah dikongsikan pada artikel ini dapat membantu ada mengatasi masalah sinki tersumbat. Sekiranya masalah ini tidak diatasi pada peringkat awal, risau lama-kelamaan sistem pengaliran air di rumah akan bertambah serius. Semoga berjaya!

SUMBER:

https://www.ahs.com/home-matters/repair-maintenance/how-to-unclog-your-kitchen-sink-drain/

https://dengarden.com/home-improvement/How-to-Clear-a-Clogged-Kitchen-Sink-Drain

https://optimisedplumbingservices.com.au/8-tips-for-clearing-a-blocked-drain/

error: Content is protected !!