singapura sumbang unit kit saringan kepada malaysia
Singapura beri sumbangan unit kit kepada Malaysia.

Singapura sumbang unit kit saringan dan Malaysia telah menerima 5,000 unit untuk Universal Transport Medium (UTM) melakukan pengambilan dan pengujian sampel COVID-19 kerajaan Singapura.

Sumbangan tersebut diserahkan kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba oleh Pesuruhjaya Tinggi Singapura, H.E Vanu Gopala.

KKM menjelaskan dalam kiriman Facebook bahawa barang-barang tersebut akan dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) untuk diagihkan kepada semua klinik dan hospital dalam negara.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, Ketua Sekretari KKM, Datuk Seri Dr Chen Chaw Min dan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut hadir ke majlis tersebut.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata dalam kiriman akaun peribadi Facebook beliau bahawa Hospital Kuala Lumpur telah menerima sumbangan PPE dari kedutaan China ke Malaysia, Bai Tian.

Ia termasuk 10,000 topeng muka N95 dan 50,000 topeng surgical yang sangat diperlukan oleh pekerja barisan hadapan.

SUMBER GAMBAR: https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia/

SUMBER

https://www.malaysiakini.com/news/518220

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2020/03/670499/pakar-singapura-hasilkan-kit-ujian-pantas-covid-19

Summary
Singapura Sumbang 5,000 Unit Kit Saringan Kepada Malaysia
Article Name
Singapura Sumbang 5,000 Unit Kit Saringan Kepada Malaysia
Description
Singapura sumbang unit kit saringan, Malaysia telah menerima 5,000 unit untuk Universal Transport Medium (UTM) melakukan pengambilan dan pengujian sampel COVID-19 kerajaan Singapura.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: