Sindrom Terowong Karpus
Bagi kebanyakan orang yang kesemutan, kesakitan, atau kebas pada jari mereka, Sindrom Terowong Karpus adalah perkara pertama yang perlu difikirkan. Ini keadaan biasa, tetapi bukan satu-satunya yang menyebabkan masalah di tangan dan pergelangan tangan anda. Ia membantu mengetahui apa yang perlu dicari supaya anda boleh mendapatkan penjagaan yang betul. Rawatan awal dapat membuat perubahan besar dan berapa lama diperlukan untuk mendapatkan yang lebih baik.

Bagi kebanyakan orang yang selalu berasa kesemutan, kesakitan, atau kebas pada jari mereka, Sindrom Terowong Karpus adalah perkara pertama yang perlu difikirkan. Ia adalah keadaan biasa, tetapi bukan satu-satunya perkara yang menyebabkan masalah pada tangan dan pergelangan tangan anda. Ia membantu anda mengetahui apa yang perlu dilakukan supaya anda boleh mendapatkan penjagaan yang betul. Rawatan awal dapat membuat perubahan besar pada berapa lama masa diperlukan untuk sembuh.

Sindrom Terowong Karpus berlaku disebabkan tekanan pada saraf tengah anda. Saraf ini memberi anda deria rasa pada ibu jari dan semua jari anda kecuali jari kelingking. Apabila ia lalu pada pergelangan tangan anda, melalui terowong karpus iaitu laluan sempit yang terbuat dari tulang dan ligamen. Sekiranya anda mengalami sebarang bengkak pada pergelangan tangan anda, terowong ini akan ditekan dan menekan saraf tengah anda yang menyebabkan gejala tersebut.

Sindrom Terowong Karpus boleh menyebabkan kesakitan, rasa seperti kesemutan dan kebas di tangan anda kerana adanya tekanan pada saraf tengah di pergelangan tangan anda. Penyakit, kehamilan, dan obesiti boleh menyebabkan Sindrom Terowong Karpus. Justeru itu, rehat dan senaman dikatakan boleh membantu melegakan gejala.

 

Tanda Awal Sindrom Terowong Karpus

Biasanya, gejala bermula dengan perlahan, dengan rasa panas, kebas, kesemutan, atau sakit. Anda mungkin merasakannya di ibu jari atau mana-mana jari anda, tetapi bukan pada jari kelingking. Rasa yang sama juga boleh dirasai sampai ke lengan anda.

Selalunya, gejala bermula pada waktu malam kerana kebanyakan orang tidur dengan membengkokkan pergelangan tangan mereka. Ini yang menyebabkan adanya tekanan pada saraf tengah. Anda mungkin akan bangun dan rasa seperti perlu menggoncang tangan anda.

Sekiranya keadaan anda menjadi semakin teruk, anda mungkin mendapat gejala pada siang hari. Ini sering berlaku apabila anda melakukan sesuatu yang mana pergelangan tangan anda membongkok atau turun untuk masa yang lama seperti memandu kereta, membaca akhbar atau memegang telefon anda.

 

Punca Sindrom Terowong Karpus

Sindrom Terowong Karpus terjadi kerana tekanan pada saraf tengah.

Saraf tengah bergerak dari lengan bawah melalui laluan di pergelangan tangan anda (terowong karpus) dan seterusnya ke tangan anda. Ia akan memberikan rasa pada ibu jari dan jari-jari yang lain kecuali jari kelingking. Seterusnya, ia akan menyediakan isyarat saraf untuk menggerakkan otot-otot di sekitar pangkal ibu jari anda (fungsi motor).

Apa-apa yang menekan atau merengsakan saraf tengah di ruang terowong karpus boleh menyebabkan Sindrom Terowong Karpus. Kepatahan pergelangan tangan boleh menyempitkan terowong karpus dan mengganggu saraf seperti yang pembengkakan dan keradangan akibat arthritis rheumatoid.

Tiada punca utama dalam kebanyakan kes penyakit ini. Ia mungkin berlaku kerana beberapa faktor risiko yang menyumbang kepada perkembangan keadaan.

 

Simptom Sindrom Terowong Karpus

Gejala Sindrom Terowong Karpus biasanya bermula secara beransur-ansur. Gejala pertama sering kali rasa kebas atau kesemutan di ibu jari, indeks dan jari tengah yang dirasai dan hilang begitu sahaja.

Ia juga boleh menyebabkan ketidakselesaan pada pergelangan tangan dan tapak tangan anda. Tanda-tanda gejala Sindrom Terowong Karpus termasuklah:

 • Rasa kesemutan atau kebas. Anda mungkin mengalami kesemutan dan kebas pada jari atau tangan anda. Biasanya berlaku pada jari ibu jari dan indeks, jari tengah atau jari manis tetapi bukan jari kecil anda. Kadang kala, terdapat sensasi seperti kejutan elektrik yang boleh dirasai pada jari-jari ini.
 • Gejala yang dirasai boleh bergerak dari pergelangan tangan ke atas lengan anda. Gejala-gejala ini sering berlaku semasa anda memegang stereng, telefon atau surat khabar. Ia juga boleh membuatkan anda terjaga dari tidur. Ramai orang menggoncangkan tangan mereka untuk cuba melegakan simptom itu. Rasa kebas mungkin berubah dari masa ke masa.
 • Kelemahan. Anda mungkin mengalami kelemahan pada tangan anda dan cenderung untuk menjatuhkan objek. Ini mungkin disebabkan oleh rasa kebas di tangan atau kelemahan ibu jari otot, yang juga dikendalikan oleh saraf tengah.

 

Faktor Risiko Sindrom Terowong Karpus

Beberapa faktor telah dikaitkan dengan Sindrom Terowong Karpus. Walaupun mereka mungkin secara tidak langsung menyebabkan penyakit ini, namun mereka boleh meningkatkan peluang anda untuk membuat atau menambah kerosakan pada saraf tengah anda. Ini termasuklah:

 • Faktor anatomi. Kepatahan pergelangan tangan atau terkehel atau artritis yang mencacatkan tulang kecil pada pergelangan tangan boleh mengubah ruang dalam terowong karpus dan meletakkan tekanan pada saraf tengah.
 • Individu yang mempunyai Terowong Karpus lebih kecil mungkin lebih cenderung mempunyai Sindrom Terowong Karpus.
 • Wanita. Sindrom Terowong Karpus umumnya lebih biasa berlaku pada wanita. Ia mungkin disebabkan kawasan terowong karpus wanita adalah agak kecil berbanding lelaki.
 • Wanita yang mempunyai Sindrom Terowong Karpus juga mungkin mempunyai Terowong Karpus yang lebih kecil daripada wanita yang tidak mempunyai simptom itu.
 • Kerosakan saraf. Beberapa penyakit kronik seperti diabetes boleh meningkatkan risiko kerosakan saraf termasuk kerosakan pada saraf tengah anda.
 • Penyakit yang bercirikan keradangan seperti arthritis rheumatoid, boleh menjejaskan lapisan sekitar tendon pada pergelangan tangan anda dan memberi tekanan pada saraf tengah anda.
 • Kegempalan adalah faktor risiko yang utama untuk Sindrom Terowong Karpus.
 • Perubahan dalam imbangan cecair badan. Pengekalan cecair boleh meningkatkan tekanan dalam terowong karpus anda dan mengganggu saraf tengah. Ini biasanya terjadi semasa mengandung dan menopaus. Sindrom Terowong Karpus yang dikaitkan dengan kehamilan secara umumnya akan hilang sendiri setelah kehamilan berakhir.
 • Keadaan perubatan lain. Keadaan tertentu seperti menopaus, obesiti, gangguan tiroid dan kegagalan buah pinggang boleh meningkatkan peluang anda mendapat Sindrom Terowong Karpus.
 • Faktor tempat kerja. Ada kemungkinan bahawa bekerja dengan alat yang bergetar atau pada barisan pemasangan yang memerlukan pergelangan tangan membengkok dengan lama atau berulang-ulang boleh menyebabkan tekanan berbahaya pada saraf tengah atau memburukkan kerosakan saraf yang sedia ada.
 • Penggunaan komputer. Beberapa kajian telah menilai sama ada terdapat hubungan antara penggunaan komputer dan Sindrom Terowong Karpus. Walau bagaimanapun, tiada bukti berkualiti dan konsisten yang mencukupi untuk menyokong faktor ini sebagai faktor risiko untuk Sindrom Terowong Karpus, walaupun ia boleh menyebabkan kesakitan tangan yang berlainan.

 

Diagnosis Sindrom Terowong Karpus

Doktor anda mungkin akan bertanya soalan dan melakukan satu atau lebih ujian berikut untuk menentukan sama ada anda mempunyai Sindrom Terowong Karpus atau tidak:

 • Sejarah mendapat simptom itu. Doktor anda akan mengkaji pola gejala anda. Sebagai contoh, kerana saraf median tidak memberikan sensasi kepada jari kecil anda, gejala di jari itu mungkin menunjukkan masalah selain sindrom terowong karpus.
 • Simptom sindrom terowong karpus biasanya berlaku sambil memegang telefon atau surat khabar, mencengkeram stereng, atau bangun pada waktu malam.
 • Pemeriksaan fizikal. Doktor anda akan menjalankan pemeriksaan fizikal. Dia akan menguji rasa pada jari anda dan kekuatan otot di tangan anda.
 • Membengkokkan pergelangan tangan, mengetuk saraf atau hanya menekan pada saraf boleh menyebabkan gejala berlaku pada ramai orang.
 • Sinar-X. Sesetengah doktor mengesyorkan sinar X pergelangan tangan yang terjejas untuk mengecualikan sebab lain dari sakit pergelangan tangan, seperti artritis atau patah tulang. Ujian ini mengukur pelepasan elektrik kecil yang dihasilkan dalam otot. Semasa ujian ini, doktor anda memasukkan elektrod jarum nipis ke dalam otot tertentu untuk menilai aktiviti elektrik apabila kontrak otot dan rehat.
 • Kajian pengaliran saraf. Dalam variasi elektromiografi, dua elektrod ditampal ke kulit anda. Kejutan kecil akan dilalui melalui saraf tengah untuk melihat sama ada impuls elektrik diperlambatkan dalam terowong karpal.

 

Rawatan Sindrom Terowong Karpus

– Rawatan Tidak Melibatkan Pembedahan

Sekiranya keadaan itu didiagnosis lebih awal, kaedah yang tidak memerlukan pembedahan boleh membantu melawan Sindrom Terowong Karpus, termasuklah:

 • Pensplinan pergelangan tangan. Alat yang memegang pergelangan tangan anda semasa tidur anda dapat membantu melegakan gejala malam kesemutan dan kebas. Membuat pensplinan pada waktu malam boleh menjadi pilihan yang baik jika anda mengandung.
 • Ubat bukan steroid dan anti-radang (NSAIDs). NSAID, seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) boleh membantu melegakan kesakitan Sindrom Terowong Karpus dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti bahawa ubat ini membantu mengurangkan Sindrom Terowong Karpus.
 • Kortikosteroid. Doktor anda boleh menyuntik terowong karpus anda dengan kortikosteroid seperti kortison untuk melegakan kesakitan. Kadang kala, doktor akan menggunakan ultrasound untuk menjalankan suntikan ini.

Jika Sindrom Terowong Karpus berlaku disebabkan artritis rheumatoid atau sendi yang keradangan, maka merawat artritis boleh mengurangkan gejala Sindrom Terowong Karpus. Walau bagaimanapun, ini masih belum berjaya dibuktikan sebegitu.

 

– Rawatan Melibatkan Pembedahan

Pembedahan mungkin sesuai jika gejala anda menjadi lebih teruk atau tidak bertindak balas terhadap rawatan lain.

Matlamat pembedahan terowong karpus adalah untuk melegakan tekanan dengan memotong ligamen yang menekan pada saraf tengah.

Pembedahan boleh dilakukan dengan dua teknik yang berbeza:

 • Pembedahan endoskopik. Pakar bedah anda menggunakan alat seperti teleskop dengan kamera kecil yang melekat padanya (endoskopi) untuk melihat dalam terowong karpus anda. Kemudian, pakar bedah itu akan memotong ligamen melalui satu atau dua hirisan kecil di tangan atau pergelangan tangan anda.

Pembedahan endoskopik boleh mengakibatkan kesakitan yang kurang berbanding melakukan pembedahan terbuka dalam beberapa hari pertama atau minggu selepas pembedahan.

 • Pembedahan terbuka. Pakar bedah anda membuat hirisan pada telapak tangan anda melalui terowong karpus dan memotong melalui ligamen untuk membebaskan saraf.

 

Langkah Pencegahan Sindrom Terowong Karpus

Tiada strategi yang terbukti dapat mencegah Sindrom Terowong Karpus tetapi anda boleh mengurangkan tekanan pada tangan dan pergelangan tangan dengan kaedah ini:

 • Kurangkan daya dan longgarkan cengkaman anda. Jika kerja anda melibatkan mesin duit atau papan kekunci, tekan kunci dengan lembut. Bagi proses tulisan tangan yang berpanjangan, gunakan pen yang besar dengan penyesuai cengkaman yang besar dan lembut serta dakwat mengalir bebas.
 • Berhenti rehat dengan kerap. Hulurkan tangan dan pergelangan tangan secara berkala perlahan-lahan. Berselang seli semasa melakukan tugas jika boleh. Ini amat penting jika anda menggunakan peralatan yang bergetar atau yang memerlukan anda untuk menggunakan sejumlah daya yang besar.
 • Perbaiki kedudukan anda. Elakkan lenturan pergelangan tangan anda ke atas atau ke bawah. Kedudukan tengah santai adalah yang terbaik. Pastikan papan kekunci anda pada ketinggian siku atau sedikit rendah.
 • Meningkatkan postur anda. Posisi salah yang menggulung bahu ke hadapan, memendekkan otot leher dan bahu anda akan mengetatkan saraf di leher anda. Ini boleh menjejaskan pergelangan tangan, jari dan tangan anda.
 • Tukar tetikus komputer anda. Pastikan tetikus komputer anda selesa dan tidak menegangkan pergelangan tangan anda.
 • Pastikan tangan anda hangat. Anda lebih cenderung untuk mendapat kesakitan tangan dan rasa kaku jika bekerja dalam persekitaran yang sejuk. Jika anda tidak dapat mengawal suhu di tempat kerja, letakkan sarung tangan tidak berjari yang membuatkan tangan dan pergelangan tangan anda menjadi hangat.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/symptoms-causes/syc-20355603

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4005-carpal-tunnel-syndrome

https://www.medicalnewstoday.com/articles/184337

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/carpal-tunnel-syndrome

Tagged: