Now Reading
Sindrom Munchausen (Munchausen Syndrome) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Sindrom Munchausen (Munchausen Syndrome) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Sindrom Munchausen

Sindrom Munchausen adalah sejenis gangguan mental yang menyebabkan seseorang itu mendakwa diri mereka sakit walaupun mereka sebenarnya tidak. Keadaan ini dikaitkan dengan masalah emosi yang serius. Kebanyakan simptom palsu seperti sakit dada, masalah perut, atau demam, cenderung dikaitkan dengan penyakit fizikal.

Istilah Sindrom Munchausen (MBSP – Munchausen’s Syndrome By Proxy) dinamakan sempena watak fiksyen bernama Baron Munchausen, seorang tokoh sastera aristokrat dari Jerman abad ke-18 yang gemar bercerita.  

Nama yang betul untuk MSBP sekarang adalah gangguan yang dikenakan oleh orang lain (FDIA). Jika individu itu mencipta penyakit untuk diri mereka sendiri, ini adalah gangguan fahaman yang dikenakan ke atas diri (FDIS). Gangguan ini juga dikenali sebagai penyakit palsu (FI).

Simptom Sindrom Munchausen

Ciri-ciri tertentu yang biasa ada pada seseorang yang mempunyai MSBP, termasuk:

  • Adalah ibu bapa atau pengasuh, biasanya ibu
  • Mungkin seorang profesional dalam penjagaan kesihatan
  • Sangat mesra dan memberi kerjasama dengan penyedia penjagaan kesihatan
  • Kelihatan terlalu prihatin (ada yang mungkin kelihatan terlalu bimbang) tentang anak mereka

Mereka yang mempunyai ciri-ciri di atas mungkin menderita sindrom Munchausen (gangguan berkaitan di mana seseorang berulang kali bertindak seolah-olah dia mempunyai penyakit fizikal atau mental sedangkan dia sebenarnya tidak sakit)

Punca Sindrom Munchausen

Penyelidik tidak mengetahui punca sebenar gangguan mental ini. Tetapi mereka telah mengkaji beberapa faktor biologi dan psikologi. Ia mungkin disebabkan oleh penyalahgunaan atau kecuaian semasa zaman kanak-kanak atau sejarah memasuki hospital yang kerap. Gangguan personaliti, sehingga mendorong kepada Munchausen juga berkait rapat dengan punca gangguan ini.

Diagnosis Sindrom Munchausen

Diagnosis Munchausen sangat sukar kerana ketidakjujuran yang terlibat. Oleh itu sewaktu diagnosis dijalankan, doktor mesti menolak sebarang kemungkinan penyakit fizikal sebagai penyebab simptom dihidapi kanak-kanak sebelum diagnosis MSBP boleh dilakukan.

Sekiranya gejala fizikal tidak dijumpai, semakan menyeluruh tentang sejarah perubatan kanak-kanak, serta kajian sejarah keluarga dan sejarah perubatan ibu (ramai yang mempunyai sindrom Munchausen) boleh memberi petunjuk untuk mencadangkan Munchausen. Ingat, itu adalah orang dewasa, bukan kanak-kanak, yang didiagnosis dengannya. 

Rawatan Sindrom Munchausen

Kebimbangan pertama adalah untuk memastikan keselamatan dan perlindungan mana-mana mangsa sebenar atau mangsa yang berpotensi (kanak-kanak). Ini mungkin memerlukan kanak-kanak diletakkan di bawah jagaan yang individu lain. Malah, pengurusan kes yang melibatkan MSP sering memerlukan pasukan luar seperti pekerja sosial, organisasi penjagaan anak angkat, dan penguatkuasa undang-undang, serta doktor.

Rawatan yang berjaya terhadap orang dengan Munchausen adalah sukar kerana mereka yang mengalami masalah ini sering menafikan mereka mempunyai masalah tersebut. Di samping itu, kejayaan rawatan bergantung kepada orang yang mengatakan kebenaran, dan orang yang mempunyai MSBP cenderung menjadi pendusta yang berjaya sehingga mereka mula menghadapi masalah menceritakan fakta dari fiksyen.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/munchausen-syndrome-by-proxy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/factitious-disorder/symptoms-causes/syc-20356028

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9833-factitious-disorder-imposed-on-self-munchausen-syndrome

https://www.webmd.com/mental-health/munchausen-syndrome

error: Content is protected !!