Now Reading
Sindrom Mallory Weiss (Mallory weiss tear) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Sindrom Mallory Weiss (Mallory weiss tear) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Sindrom Mallory Weiss

Muntah yang teruk dan berpanjangan boleh mengakibatkan koyakan di lapisan esofagus anda. Esofagus adalah tiub yang menghubungkan tekak ke perut anda. Sindrom Mallory Weiss (MWS) adalah keadaan yang ditandai dengan koyakan pada selaput lendir atau lapisan dalam, di mana esofagus memenuhi perut.

Sebilangan besar  koyakan yang berlaku boleh sembuh dalam masa 7 hingga 10 hari tanpa rawatan, tetapi ia juga dapat menyebabkan pendarahan yang ketara. Bergantung pada keparahan koyakan pada esofagus, pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki kerosakan.

Simptom Sindrom Mallory Weiss

Sindrom Mallory Weiss paling kerap dicirikan oleh sakit perut, keadaan muntah yang teruk, muntah darah (hematemesis) dan usaha sukar untuk muntah (retching). Darah sering membeku dan muncul seperti biji “kopi”. Malah, najis juga mungkin dilihat sangat gelap seperti tar (melenic). Dalam kes di mana terdapat banyak kehilangan darah, mungkin boleh berlakunya kejutan dan kejatuhan.

Selain itu, anda mungkin juga mempunyai beberapa gejala berikut:

 • Muntah berwarna merah terang atau kelihatan seperti biji kopi
 • Najis berwarna hitam atau seperti tar
 • Najis dengan darah di dalamnya
 • Kelemahan, pening, pengsan
 • Sesak nafas
 • Cirit-birit
 • Pucat
 • Sakit perut atau dada yang kadangkala memberi kesan sehingga ke belakang badan

Punca Sindrom Mallory Weiss

Penyebab sindrom ini yang paling biasa adalah muntah yang teruk atau berpanjangan. Walaupun muntah jenis ini boleh berlaku dengan penyakit perut, ia juga sering berlaku kerana penyalahgunaan alkohol atau bulimia kronik.

Keadaan lain juga boleh menyebabkan koyakan esofagus termasuklah:

 • kecederaan pada dada atau perut
 • tersedu yang teruk atau berpanjangan
 • batuk yang teruk
 • angkat berat atau regangan
 • gastritis, yang merupakan keradangan pada lapisan perut
 • hernia hiatal, yang berlaku apabila bahagian perut anda mengalir melalui bahagian diafragma anda
 • sawan

Menerima ‘cardiopulmonary resuscitation’ (CPR) juga boleh menyebabkan koyakan esofagus.

Seterusnya, terdapat masalah kesihatan lain yang boleh menimbulkan gejala yang serupa. Gejala yang berkaitan dengan sindrom Mallory Weiss juga boleh berlaku dengan gangguan berikut:

 • Sindrom Zollinger-Ellison, iaitu gangguan jarang berlaku di mana tumor kecil menghasilkan lebihan asid perut yang menyebabkan bisul kronik
 • gastritis hakisan kronik, iaitu keradangan pada lapisan perut yang menyebabkan luka seperti ulser
 • tebukan esofagus
 • ulser peptik
 • Sindrom Boerhaave, iaitu kepecahan esofagus kerana muntah

Diagnosis Sindrom Mallory Weiss

Doktor akan bertanyakan kepada anda mengenai sebarang masalah perubatan, termasuk pengambilan alkohol setiap hari dan penyakit baru-baru ini, untuk mengenal pasti penyebab gejala anda.

Sekiranya anda mengalami gejala koyakan Mallory-Weiss, penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin akan memeriksa darah anda. Mereka juga mungkin melakukan prosedur endoskopi.

Untuk ujian ini, tiub fleksibel dimasukkan ke dalam mulut anda, dan masuk ke dalam esofagus anda. Kamera di hujung tiub akan membolehkan penyedia perkhidmatan kesihatan melihat koyakan yang berlaku di dalam esofagus anda.

Di samping itu, doktor juga mungkin akan melakukan ujian jumlah darah lengkap (CBC) untuk mengesahkan bilangan sel darah merah. Kiraan sel darah merah anda mungkin rendah jika anda mengalami pendarahan di esofagus. Doktor akan dapat menentukan sama ada anda mempunyai sindorm ini atau tidak berdasarkan hasil daripada ujian ini.

Faktor risiko Sindrom Mallory Weiss

Sindrom Mallory Weiss lebih kerap berlaku pada individu lelaki berbanding wanita. Ia juga berlaku lebih kerap pada individu yang mengambil alkohol. Menurut Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Luar Biasa, individu yang berumur antara 40 hingga 60 tahun lebih cenderung mengalami keadaan ini. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes koyakan Mallory-Weiss pada kanak-kanak dan orang dewasa muda.

Rawatan Sindrom Mallory Weiss

Menurut Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Luar Biasa, pendarahan yang terjadi disebabkan koyakan di esofagus akan berhenti dengan sendiri dalam sekitar 80 hingga 90 peratus kes MWS. Penyembuhan biasanya berlaku dalam tempoh beberapa hari dan tidak memerlukan rawatan. Tetapi, jika pendarahan tidak berhenti, anda mungkin memerlukan salah satu rawatan berikut.

Terapi endoskopi

Anda mungkin memerlukan terapi endoskopi jika pendarahan tidak berhenti dengan sendirinya. Doktor yang melakukan EGD boleh melakukan terapi ini. Pilihan endoskopi yang ada termasuk:

 • terapi suntikan, atau ‘sclerotherapy’, yang memberikan ubat kepada tempat koyakan untuk menutup saluran darah dan menghentikan pendarahan.
 • terapi pembekuan, yang memberikan haba untuk menutup bahagian yang koyak.

Kehilangan darah yang banyak mungkin memerlukan proses tranfusi darah untuk menggantikan darah yang hilang.

Pilihan pembedahan dan lain-lain

Kadangkala, terapi endoskopi sahaja tidak mencukupi untuk menghentikan pendarahan, jadi kaedah lain untuk menghentikan pendarahan mesti digunakan, seperti pembedahan laparoskopi untuk menjahit koyakan. Sekiranya anda tidak dapat menjalani pembedahan, doktor mungkin menggunakan kaedah arteriografi untuk mengenal pasti saluran pendarahan dan menutupnya untuk menghentikan pendarahan.

Ubat-ubatan

Ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid perut, seperti famotidine (Pepcid) atau lansoprazole (Prevacid), juga mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat-ubatan ini masih diperdebatkan.

Kredit: Gambar diambil daripada sumber https://www.epainassist.com/abdominal-pain/stomach/mallory-weiss-syndrome

SUMBER

https://www.healthline.com/health/mallory-weiss-tear

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/m/mallory-weiss-tear.html

https://rarediseases.org/rare-diseases/mallory-weiss-syndrome/

error: Content is protected !!