Sindrom Kecederaan Selepas Kardiak
Sindrom kecederaan selepas kardiak atau juga dikenali sebagai Sindrom Dressler adalah sejenis perikarditis, iaitu keradangan kantung yang mengelilingi jantung (perikardium). Sindrom ini dipercayai terjadi akibat respon sistem imun selepas berlakunya kerosakan pada tisu jantung atau perikradium.

Sindrom kecederaan selepas kardiak atau juga dikenali sebagai Sindrom Dressler adalah sejenis perikarditis, iaitu keradangan kantung yang mengelilingi jantung (perikardium). Sindrom ini dipercayai terjadi akibat respon sistem imun selepas berlakunya kerosakan pada tisu jantung atau perikradium. Ini berikutan kejadian seperti serangan jantung, pembedahan atau kecederaan traumatik. Selain itu, gejalanya termasuklah sakit dada yang mungkin serupa dengan sakit dada yang dialami semasa serangan jantung.

Simptom Sindrom Kecederaan Selepas Kardiak

Gejala bagi sindrom ini mungkin muncul selepas beberapa minggu atau beberapa bulan selepas individu mengalami serangan jantung, pembedahan atau kecederaan pada dada. Ia mungkin termasuk:

 • Sakit dada
 • Demam

Punca Sindrom Kecederaan Selepas Kardiak

Sindrom ini yang juga disebut sebagai Sindrom Dressler dikaitkan dengan tindak balas sistem imun terhadap kerosakan jantung. Badan anda bertindak balas terhadap tisu yang tercedera dengan menghantar sel-sel imun dan protein (antibodi) untuk membersihkan dan membaiki kawasan yang terjejas. Kadangkala, tindak balas ini boleh menyebabkan keradangan yang berlebihan dalam perikardium.

Malah, ia adalah suatu komplikasi yang terkenal dan mungkin berlaku selepas pembedahan jantung.

Diagnosis Sindrom Kecederaan Selepas Kardiak

Doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh, termasuk mendengar denyutan jantung anda menggunakan stetoskop. Bunyi ciri tertentu boleh menunjukkan bahawa perikardium anda meradang atau adanya cecair yang terkumpul di sekitar jantung.

Di samping itu, doktor mungkin mencadangkan anda menjalani ujian seperti:

 • Ekokardiogram. Gelombang bunyi akan menghasilkan imej jantung bagi membantu doktor melihat jika terdapat bendalir terkumpul di sekelilingnya.
 • Elektrokardiogram. Impuls elektrik di dalam hati anda akan direkodkan melalui wayar yang dilekatkan pada kulit anda. Perubahan tertentu dalam impuls elektrik boleh menunjukkan tekanan pada hati anda. Tetapi, bacaan elektrokardiogram mungkin tidak normal selepas anda menjalani pembedahan jantung, jadi doktor mungkin tidak boleh bergantung pada satu jenis ujian sahaja untuk mendiagnosis sindrom ini.
 • Sinar-X dada. Ujian ini boleh membantu mengesan bendalir yang terkumpul di sekitar jantung atau paru-paru. Malah, ia dapat membantu mengecualikan sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan gejala anda seperti masalah keradangan paru-paru.
 • Ujian darah. Hasil ujian tertentu dapat menunjukkan aktiviti keradangan yang konsisten dengan sindrom selepas kecederaan kardiak.

Rawatan Sindrom Kecederaan Selepas Kardiak

Matlamat rawatan yang dilakukan adalah untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Doktor mungkin mengesyorkan pengambilan ubat-ubatan seperti:

 • Aspirin
 • Ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain)
 • Indomethacin

Jika ubat-ubatan tersebut tidak membantu, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat:

 • Colchicine. Ubat anti-radang ini boleh digunakan bersama ubat-ubatan preskripsi untuk merawat sindrom ini. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa colchicine yang diambil sebelum pembedahan jantung boleh membantu mencegah masalah ini. Walau bagaimanapun, keberkesanannya  untuk merawat sindrom selepas kecederaan kardiak masih belum jelas.
 • Kortikosteroid. Penekan sistem imun ini boleh mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan sindrom Dressler. Kortikosteroid mungkin mempunyai kesan sampingan yang serius dan boleh mengganggu penyembuhan tisu jantung yang rosak selepas serangan jantung atau pembedahan. Oleh sebab itu, kortikosteroid biasanya hanya digunakan apabila rawatan lain tidak berfungsi.

SUMBER

https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-15/Post-cardiac-injury-syndrome-aetiology-diagnosis-and-treatment

https://www.healthline.com/health/dressler-syndrome

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17947-dresslers-syndrome

https://en.wikipedia.org/wiki/Dressler_syndrome

Tagged: