Now Reading
Sijil Penghargaan dan Kepentingannya

Sijil Penghargaan dan Kepentingannya

sijil penghargaan

Kita selalu mendengar mengenai sijil penghargaan sebagai menghargai pencapaian seseorang atau kumpulan organisasi. Sijil Penghargaan adalah dokumen khas yang dikeluarkan oleh syarikat, institusi atau individu untuk menunjukkan penghargaan atas sokongan atau kerja yang telah mereka lakukan atau sesuai dengan mata pelajaran masing-masing.

Format sijil penghargaan mengandungi lambang, logo khas dan dengan mesej yang menunjukkan kata-kata penghargaan. Berbagai organisasi mungkin mempunyai templat penghargaan yang berbeza. Apapun penghargaan dapat digunakan pada akhir kontrak, projek dan objektif yang diinginkan atau selang waktu tertentu dari projek, kontrak atau pencapaian tujuan yang diinginkan.

Sijil penghargaan yang dikeluarkan untuk projek tertentu adalah untuk meningkatkan semangat individu atau pekerja ketika mereka meneruskan projek yang sedang dijalankan. Dengan penyelidikan yang ada telah membuktikan bahawa sijil penghargaan mengukuhkan tingkah laku yang mempengaruhi prestasi yang diingini di kalangan pekerja dan ini meningkatkan imej diri mereka serta membuat mereka merasa dihargai.

Disini penulis menyertakan kandungan yang selalu diguna dalam sijil penghargaan:

 • Nama individu. Ini mungkin termasuk tugas yang diberikan kepadanya dan / atau gambarnya yang tertera di   atasnya.
 • Sebab untuk mengemukakan sijil.
 • Penyataan penghargaan yang diperibadikan.
 • Nama Syarikat / Institut yang mengeluarkan sijil.
 • Nama orang yang diberi kuasa yang mengeluarkan sijil.

Faedah Sijil Penghargaan kepada pekerja dan pelajar:

Standing Business Man Holding Certificate Stock Vector - Illustration of character, award: 82732314
 • Memperkukuhkan ilustrasi kerja berkumpulan antara rakan sekerja dan majikan mereka.
 • Bersikap terbuka terhadap sebarang maklum balas yang membina.
 • Meningkatkan tahap komitmen terhadap syarikat atau institusi.
 • Melepasi jangkaan yang ditetapkan dengan cara positif dalam syarikat atau organisasi yang diberikan.
 • Berbangga dengan pekerjaan mereka dan tanggungjawab yang diberikan kepada mereka.
 • Berasa gembira dengan pekerjaan yang mereka lakukan di organisasi atau institusi.
 • Rasa diiktiraf dan dihargai atas kerja dan sumbangan kepada syarikat atau organisasi.
 • Mempunyai pertumbuhan dan perkembangan positif dalam kemampuan peribadi mereka .
 • Memperluas kemahiran dan pengetahuan mereka dalam bidang tertentu.

Antara ayat yang boleh digunakan dalam sijil penghargaan adalah :

 • Terima kasih atas kesungguhan anda untuk projek ini. Sekiranya tidak kerana adanya kesungguhan anda, kami pasti akan menyerah. Sebagai cara mengucapkan terima kasih, kami mendedikasikan penghargaan pencapaian ini untuk anda.
 • Kami telah mencapai matlamat ini kerana sokongan anda. Anda telah membantu kami mencapainya dan kami sangat berterima kasih.
 • Dari permulaan yang rendah hati, kami telah naik ke puncak. Terima kasih kerana bekerjasama dengan kami selama ini.

Mengiktiraf dan memberi penghargaan kepada pekerja menjadi sangat penting. Banyak syarikat menganggapnya sangat berharga dalam menggunakan pujian dan pengiktirafan, untuk menarik pekerja yang rajin bekerja di syarikat mereka. Kadang kala, nota penghargaan diletakkan di tempat kerja mereka dan setiap kali pekerja melihatnya, mereka merasa bangga dan berjaya.

Sekiranya anda ingin perniagaan berkembang dan memasuki pasaran, amatlah penting untuk anda dapat berkomunikasi dengan pekerja yang berpotensi. Inilah sebabnya mengapa kita perlu memberikan penghargaan kepada pekerja. selain itu, adalah lebih baik jika sijil penghargaan ini diterjemahkan oleh agensi perkhidmatan yang bertauliah, untuk membantu terjemahan yang tepat.

Jadilah kreatif dan lakukan yang terbaik untuk menjadikannya penting dan peribadi. Selain sijil penghargaan, anugerah boleh berupa piala dan pingat dengan logo syarikat anda. Setiap pekerja yang telah berusaha keras untuk meningkatkan perniagaan anda, harus diberi penghargaan. Sentiasa ikhlas dengan mengiktiraf penghargaan adalah suatu kewajiban untuk menghargai pekerja yang bertungkus lumus menaikkan nama syarikat ataupun sesebuah perniagaan.

Sijil Penghargaan adalah berbaloi untuk dibuat kerana faedahnya banyak memberi kesan positif kepada kakitangan. Mereka bertindak sebagai ejen motivasi kepada pekerja dan pelajar kerana mereka mempunyai kaitan langsung dengan prestasi positif kerana telah memberikan pencapaian terbaik serta ikhlas dalam memikul amanah sebagai pekerja yang terbaik.

Sumber

http://appreciationmessages.blogspot.com/p/appreciation-messages-after-achievement.html

https://www.marstranslation.com/blog/importance-of-translating-the-awards-and-recognition-certificates-in-your-business

https://www.saudagar2u.com/Blog/KENAPA-PENSIJILAN-PERLU-BAGI-SESEBUAH-ORGANISASI-PERNIAGAAN

error: Content is protected !!