Now Reading
Seriousla semua ni ada dekat jepun? Best betul!

Seriousla semua ni ada dekat jepun? Best betul!

Sebenarnya, banyak yang perkara yang menarik tentang budaya Jepun, tidak kira sama ada anda melawat buat kali pertama atau anda sudah biasa dengan kehidupan di Jepun, sentiasa ada banyak perkara untuk dicuba dan diketahui tentang negara yang menarik ini. Sila rancang perjalanan anda yang seterusnya dan ini adalah beberapa fakta menarik untuk anda ketahui sebelum kesana!

1. Ia adalah adab yang baik untuk menghirup mi anda

Jepun mementingkan adab yang baik, tetapi apabila hendak memakan semangkuk mi, hanya ada satu cara untuk makan iaitu dengan cara yang bising. “Slurping” adalah tanda keseronokan dan juga dapat menyejukkan mi semasa anda makan. Anda boleh gunakan penyepit anda dalam satu tangan dan sandarkan tangan di atas mangkuk anda.

2. Hidangan tradisional malam Krismas ialah KFC


Ramai orang Jepun menyambut Krismas, tetapi perayaan krismasnya bukanlah seperti yang anda jangkakan. Di Jepun, mereka membuat tradisi untuk pergi ke KFC pada Malam Krismas. Dianggarkan 3.6 juta jamuan yang dibuat pada Malam Krismas di KFC dan mengambil masa sangat lama untuk beratur serta ada yang memesan berminggu lebih awal untuk persiapan. Ada yang mengatakan ayam belanda dan ayam tidak ada secara meluas, maka Kolonel Sanders melangkah masuk untuk menjawab permintaan orang ramai!

3. Banyak gunung di Jepun


Bintang terkenal di Jepun ialah bandarnya yang padat dengan penduduknya, dan ia bukanlah sebuah negara yang anda fikirkan seperti hutan yang tiada penduduk. Walau bagaimanapun, kira-kira 70% daripada Jepun terdiri daripada hutan dan gunung yang tidak sesuai untuk bertani atau tinggal di sekitarnya. Terdapat lebih 100 gunung berapi aktif, dan gunung tertingginya ialah Gunung Fuji yang terkenal, dengan ketinggian 3,776 kaki.

4. Terdapat Pulau Arnab di Jepun


Jepun terdiri daripada hampir 7,000 pulau. Pulau kecil Okunoshima di Laut Pedalaman terkenal dengan penduduknya yang ingin tahu dan bertelinga besar. Pulau itu digunakan untuk menguji senjata kimia semasa Perang Dunia II, dan dikatakan bahan ujian tersebut berkeliaran bebas selepas perang. Walau apa pun, bilangannya berkembang pesat dalam persekitaran bebas pemangsa (anjing dan kucing dilarang masuk), dan hari ini Okunoshima ialah tempat yang popular untuk pelancong dan arnab berpelukan.

5. Nombor empat sangat malang


Nombor empat (‘shi’) dielakkan secara meluas di Jepun kerana bunyinya terlalu mirip dengan perkataan kematian dalam bahasa Jepun. Berhati-hatilah di Jepun dan anda akan melihat bangunan yang tidak mempunyai aras empat, barang-barangnya juga dijual dalam set tiga atau lima. Ini kerana mereka mengambil langkah berjaga jaga untuk mengelak daripada menemui nombor 4 itu dalam kehidupan seharian.

6. Ada perayaan berbogel yang pelik


Jepun terkenal dengan perayaan tanpa henti, tetapi Hadaka Matsuri mesti menjadi salah satu yang paling pelik. Beribu-ribu lelaki Jepun berbogel di khalayak ramai untuk mendapatkan tahun yang penuh dengan kekayaan. Lebih-lebih lagi dengan matsuri terbesar yang berlaku di Okayama, di mana dianggarkan 9,000 lelaki turun dan memakan “fundoshi” mereka.

7. Kereta api Jepun adalah antara yang paling menepati masa di dunia


Purata kelewatan kereta api Jepun ialah 18 saat. Apa yang membuatkan mereka begitu menepati masa? Pemandu dilatih dalam simulator ultra-realistik dan memandu satu laluan kereta api sahaja – Ramai yang tidak memerlukan meter kelajuan untuk mengetahui kelajuan mereka. Persaingan juga sengit antara syarikat kereta api, jadi kes ketinggalan atau lambat tidak akan berlaku. Selain itu, mereka bekerja keras untuk mengekalkan bilangan penumpang kereta api yang besar di Jepun, tidak kira apa pun yang diperlukan (juga, walaupun ia bermakna membina kedai serbaneka mewah di stesen tersebut).

8. Orang Jepun suka rasa aneh


Aiskrim berperisa belut dan Kit Kat berperisa Teh Hijau hanyalah dua perisa pelik dan indah yang boleh anda temui di Jepun. Kit Kat ialah wafer yang paling popular (‘Kit Kat’ bunyinya serupa dengan ‘kitto katsu’, pepatah Jepun yang bermaksud ‘semoga berjaya.’) Anda juga boleh mencuba Kit Kat berperisa edamame, wasabi dan halia.

9. Setiap orang mempunyai tanda mereka sendiri


Di Jepun, orang ramai tidak mempunyai tandatangan – mereka mempunyai tanda mereka sendiri. Dikenali sebagai Hanko, tanda itu biasanya nama anda diterjemahkan ke dalam aksara Kanji, dan diperbuat daripada sutera atau pes berasaskan tumbuhan. Orang dewasa selalunya akan mempunyai tiga Hanko(stamp); satu untuk menandatangani surat dan hal peribadi, satu untuk kegunaan bank dan satu lagi untuk kegunaan pengenalan. Ianya tidak diperlukan untuk pelancong, tetapi warga asing yang tinggal di Jepun boleh memiliki satu buatan tangan Hanko ini di kedai-kedai tempatan yang kecil.

10. Lantai anti-ninja adalah satu perkara


Semasa zaman feudal, tuan-tuan Jepun yang kaya membina rumah dengan lantai yang sengaja berderit (dikenali sebagai Nightingale Floors) sebagai langkah pertahanan terhadap ninja. Tentera upahan feudal Jepun yang sangat terlatih dan lagenda sangat mendalami mitos dan cerita rakyat, mereka dikatakan mampu berjalan di atas air, mengubah agar dirinya tidak kelihatan dan mengawal unsur semula jadi. Itu telah menjadi motivasi untuk meletakkan beberapa lantai baharu agar dapat hindari ninja tersebut.

error: Content is protected !!