Now Reading
Serai Wangi: Mari Ketahui Kegunaan Minyak Serai

Serai Wangi: Mari Ketahui Kegunaan Minyak Serai

serai wangi

Serai wangi berbeza berbanding dengan serai biasa. Tumbuhan ini mempunyai bau yang lebih kuat berbanding serai biasa. Tambahan pula, tumbuhan tidak boleh dimakan seperti serai biasa. Minyak serai wangi biasanya disapu pada bahagian luar kulit sahaja. Bentuknya juga berbeza, serai wangi lebih kepada lalang sekali lihat manakala serai biasa tersebut bentuknya panjang seperti bunga kantan. Minyak ini banyak kegunaanya. Jom kita belajar!

Kegunaan Minyak Serai Wangi?

Selama berabad-abad, tumbuhan ini telah digunakan untuk pelbagai tujuan, termasuk:

  • penghalau serangga
  • agen antikulat
  • merawat jangkitan parasit
  • untuk penyembuhan luka
  • untuk mewujudkan mood atau melawan keletihan
  • minyak wangi

Tetapi adakah penyelidikan saintifik menyokong penggunaan ini? Walaupun penyelidikan mengenai minyak serai dan minyak pati lain adalah terhad namun memang terbukti minyak serai mempunyai khasiat tersendiri.

Mari kita selami lebih mendalam apa yang telah dijumpai oleh penyelidikan sejauh ini.

1. Bertindak Sebagai Penghalau Serangga

Kajian 2011 daripada 11 kajian,  keberkesanan serai wangi dalam mencegah gigitan nyamuk. Kajian ini menyimpulkan bahawa menggunakan minyak serai wangi bersama dengan vanillin (terdapat dalam kacang vanila) memberikan perlindungan nyamuk hingga tiga jam.

Kajian itu juga mendapati bahawa DEET (bahan aktif dalam racun serangga perosak) memberikan perlindungan untuk jangka masa yang lebih lama berbanding minyak serai itu sendiri.

Satu kajian 2015 dijalankan dengan tujuan untuk membandingkan kemampuan DEET, minyak serai wangi , dan minyak jintan untuk mengusir nyamuk. Para penyelidik mendapati bahawa DEET mempunyai penilaian perlindungan lebih dari 90 peratus selama enam jam.

Minyak serai wangi dan minyak jintan mempunyai peringkat perlindungan sekitar 57% dan 47%, masing-masing, hanya setelah dua jam.

Kajian lain menilai keberkesanan beberapa penghalau nyamuk, dan menyimpulkan bahawa lilin citronella tidak banyak digunakan sebagai penghalau nyamuk.

2. Penyembuhan Luka

Berdasarkan penyelidikan baru-baru ini, minyak serai wangi berpotensi mempercepat penyembuhan luka. Ini mungkin sangat penting bagi penderita diabetes, kerana luka cenderung sembuh lebih perlahan dengan keadaan ini.

Dalam kajian haiwan pada 2016, penyelidik melihat kesan minyak serai wangi terhadap penyembuhan luka yang dijangkiti Candida pada model tikus diabetes. Minyak ini mempunyai kesan antikulat dan anti-radang. Para penyelidik mencadangkan bahawa gabungan kedua-dua faktor ini menyebabkan penyembuhan luka dipercepat.

3. Membantu Penurunan Berat Badan

Kajian 2015 pada tikus dengan tujuan untuk menilai kesan menghidu minyak serai wangi dan beberapa komponennya terhadap berat badan. Para penyelidik mendapati bahawa menghidu komponen minyak ini mampu menurunkan nafsu makan, menurunkan kolesterol, dan memperlambat kenaikan berat badan.

4. Kesan Fisiologi Menghidu

Satu kajian tahun 2001 menyelidiki kesan penyedutan minyak serai wangi, lavender, dan rosemary. Lavender didapati mempunyai kesan yang menenangkan dan rosemary didapati mempunyai kesan merangsang pada otak. Tumbuhan ini, sebaliknya, mempunyai kesan di antara yang lebih kompleks. Penulis mencadangkan bahawa kesan minyak boleh berbeza-beza mengikut individu.

Kaedah Menggunakan Minyak Ini:-

Anda boleh menggunakan minyak ini dengan pelbagai cara. Berikut adalah beberapa cadangan.

1. Aplikasi Penyembur

Aplikasi penyembur mungkin baik untuk menyegarkan ruangan atau menyapukan minyak ini ke atas kulit anda sebagai penghalau serangga. Untuk membuat semburan minyak serai wangi:

  • Campurkan minyak ini ke dalam air dalam botol semburan kaca. Antara jumlah yang disyorkan 10 hingga 15 titis per liter air.
  • Langkah pilihan: Minyak pati tidak larut dalam air. Pertimbangkan untuk menambahkan agen penyebaran seperti larutan solubol ke dalam larutan anda.
  • Goncangkan botol dengan baik sebelum menyembur.

Oleh kerana minyak ini mempunyai jangka masa keberkesanan yang lebih pendek daripada penghalau seperti DEET, anda perlu menyemburnya lebih kerap jika anda menggunakannya sebagai penghalau serangga yang efektif.

2. Diffuser

Diffuser atau penyebar boleh digunakan untuk menyebarkan aroma melalui ruangan. Seperti aplikasi penyembur, anda mungkin ingin menggunakan kaedah ini untuk mengusir serangga atau menambahkan wangian yang menyenangkan ke dalam bilik.

Diffuser biasanya dilengkapi dengan set tetapan tertentu. Untuk menggunakan minyak serai wangi dengan selamat di diffuser, pastikan anda mengikuti arahan produk dengan teliti.

Sekiranya anda mempunyai gatal-gatal badan pada waktu malam disebabkan serangga atau nyamuk, jadi minyak serai wangi ini sangat disyorkan. Anda boleh ikhtiar menggunakan minyak ini kerana harganya juga mampu milik. Semoga bermanfaat!

SUMBER:-

1) https://www.healthline.com/health/citronella-oil#benefits

2) https://www.verywellhealth.com/citronella-what-you-should-know-about-it-88777

error: Content is protected !!