Now Reading
Seorang Influencer Tidak Menggunakan Produk Penjagaan Kulit Selama 7 Hari untuk Mencuba “Skin Fasting” Viral TikTok

Seorang Influencer Tidak Menggunakan Produk Penjagaan Kulit Selama 7 Hari untuk Mencuba “Skin Fasting” Viral TikTok

skin fasting

Anda mungkin pernah mendengar tentang puasa makanan, tetapi pernahkah anda mendengar tentang puasa mengenai kulit anda? Beberapa bulan lalu, satu video TikTok meningkat naik di mana seorang influencer kecantikan bercakap tentang “Skin Fasting.” Selepas dikaji dengan mendalam tentang trend ini, tujuan utama “Skin Fasting” ialah merehatkan kulit daripada produk penjagaan kulit untuk memberi masa kepada kulit anda untuk mengimbangi semula kondisi kulit. Ideanya ialah apabila kita menggunakan produk pada kulit kita, kita mengarahkan kulit kita apa yang perlu dilakukan, dan akhirnya menjadi ia menjadi “malas.” Sebagai contoh, dengan menggunakan pelembap setiap hari, kita memberitahu kulit kita bahawa ia tidak perlu menghasilkan minyak semula jadi untuk mengekalkan kulit kita terhidrat kerana kita sudah melakukan langkah itu sendiri menggunakan produk luaran.

Pengasas syarikat Mirai Clinical Body Care, adalah yang mula-mula mempopularkan idea puasa kulit. Dia berkata mengenai trend itu: “Kulit kering hanya kering pada permukaan kulit. Kelembapan di dalam kulit menjadi dehidrasi kerana tidak ada perlindungan yang mencukupi [minyak semulajadi] untuk mengekalkan kelembapan di dalam. Dengan terlalu banyak pelembap tiruan tambahan, kulit berhenti menghasilkan minyak semula jadinya sendiri. Ini membawa kepada kulit yang lebih kering.”

Dalam sesetengah kes, puasa kulit boleh semudah meninggalkan produk penjagaan kulit sekali seminggu pada waktu malam sebelum tidur. Walau bagaimanapun, seorang influencer memilih untuk mencuba versi yang lebih sengit di mana dia meninggalkan semua produk solek dan penjagaan kulit selain air dan SPF selama seminggu.

Rutin skin fasting adalah jauh berbeza daripada rutin penjagaan kulit influencer itu sekarang, yang terdiri daripada beberapa produk. Pada waktu pagi, dia mencuci mukanya dengan pembersih yang lembut, kemudian dia menggunakan dua serum penghidratan yang berbeza, pelembap, krim mata, minyak muka, dan SPF. Pada waktu malam, selepas pembersihan, dia menggunakan retinol ditambah pelembap, dan kadang-kadang influencer itu slug kulitnya untuk penghidratan tambahan. Dia juga menggunakan senarai panjang produk bibir yang berbeza untuk memastikan bibirnya terhidrat sepanjang hari dan pada waktu malam.

Skin fasting

Pada hari pertama influencer itu ‘skin fasting’, dia bangun dengan rasa optimistik. Pada malam sebelumnya, dia menggunakan semua produk penjagaan kulit seperti biasa, jadi mukanya masih terasa terhidrat apabila dia bangun dari tidur. Dia tidak keluar dari rumahnya sama sekali dan sengaja mengelak daripada terkena cahaya matahari kerana dia tidak menggunakan SPF sepenuhnya, yang menjadikan mencuci sangat mudah untuk mukanya, iaitu hanya dengan air.

Menjelang hari ketiga, keadaan telah berubah secara mendadak dan dia berkata dia berasa sangat sengsara. Influencer itu perlu meninggalkan rumah sehari sebelumnya, jadi dia menggunakan SPF sebelum keluar untuk menjalankan tugas. Apabila tiba masa untuk mencuci muka pada waktu malam, dia merasakan bahawa air sahaja tidak cukup untuk membersihkannya. “Kulit saya terasa seperti mempunyai lapisan kotor di atasnya, dan saya tidur tanpa mencuci muka saya dengan menggunakan pembersih muka.”, katanya.

Pada hari kelima, dia bangun dengan kulit yang sangat kering dan bibir yang sangat pecah-pecah sehingga dia mula memikirkan semua cara berbeza untuk memakai produk penjagaan kulitnya tetapi masih melengkapkan trend skin fasting. “Jika saya meletakkan chapstick pada bibir teman lelaki saya dan kemudian menciumnya, adakah itu dikira? Jika saya menyapu pelembap pada mukanya dan menggeselkan pipinya kepada pipi saya – semata-mata kerana saya mencintainya, bukan kerana kulit saya kering – itu tidak mengapa, bukan? Saya tidak percaya bagaimana saya berjaya melalui hari skin fasting tanpa menipu, walaupun ia sangat-sangat sukar.” kata influencer itu.

Menjelang hari enam dan tujuh, keadaan mula lebih tenang. Kulitnya tidak kekeringan. Malah, satu-satunya tempat yang dia perhatikan kekeringan yang berlebihan adalah di sekitar hidung dan bibirnya. Ia masih agak tidak selesa, tetapi dia dapat menjalani hari skin fasting dan menyelesaikan kerjanya tanpa berkhayal tentang pelembap dan chapstick setiap minit.

Akhirnya, seminggu tanpa produk penjagaan kulit kesayangannya tidak menjadikan kulitnya dalam kondisi yang lebih baik daripada ketika dia mula, tetapi keadaan tidak menjadi begitu teruk. Sama ada dia akan menyelesaikan skin fasting dalam masa terdekat, jawapannya ialah . . mungkin. Dia tidak akan mencuba skin fasting selama seminggu atau lebih, tetapi dia akan mencuba variasi yang lebih pendek di mana dia akan meninggalkan penggunaan produk kecantikan sekali seminggu pada waktu malam sahaja

error: Content is protected !!