Now Reading
Senarai Universiti Di Malaysia Buat Pelajar Lepasan SPM

Senarai Universiti Di Malaysia Buat Pelajar Lepasan SPM

universiti di Malaysia

Selepas anda tamat SPM, anda pasti tercari cari universiti di Malaysia yang sesuai untuk anda dan membuat kehidupan universiti anda indah.

Malah, tidak kira sama ada anda merupakan pelajar dari aliran Seni atau Sains, anda juga akan menghadapi 4 pertimbangan utama berikut semasa membuat keputusan untuk menyambung belajar selepas habis SPM iaiu:

  • Untuk menentukan tahap pendidikan (Tingkatan Enam, Program Pra-Universiti, Sijil, Diploma, Program Sarjana Muda, Semi-Profesional, Profesional, dll)
  • Untuk memutuskan pilihan institusi (IPTA, IPTS, institusi asing, dll)
  • Untuk menentukan bidang pengajian anda (Aliran seni, aliran sains, kursus berasaskan akademik atau kerjaya)
  • Untuk memutuskan sama ada akan memasuki pasaran pekerjaan

Dengan begitu banyak universiti dan kolej untuk dipilih, para pelajar lepasan SPM pasti akan sukar membuat keputusan. Lebih lebih lagi ketika memilih universiti mana yang mereka mahukan.

Oleh itu, mari kami membantu anda dengan menyenaraikan beberapa universiti di Malaysia yang boleh anda pilih terutama sekali universiti awam.

Tetapi sebelum itu, apakah universiti awam di Malaysia? Universiti Awam dibiayai oleh kerajaan kerana mereka membayar sebahagian besar kos operasi. Universiti-universiti ini secara keseluruhannya lebih besar dengan ribuan pelajar yang belajar di sana.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

UKM menyediakan tempat penginapan untuk semua pelajar. Sekiranya pelajar ingin tinggal di luar kampus, UKM menawarkan penginapan berhampiran Taman Tenaga, Kajang.

Universiti ini juga dikelilingi oleh pangsapuri dan pilihan tempat penginapan lain yang boleh dipertimbangkan oleh pelajar.

Perkhidmatan bas ulang-alik percuma disediakan untuk pelajar berulang-alik di dalam kampus. Stesen KTM UKM terletak betul-betul di sebelah kampus utama dan menyediakan akses mudah ke Kuala Lumpur.

Terdapat juga beberapa pusat membeli-belah yang terletak berhampiran UKM, seperti Bangi Gateway, IOI City Mall, KiP Mall, Bangi Sentral dan Alamanda Putrajaya. Semuanya terletak dalam jarak 30 minit pemanduan dari kampus. Diskaun pelajar juga tersedia untuk pembelian makanan di Pusanika UKM, pusat pelajar sehenti yang terletak di dalam kampus.

Oleh itu, UKM merupakan salah satu universiti di Malaysia buat anda yang tidak boleh lari dari kehidupan bandar.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) adalah manifestasi salah satu aspirasi utama sarjana Muslim di Malaysia untuk memiliki universiti Islam di negara ini untuk memimpin ummah dalam semua cabang ilmu.

UIAM mempunyai kelas yang selesa yang mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif. Harga idangan tempatan dan antarabangsa juga sangat berpatutan untuk para pelajar.

Kedai juga sangat banyak untuk memenuhi keperluan semua pelajar yang belajar di UIAM. Konklusinya, jika anda ingin suasana belajar yang ke arah kondusif, anda boleh memilih UIAM sebagai pilihan unviersiti di Malaysia.

Universiti Utara Malaysia (UUM)

UUM merupakan universiti yang terletak di utara Malaysia yang terkenal dengan suasana segar dan tenang. Sesiapa sahaja secara semula jadi akan merasa damai dengan dan selesa ketika belajar di sana.

Pelajar UUM pasti akan terpesona dengan persekitaran hijau yang indah di kampus Ia juga mempunyai semua kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar.

UUM juga menyediakan penginapan untuk semua pelajarnya di 15 dewan kediaman termasuk dewan kediaman untuk pelajar yang sudah berkahwin. Sebilangan besar dewan ini diberi nama syarikat multinasional.

Oleh kerana UUM adalah kampus mandiri, semua keperluan asas pelajar dipenuhi di kampus. Sebilangan besar kemudahan moden terletak di pusat Varsity Mall di UUM. Varsity Mall adalah pusat yang menempatkan semua kemudahan asas.

Oleh itu, anda boleh memilih UUM iaitu salah satu universiti di Malaysia yang terletak jauh di utara Malaysia yang akan memberikan anda kehiduapan yang tenang.

Universiti Malaya (UM)

Universiti Malaya terletak di Lembah Pantai, antara Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. Ini terletak di 900 hektar taman alami, bukit, lembah, flora dan fauna, tempat tinggal banyak spesies bunga, burung dan serangga.

Hamparan hijau, padang luncur yang terletak di tepi tasik adalah kawasan kegemaran pelajar untuk aktiviti sukan dari bola sepak hingga berkayak.

Infrastruktur dan pembangunan di universiti ini sentiasa diperbaiki untuk kepentingan semua komuniti kampus. Peluang belajar di Universiti Malaya adalah peluang yang tidak boleh dilepaskan.

Ia dekat dengan bandar raya Kuala Lumpur dan semua tarikan bandar seperti Muzium Nasional, Pasar Seni, Menara Kuala Lumpur dan Menara Berkembar Petronas yang terkenal.

Selain UKM, anda boleh memilih UM sebagai universiti pilihan anda kerana ia merupakan salah satu universiti di Malaysia yang terletak di kawasan bandar.

Universiti Sains Malaysia (USM)

Selain dari sejarahnya yang menarik, Universiti Sains Malaysia juga dikenali sebagai ‘University in a Garden’. Konsep universiti di taman ini diperkenalkan untuk mewakili hubungan yang kuat antara peranan dan fungsi universiti sebagai institusi pengajian tinggi dalam persekitaran yang meremajakan.

Unsur-unsur flora, fauna, air dan geologi terikat dalam suasana segar dan bersemangat yang dinamis. Jika New York boleh menuntut gelaran City Never Sleep manakala USM boleh menuntut gelaran Campus yang Never Sleep juga.

Kampus ini begitu meriah dengan banyak aktiviti pelajar dan universiti dari Kung Fu Night hingga International Week. Anda boleh menyertai aktiviti ini dan mengenali lebih ramai rakan tempatan!

Pilih la USM jika anda ingin merasakan kehidupan di Pulau Pinang!

Oleh itu, di atas ini merupakan 5 pilihan universiti awam yang anda boleh pilih berdasarkan kemudahan dan tempat menarik di sana.

Selamat memilih wahai pelajar lepasan SPM!

SUMBER:

https://www.studymalaysia.com/education/higher-education-in-malaysia/deciding-where-and-what-to-study

https://www.easyuni.my/en/malaysia/

https://studymalaysia.com/where/profile.php?code=uum

https://afterschool.my/public-universities-in-malaysia

https://isc.um.edu.my/facilities

error: Content is protected !!