Now Reading
Senarai Tempat Menarik Di Terengganu

Senarai Tempat Menarik Di Terengganu

Tempat Menarik Di Terengganu

Tempat menarik di Terengganu? Tahukah anda Kuala Terengganu terletak di sungai Terengganu dan merupakan ibu negeri bagi Negeri Terengganu di sebelah timur Semenanjung Malaysia. Bandar ini mempunyai lebih daripada 250,000 penduduk dan mereka kebanyakannya beragama Islam.

Monsun menguasai cuaca setiap tahun antara Oktober dan Mac. Secara keseluruhan, pantai timur Malaysia semestinya patut dikunjungi dan anda tidak mahu ketinggalan daripada melawat bandar ini.

Tempat menarik termasuk Chinatown, Pasar Payang (Central Market), Istana Sultan, Muzium Negeri, Pulau Duyong, Sekayu Park, Kampung Rhusila, Pusat Sutera Suterasemai dan tarikan terbaru adalah Masjid Kristal di Pulau Wan Man. Untuk pengetahuan anda juga Monsoon Cup berlangsung setiap tahun pada awal Disember di Kuala Terengganu.

Berikut adalah tempat menarik di Terengganu.

Bukit Puteri

Bukit Puteri terbentang seluas 0.688 hektar dan bukit, berukuran 200 m tinggi, adalah puncak tertinggi di Kuala Terengganu. Ketika seseorang berdiri di puncak bukit, pemandangan Kuala Terengganu yang indah dengan muara sungai Sungai Terengganu terbentang.

Terdapat juga pemandangan Laut China Selatan yang indah dan para nelayannya bekerja keras di perahu mereka. Pengunjung biasanya mendaki bukit untuk mendapatkan peluang fotografi atau hanya berjalan-jalan santai.

Bukit ini terletak di sebelah Istana Maziah dan mudah diakses dari Jalan Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu. Bukit ini dibuka setiap hari kepada orang ramai dari jam 9 pagi hingga 5 petang. Bayaran masuk adalah hanya sebanyak RM 1 sahaja, sangat berpatutan bukan?

Pulau Warisan

Pulau Warisan adalah terletak bersebelahan dengan Kampung Cina merupakan pulau kecil buatan manusia yang menjadi tempat penduduk setempat bersantai.

Ianya menjadi popular kerana lokasinya yang strategik di tepi muara Sungai Terengganu & membolehkan anda melihat pemandangan yang indah.

Pada waktu petang, pengunjung akan datang ke pulau ini untuk menikmati pemandangan sungai & Terengganu Drawbridge. Sekiranya anda seorang yang minat fotografi, anda boleh merakam panorama matahari terbenam dari Pulau Warisan pada waktu petang.

Selain itu, anda juga boleh merakam Bukit Besar, Jambatan Sultan Mahmud atau pun bot-bot yang berulang alik di sungai untuk dijadikan subjek menarik untuk foto anda.

Di tebing-tebing Pulau Warisan ini juga terdapat pokok-pokok hiasan berlampu warna warni yang akan menerangi persekitarannya pada waktu malam.

Berdekatan dengan Pulau Warisan ini juga terdapat jeti yang menyediakan khidmat naik bot untuk melihat keindahan Sungai Terengganu & tarikan-tarikan yang berada di sekelilingnya.

Kota Lama Duyong

Rumah tradisional Melayu Terengganu ini dibina oleh Dato’ Seri Sura yang merupakan seorang hakim waktu itu sekitar tahun 1919. Lokasi kota ini terletak di Pulau Duyong dan kira-kira 8 km dari Bandar Kuala Terengganu. Anda perlu memandu melalui Jambatan Sultan Mahmud untuk sampai ke tempat ini.

Kota Lama Duyong ini sangat unik kerana kota ini dibina tidak menggunakan simen tetapi diperbuat daripada campuran bahan-bahan seperti kapur tohor, putih telur, madu, batu, pasir & sebagainya.

Terdapat beberapa buah rumah tradisional yang terdapat dalam Kota Lama Duyong ini seperti Rumah Bujang Berpeleh, Lima Belanda & Limas Bungkus. Kota dibina oleh tukang yang berbangsa Melayu dan Cina Singapura.

Dahulunya, rumah ini menjadi tempat belajar agama & tempat belajar mengaji Al-Quran. Kota Lama Duyong ini juga telah melalui fasa pembaikan sekitar 1996 kerana rosak akibat banjir besar tahun tersebut.

Reka bentuk rumah klasik ini juga menyerupai Istana Kecil Raja Melayu dahulu kala. Memang terasa aura keaslian rumah ini seperti dalam filem pahlawan Melayu dahulu kala seperti Hang Tuah, arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee.

Payang Memory Lane

Nama “Payang” diambil dari pasar Pasar Payang yang berdekatan, yang merupakan tempat membeli-belah terkenal untuk kraftangan tradisional dan produk segar.

Payang Memory Lane memberi penghormatan kepada pemimpin masyarakat Cina Kuala Terengganu dengan wajah tujuh pemimpin. Payung berwarna-warni yang digantung di lorong juga menjadikan lorong ini sebagai tempat yang popular untuk gambar.

Baru-baru ini, lorong itu dipenuhi payung berwarna-warni yang tergantung di atas lorong, menjadikannya tempat foto terbaru di Chinatown.

Masjid Abidin

Masjid Abidin Kuala Terengganu terletak di Kampung Masjid. Masjid ini dahulunya dikenali sebagai nama Masjid Putih.

Masjid ini telah dibina oleh Al Marhum Sultan Zainal Abidin II di antara tahun 1793-1803. Pada asalnya, masjid ini hanya dibina dengan menggunakan kayu.

See Also
Taman Negara Teluk Bahang, Pulau Pinang.

Pada era pemerintahan Al Marhum Sultan Umar sekitar tahun 1852, bangunan ini telah digantikan dengan bangunan baru yang diperbuat daripada batu.

Masjid ini juga telah diubahsuai & diperbesarkan dengan penambahan 3 batang tiang baru bulat & 3 buah menara oleh Tengku Panglima Besar (Tengku Muda Kemaman).

Bagi menampakkan ciri-ciri senibina Islam, ukiran khat ayat-ayat suci Al-Quran, doa-doa & awan larat dipasangkan di pintu masuk & di kisi-kisi masjid.

Bahagian yang paling menarik di sebelah dalam masjid ini ialah sebuah mimbar yang dihiasi dengan ukiran ayat-ayat suci Al-Quran.

Pada tahun 1972, perubahan telah dibuat semasa pemerintahan Duli Yang Maha Mulia Al Sultan Ismail Nasiruddin Shah, di mana masjid ini diperbesarkan bagi menampung sejumlah 2500 orang jemaah. Selain itu, sebuah menara yang tinggi didirikan & beberapa buah kolah.

Amacam, teringin tak nak pergi melawat Terenggau? Nanti kalau dah boleh kesana-kemari, mungkin boleh fikirkan untuk ke tempat menarik di Terengganu ni okay?

Selamat beramal.

SUMBER

https://terengganu-info.com/kuala-terengganu

https://www.thestar.com.my/News/Community/2014/06/30/Terengganus-unlikely-tourist-spots-Exassemblymans-idea-turns-seven-back-lanes-in-state-capital-into

https://www.wonderfulmalaysia.com/attractions

error: Content is protected !!