turun berat badan di bulan Ramadan
Ramadan boleh menjadi masa yang mencabar bagi ramai umat Islam yang cuba mencapai matlamat penurunan berat badan dan kehilangan lemak. Tempoh puasa selama 30 hari semasa Bulan Ramadhan bermaksud menahan diri daripada memakan makanan dan minuman dalam waktu yang lama dari subuh hingga matahari terbenam.

Ramadan boleh menjadi masa yang mencabar bagi ramai umat Islam yang cuba mencapai matlamat turun berat badan dan kehilangan lemak. Tempoh puasa selama 30 hari semasa Bulan Ramadhan bermaksud menahan diri daripada memakan makanan dan minuman dalam waktu yang lama dari subuh hingga matahari terbenam.

Ini boleh menyebabkan keganasan makanan dan keganasan metabolik yang berlainan berbanding dengan rejim kecergasan biasa umat Islam di seluruh dunia. Tetapi dengan perancangan yang betul dan bimbingan yang tepat mengenai pemakanan, pemakanan dan senaman, ia masih boleh dilakukan dengan selamat dan berkesan untuk mencapai matlamat turun berat badan dan kehilangan lemak semasa berpuasa untuk bulan Ramadan.

Kami telah mencipta panduan ini untuk turun berat badan di Ramadan dan menambah beberapa makanan sampel untuk membantu anda membuat kemajuan dan menyelesaikan Ramadan yang lebih baik, lebih sihat dan lebih ramping daripada ketika anda mula.

Kalori

 Jika matlamat anda adalah untuk turun berat badan, maka anda perlu memantau pengambilan kalori harian anda. Ini lebih penting pada bulan Ramadan apabila sangat mudah untuk makan lebih banyak pada makanan kalori semasa Iftar – terutamanya apabila anda telah pergi sepanjang hari tanpa makanan atau air.

 Intinya bagi ramai yang berjuang untuk turun berat badan adalah mereka sering hanya memakan terlalu banyak kalori untuk turun berat badan atau menurunkan lemak badan (walaupun kalori yang berlebihan itu berasal dari sumber yang sihat).

  Untuk memukul matlamat berat badan anda, anda perlu berada dalam defisit kalori. Bukan hanya makan untuk makan, tetapi sepanjang hari. Anda boleh mengalami defisit kalori sepanjang hari tetapi jika anda memotong pada akhir dan makan dua tabung ais krim berjumlah 3,000 kalori maka ia akan menjadi lebihan kalori.

Rancang terlebih dahulu

 Apakah kunci kepada apa-apa penurunan berat badan yang berjaya atau diet transformasi badan? Perancangan dan organisasi. Rancang terlebih dahulu membantu turun berat badan

 Memastikan bahawa anda mempunyai semua makanan anda dirancang dan disediakan terlebih dahulu bermakna anda jauh lebih cenderung untuk melekat pada pelan diet anda yang akhirnya menambahkan sehingga penurunan berat badan yang lebih baik dan kejayaan kehilangan lemak jangka panjang.

 Sekiranya anda meninggalkan makanan anda dengan peluang dan merebut sesuatu ketika anda lapar, anda lebih cenderung untuk membuat pilihan makanan yang buruk ketika Iftar datang.

 Selepas sehari penuh puasa, hormon lapar anda akan bermakna bahawa lebih mudah untuk hanya memancing pada jenis makanan yang rasanya hebat tetapi sangat mengerikan untuk tujuan komposisi badan anda.

 Oleh itu, jika anda mempunyai makanan yang sihat dan menunggu ketika anda berpuasa, memenuhi keperluan kalori dan tujuan macronutrien adalah kunci kejayaan penurunan berat badan.

 Menjadi tuan persiapan makanan dan anda akan melepasi Ramadan.

 

Sekiranya anda perlu makan di luar rumah

 Akan ada masa semasa Ramadan apabila anda akan menikmati majlis-majlis sosial dan makan di restoran dengan keluarga dan rakan-rakan. Waktu ini adalah yang terbaik untuk turun berat badan

 Ia boleh menjadi sukar untuk mengekalkan diet anda apabila anda keluar untuk makan kecuali anda merancang ke hadapan. Terdapat begitu banyak makanan pada menu yang boleh menjejaskan berat badan anda dan matlamat kehilangan lemak.

 Tetapi sekarang, semakin banyak restoran menawarkan pilihan yang lebih sihat untuk restoran yang lebih sedap. Selalu dinasihatkan untuk memeriksa menu sebelum anda tiba untuk melihat makanan mana yang paling sesuai dengan pelan makan atau keperluan pemakanan anda.

 Ia sentiasa dinasihatkan untuk tidak mengatakan ‘tambahan’ apabila anda memesan. Perkara-perkara seperti coleslaw, cincin bawang, kentang goreng, sos dan menambah keju ditambah tambahan yang serius akan memukul jumlah kalori makanan. Swap baik adalah kentang untuk ubi jalar, kentang goreng untuk sayur-sayuran hijau dan salad tanpa pembalut. Sentiasa letakkan makanan anda di sekeliling sumber protein yang baik.

 Pastikan ia mudah dan pergi untuk sesuatu seperti stik dan sayur-sayuran – anda akan dapat menjejaki jumlah kalori pada apl pemantau makanan anda. Restoran selalu boleh diubah untuk membuat pengganti makanan, jadi jangan takut bertanya.

Cara untuk mengelakkan makan berlebihan pada waktu iftar

 Apabila anda telah berpuasa selama berjam-jam, anda difahamkan akan menjadi sangat lapar.

 Apabila Iftar datang sekitar, ia boleh menjadi sangat mudah untuk dimakan semua yang anda boleh meletakkan tangan anda dan pesta makanan yang padat kalori dan tidak akan membantu anda mencapai matlamat penurunan berat badan anda.

 Terdapat begitu banyak makanan berkalori, makanan suboptimal yang ditawarkan di Iftar dan apabila anda gula darah rendah, dan selera makan anda sedang mengamuk, sukar untuk ditolak.

 Itulah sebabnya persiapan makanan dan makanan yang optimum pada anda pada waktu makan utama semasa Ramadan adalah penting untuk tidak merosakkan kemajuan anda. Sekiranya anda ingin berada di landasan yang betul dan pastikan anda mengekalkan kesihatan yang optimum dan makan untuk memberi manfaat kepada badan anda dan prestasi anda di gym, terdapat banyak makanan yang anda perlukan untuk mengelakkan

 Berselindung biasanya makan makanan berkhasiat rendah, makanan ringan dan produk yang diproses dengan baik – pada dasarnya apa-apa yang ‘beige’ seperti kek, pastri, bijirin, biskut dan keropok, serta makanan segera, daging tenusu dan daging yang sangat diproses.

 Masalah dengan banyak makanan ini adalah mereka yang rendah nutrien dan tinggi kalori, belum lagi penuh lemak trans dan toksin – bencana jika anda cuba menurunkan berat badan.

SUMBER

https://ummahwide.com/7-reasons-you-arent-losing-weight-during-ramadan-e3224017b08c

https://gulfnews.com/lifestyle/health-fitness/how-to-lose-weight-during-ramadan-1.1853399

https://gulfnews.com/lifestyle/health-fitness/how-to-lose-weight-during-ramadan-1.1853399

https://orlandparkprayercenter.org/guest-articles/thirty-steps-to-lose-weight-during-ramadan

Tagged: