Now Reading
Senang! Cara Solat Terawih Di Rumah

Senang! Cara Solat Terawih Di Rumah

Solat Terawih Di Rumah

Solat terawih di rumah? Macam mana tu? Rupanya ada cara yang sangat mudah untuk dijadikan panduan sebagai rujukan bagi cara solat terawih di rumah.

Ramadan ini dalam kuarantin tidak pernah berlaku dalam kehidupan kita, sehinggalah Ramadan tahun lepas dan juga pada tahun ini. Menghadiri tarawih bukanlah pilihan bagi sesiapa sahaja.

Masjid ditutup kerana wabak coronavirus. Itu bererti tidak ada iftar atau perjumpaan masyarakat, dan tidak ada Salatul Jumu’ah (solat Jumaat), solat tarawih atau itikaf yang akan dilakukan secara berjemaah, mengikut beberapa kawasan.

Sesetengah orang juga mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak solat tarawih berjemaah untuk menjaga kemaslahatan umum.

Kekangan ini tidak semestinya kekurangan. Daripada merasa selesa dengan rutin yang ideal yang biasa kita lakukan, Allah S.W.T. telah memberi kita peluang untuk merenungkan, belajar, merevisi dan menginternalisasikan intipati puasa.

Walaupun keadaan sukar sekarang, hati kita merasa tenang mengetahui bahawa Allah adalah sebaik-baik perancang dan Rencana-Nya lebih indah daripada kehendak dan keinginan kita. Marilah kita berusaha untuk memanfaatkan Ramadan dengan sebaik mungkin.

Mari kita lihat tatacara untuk melakukan solat terawih di rumah.

1. Menetapkan niat untuk melakukan solat terawih

Bacakan niat untuk solat Tarawih:

Usolli sunnata-taraawiihi rak’ataini lillah ta’ala

Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Sekiranya anda bersolat secara berjemaah, niat untuk solat Tarawih adalah seperti berikut. Orang yang memimpin solat sebagai Imam akan membaca:

Usolli sunnata-taraawiihi rak’ataini imaamam lillah ta’ala

Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat imam kerana Allah Ta’ala

Makmum (pengikut) akan membacakan niat ini:

Usolli sunnata-taraawiihi rak’ataini makmumam lillah ta’ala

Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Ta’ala

2. Angkat Takbiratul Ihram

Takbiratul Ihram adalah perbuatan memasuki keadaan solat. Ia dilakukan dengan mengangkat tangan sehingga ibu jari anda berada pada tahap yang sama dengan cuping telinga anda, dan telapak tangan anda berada pada tahap yang sama dengan bahu anda. Ucapkan ‘Allahu Akbar’ sambil mengingat niat anda.

3. Letakkan tangan kanan di atas kiri anda dan bacakan Doa Iftitah

Berdiri ketika solat (untuk lelaki dan wanita yang mampu). Setelah mengangkat Takbir, turunkan tangan anda dengan lembut di atas dada dan letakkan tangan kanan di atas kiri anda. Bacakan Doa Iftitah (membuka doa) dengan senyap hanya untuk rakaat pertama:

Allahu Akbar Kabira, Walhamdulillahi Kathira, Wa Subhanallahi Bukratan Wa aṣila.

Wajjahtu Wajhiya lillazi Fatras-Samawati wal-Ardh Hanifan Musliman Wa-ma ana minal-musyrikin. Inna ṣalati, wa-nusuki wa-mahyaya, wamamati Lillahi Rabbil-‘alamin. La syarika laHu wa bizalika umirtu wa ana minal muslimin.

4. Baca Al-Fatihah dan surah lain mengikut pilihan

Setelah melengkapkan bacaan Surah Al-Fatihah, anda boleh membaca surah hafalan pilihan anda. Untuk rakaat kedua, disarankan untuk memilih ayat yang tidak mendahului yang pertama dalam urutan Al-Quran.

Contohnya, anda boleh membaca Surah Al-’Asr pada rakaat pertama dan membaca Surah Al-Ikhlas pada rakaat kedua.

Walaupun tidak ada salahnya membaca surah yang sama lagi pada rakaat berikutnya, Ramadan ini boleh dijadikan peluang untuk mempelajari surah-surah yang indah dan meningkatkan lagi penghayatan Al-Quran kita, terutama kerana terdapat banyak manfaat membaca Al-Quran.

5. Duduk tahiyat akhir setelah selesai dua rakaat

See Also

Baca tahiyat akhir setelah melengkapkan dua rakaat pada satu-satu masa. Bacaan tahiyat akhir adalah seperti berikut:

At-tahiyyatul mubarakatuṣ-ṣalawatuth ṭayyibatu lillah. Assalamu ‘alaika ayyuhan-nabiyyu wa rahmatullahi wa barakatuhu. Assalamu ‘alaina wa ‘ala ‘ibadillahis-salihin. Asyhadu an la ilaha illallah, wa asyhadu anna Muhammadar Rasuululla.

Allahumma salli ‘ala Muhammadin, wa ‘ala ali Muhammad, kama ṣallaita ‘ala ‘ali Ibrahima, innaka Hamidun Majid. Allahumma bārik ‘ala Muhammadin, wa ‘ala ali Muhammad, kama barakta ‘ala ali Ibrahima, innaka Hamidun Majid

Dengan memberi salam, kita telah menyelesaikan satu set solat Tarawih.

Setiap solat Tarawih terdiri dari dua rakaat. Sekiranya anda ingin bersolat 8 rakaat dari solat Tarawih, lakukan 4 set 2 rakaat. Sekiranya anda berniat untuk melakukan 20 rakaat solat Tarawih, lakukan 10 set Solat Tarawih.

6. Lakukan solat Witir

Setelah menunaikan solat terawih, digalakkan untuk mengakhiri malam dengan solat sunat Witir. Solat Witir harus dilakukan dalam jumlah rakaat yang ganjil dan biasanya dilakukan dalam 3 rakaat. Ini dilakukan dengan melakukan 2 rakaat dengan langkah yang sama yang disebutkan dengan Salam, dan kemudian diikuti dengan 1 rakaat dengan Salam untuk menyelesaikan 3 rakaat solat Witir.

Menurut para cendekiawan, Nabi (SAW) diketahui telah solat tarawih dalam lapan, 12 dan bahkan 20 rakaat dengan ditambah tiga rakaat – jadi lakukan apa yang sesuai untuk anda! Walaupun ada perbezaan pendapat tentang berapa banyak rakaat Nabi (SAW) solat Tarawih, semua ulama sepakat mengenai hal ini: kualiti tarawih adalah lebih penting daripada kuantiti.

Pada penghujung hari, Allah (SWT) suka melihat hamba-hamba-Nya menyembah-Nya, dan menyembah Allah (SWT) pada waktu malam, menjauhkan diri dari semua gangguan pada waktu siang, adalah salah satu masa terbaik untuk meningkatkan kerohanian dan fokus berkaitan dengan ibadah. Kita semua mempunyai keadaan yang berbeza, dan Allah (SWT) memahami ini. Ada alasan mengapa tarawih tidak dijadikan fardhu, tetapi sunnah yang sangat dianjurkan.

SUMBER

https://blog.hautehijab.com/post/how-to-pray-tarawih-at-home

https://muslim.sg/articles/how-to-pray-terawih-at-home-step-by-step-guide

error: Content is protected !!