Now Reading
Ikuti 8 Senaman Kempiskan Perut yang Mudah Ini

Ikuti 8 Senaman Kempiskan Perut yang Mudah Ini

senaman bagi kempiskan perut

Lemak perut bukan hanya kelihatan buruk, tetapi juga merupakan tempat bagi banyak masalah dalaman seperti diabetes, penyakit jantung dan banyak lagi.

Malah, lemak perut atau lemak viseral ini adalah lemak yang terkumpul di antara organ seperti perut dan usus. Ia boleh menghasilkan toksin yang mempengaruhi fungsi organ dan menjadikan anda berisiko tinggi mendapat penyakit seperti diabetes jenis 2.

Sekiranya anda ingin menghilangkan lemak ini di pinggang, anda harus memulakannya dengan pelbagai cara seperti makan makanan kaya serat. Pastikan anda mengehadkan pengambilan gula, termasuk gula dalam minuman manis. Jauhi makanan yang diproses kerana makanan ini mungkin penuh dengan lemak trans.

Namun, itu sahaja tidak mencukupi. Anda juga haruslah melakukan senaman yang bersesuaian agar kesannya dapat dilihat. Menguatkan otot-otot penting di badan bukan sahaja membantu mengurangkan berat badan serta mengempiskan perut, malah ia akan membantu anda bergerak dengan lebih baik.

Jadi, mari kita mulakan senaman kempiskan perut ini sekarang.

1. Planks

Ini adalah senaman kempiskan perut yang sangat baik kerana dapat menguatkan otot dalaman, otot perut di bahagian atas dan bawah serta membakar lebih banyak kalori berbanding dengan latihan perut yang lain. Ini adalah kerana untuk melakukan planks, anda juga mesti menggunakan otot di kaki, lengan dan punggung.

Untuk menyelesaikan latihan ini, baring pada perut anda dan letakkan lengan di atas lantai. Kemudian, tekan ke bawah menggunakan lengan dan tolak ke atas. Gunakan jari kaki sebagai sokongan sehinggalah kepala, leher, punggung dan kaki anda berada dalam garisan lurus.

2. Crunches

Crunches dianggap sebagai cara terpantas untuk membakar lemak perut dan sangat mudah dilakukan di rumah tanpa penggunaan peralatan. Ia cenderung membina daya tahan dan kekuatan pada otot perut anda. Berbaring rata di atas lantai, letakkan tangan di belakang kepala anda, bengkokkan lutut dan letakkan kaki anda dengan rata di atas tanah. Angkat bahagian atas badan dari lantai, hembuskan nafas semasa anda naik dan tarik nafas semasa anda turun. Ulangi langkah sama selama beberapa minit dan berehat.

3. Tekan tubi

Menguatkan otot perut adalah kelebihan bagi latihan ini. Mulakan dengan berbaring di atas lantai, dengan menghadap ke atas. Anda boleh letakkan tangan anda di belakang kepala atau menyilangkannya di hadapan tubuh anda.

Pastikan anda jaga bahagian bawah badan dan gerakkan bahagian atas badan ke lutut. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan nafas semasa anda naik. Kemudian, pastikan lengan anda juga tidak terlalu menekan kepala dan leher anda. Anda seharusnya menggunakan otot perut untuk bergerak ke atas dan ke bawah, jadi pastikan leher anda tidak tegang semasa melakukan latihan ini.

4. Kedudukan Bot (Boat pose)

Sekiranya anda ingin mencuba senaman kempiskan perut yang mencabar, anda harus cuba lakukan kaedah kedudukan bot untuk bersenam. Melakukan kaedah yoga ini secara teratur dengan cepat akan membantu anda mencapai matlamat untuk mengempiskan perut. Untuk memulakannya, duduk di lantai dengan lutut dibengkokkan.

Bersandar sedikit ke belakang dan angkat kaki dan luruskannya sehingga badan anda membentuk bentuk V. Lengan anda harus direntangkan dan selari antara satu sama lain. Pastikan tapak tangan menghadap ke dalam. Ketahui juga bahawa senaman ini perlu melibatkan otot perut dan jaga perut anda agar tetap santai dan rata.

5. Pusingan Rusia (Russian twist)

Duduk di atas tikar lantai dan bengkokkan lutut anda sedikit. Tumit anda juga hendaklah rata di atas tikar. Sekarang, mula bersandar sehingga anda merasakan otot-otot di perut seperti terikat. Anda juga boleh sampai ke posisi ini dengan berbaring di lantai terlebih dahulu.

Sekarang, bengkokkan lutut dan naikkan bahagian atas badan anda ke arah lutut. Anda akan menghasilkan seperti bentuk V dengan tubuh dan paha membentuk lengan V. Pegang lengan anda dengan lurus di depan wajah anda. Lakukan putaran secara perlahan dari satu sisi ke sisi yang lain. Pastikan anda bergerak dengan kekuatan otot perut dan bukannya menggunakan lengan anda sahaja.

6. Burpees

Ini adalah langkah bagi membakar lemak yang utama. Untuk mendapatkan perut yang kempis, anda bukan sahaja perlu melakukan pergerakan bagi menguatkan perut, malah anda juga perlu menambahkan latihan kardio ke dalam rutin senaman anda. Mulakan dalam keadaan berdiri. Lompat dengan tangan dan tendang kaki ke belakang sehingga anda berada dalam posisi tekan tubi. Anda mempunyai pilihan untuk melakukan tekan tubi untuk menambahkan sedikit cabaran dalam latihan anda sebelum melompat ke atas menggunakan kaki dan mengulanginya sebanyak 15 hingga 20 kali.

7. Daki Gunung (Mountain climbers)

Fikirkan latihan mendaki gunung sebagai plank bergerak. Anda boleh lakukan latihan mini crunch dalam latihan ini. Letakkan kedua-dua tangan di lantai di hadapan anda, dengan jarak bahu yang terpisah (seolah-olah anda hendak melengkapkan tekan tubi).

Kemudian, gunakan jari kaki untuk menolak, tarik kaki kanan ke hadapan dan panjangkan kaki kiri anda ke belakang. Kekalkan jari kaki anda sepanjang latihan, dan lakukan secara bergantian di antara setiap kaki untuk jumlah pengulangan yang diinginkan. Pastikan badan bahagian atas anda tidak bergerak semasa melakukan senaman.

8. Lompat tali

Melakukan lompat tali boleh memberi kesan pada abdomen melintang, abdomen rektus dan obliques dalaman dan luaran anda. Ianya adalah mustahak untuk memasukkan latihan kardiovaskular dalam latihan perut kempis, kerana ia akan membantu anda membakar kalori dan menurunkan berat badan di samping membantu mengetatkan perut anda.

Latihan ini memerlukan teknik yang betul: anda hanya perlu mengangkat kaki beberapa sentimeter dari tanah setiap kali tali berlalu dan pastikan tumit anda tidak menyentuh lantai. Juga, pastikan anda memutar tali dengan pergelangan tangan, berbanding menggunakan seluruh lengan anda.

SUMBER

https://www.menshealth.com/fitness/g19546164/10-flat-belly-exercises

https://food.ndtv.com/health/5-stomach-exercises-you-can-do-at-home-for-a-flat-tummy-1670122

https://www.realbuzz.com/articles-interests/fitness/article/7-exercises-for-a-flat-stomach

https://food.ndtv.com/health/5-stomach-exercises-you-can-do-at-home-for-a-flat-tummy-1670122

https://www.pastemagazine.com/health/abs/7-secrets-to-a-flat-stomach/#1-don-t-rely-on-crunches

error: Content is protected !!