Semut Charlie Berbisa, Ketahui Kesan Bahayanya

Semut Charlie

Semut Charlie mendapat namanya itu kerana penampilannya yang serupa dengan semut ketika mereka merangkak di tanah. Walaupun namanya Semut Charlie tetapi mereka sebenarnya dikenali di seluruh dunia sebagai Kumbang Rove.

Kumbang Rove atau Semut Charlie adalah makhluk berkaki enam dari 1cm hingga 3.5cm panjang dan mempunyai badan berwarna oren yang khas dengan kepala, perut, dan hujung yang hitam.

Yang tak baiknya! Kumbang ini mempunyai sayap dan boleh terbang. Sayap mereka tersembunyi di bawah bahagian hitam perut mereka dan mereka sering kelihatan seperti lebah ketika mereka terbang.

Pengenalan Semut Charlie

Semut Charlie bersaiz kecil panjangnya berukuran 7-8mm. Ia mempunyai kepala hitam dengan toraks oren / merah (tepat di belakang kepala). Tubuhnya diliputi warna hitam dan kawasan hitam logam berkilat merupakan tempat sayapnya yang dilipat dan disembunyikan yang berwarna jalur oren / merah yang luas ke arah ekor tirus.

Habitat Semut Charlie

Ia boleh dijumpai secara meluas di negeri-negeri timur Australia. Biasanya ia tinggal berhampiran saluran air. Semasa hujan lebat atau banjir, kumbang mungkin berhijrah ke kawasan yang lebih kering. Pada siang hari, kumbang rove dapat dilihat merangkak di tanah dengan sayapnya tersembunyi dan dapat menyerupai semut. Kumbang rove dewasa adalah pemangsa serangga lain dan pada waktu malam sering dijumpai di sekitar sumber cahaya.

Kesan Buruk Semut Charlie Pada Manusia

Ia tidak menggigit atau menyengat tetapi darahnya mengandungi toksin kuat yang disebut pederin yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan mata.

Sekiranya anda menghancurkan kumbang, toksin dilepaskan dan diserap oleh kulit anda. Jika toksinnya terkena anda ini boleh menyebabkan konjungtivitis, dermatitis teruk (ruam) dan kerengsaan kulit yang serius.

Gejala awal termasuk kemerahan pada kulit, dan melecet. Ini diikuti dengan kerengsaan dan gatal yang menyakitkan, dan lecet pada kulit selepas 4 hari.

Kawasan yang terjejas akan merah, melecet dan sakit selama 10 hari. Toksin di tangan, atau pendedahan berdekatan sendi badan, boleh menyebarkan toksin ke kawasan badan yang lain

See Also
cara memutihkan gigi

Panduan Mengawal Serangan Semut Charlie

  • Matikan atau kurangkan pencahayaan di dalam rumah dan tutup semua pintu dan tingkap dengan berhati-hati pada waktu malam ketika terdapat gangguan.
  • Gunakan kelambu dan penyembur serangga aerosol untuk menangkap dan membunuh serangga tersebut.
  • Jika semut Charlie mendarat di badan anda, jangan lekapkannya. Hembuskannya kemudian bunuh dengan semburan racun serangga.
  • Sekiranya semut Charlie dihancurkan pada kulit anda, segera basuh kawasan yang terkena dengan sabun dan air. Jangan sentuh mata anda!
  • Segera dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami reaksi kulit yang teruk setelah bersentuhan dengan serangga tersebut.

Berhati-hatilah di mana jua anda berada. Sekiranya anda ingin pergi bercuti, bawaklah peti kecemasan yang mengandungi ubat-ubatan yang boleh digunakan ketika kecemasan sebelum sampai ke hospital.

SUMBER

www.says.com/my/lifestyle/charlie-ants-rove-beetles-poisonous

www.health.nsw.gov.au/environment/factsheets/Pages/rove-beetles.aspx

www.medicalnewstoday.com/articles/312484#symptoms_of_fire_ant_stings

error: Content is protected !!