Now Reading
Semuanya Tentang Pokok Dukung Anak

Semuanya Tentang Pokok Dukung Anak

pokok dukung anak

Apakah itu pokok dukung anak?

Pokok dukung anak atau ‘Chanca piedra’ adalah tumbuhan herba yang tumbuh di kawasan tropika, seperti hutan hujan di Amerika Selatan. Nama saintifiknya ialah Phyllanthus niruri.

Ia juga boleh disebut dengan sebilangan nama lain, seperti:

  • ‘stone breaker’
  • ‘gale of the wind’
  • ‘seed-under-leaf’
  • ‘quebra pedra’
  • ‘shatter stone’

Keseluruhan tanaman, termasuk daun, batang, dan bunga boleh digunakan untuk menghasilkan suplemen chanca piedra. Sebagai suplemen, pokok dukung anak ini  dilaporkan dapat membantu dengan pelbagai keadaan yang berkaitan dengan sistem pencernaan, hati dan buah pinggang.

Selain itu, pokok ini boleh didapati dalam bentuk teh, ekstrak cecair, kapsul atau tablet.

Manfaat kesihatan daripada pokok dukung anak

Pokok dukung anak telah banyak digunakan dalam sistem perubatan Ayurveda selama lebih dari 2,000 tahun, di mana ia dipercayai dapat mencegah atau merawat pelbagai keadaan kesihatan yang tidak berkaitan. Ubat Ayurveda Bhumyamalaki digunakan secara meluas untuk merawat gangguan hati.

Penyakit hati

Dengan kandungan antioksidanya, pokok dukung anak dapat meningkatkan fungsi hati dan membantu melindungi hati daripada kerosakan sel disebabkan radikal bebas. Ini adalah sebatian tidak stabil yang dapat menyebabkan kerosakan ketika ia menumpuk di dalam tubuh pada tahap tinggi.

Ramuan ini juga berguna untuk mengubati hepatitis B, jangkitan virus hati yang meradang, sekurang-kurangnya dalam kajian pada haiwan dan tabung uji.

Batu karang

Pokok dukung anak juga telah dikatakan boleh membantu rawatan batu karang, walaupun satu-satunya kajian yang dilakukan setakat ini adalah berkaitan haiwan.

Batu karang boleh terjadi disebabkan penumpukan ‘sediment’ mineral di buah pinggang, yang dapat boleh jadi keras dan menjadi sukar untuk dilalui. Tumbuhan ini terbukti dapat mengurangkan jumlah kalsium yang terdapat dalam air kencing subjek, serta membantu mencegah pembentukan batu karang.

Kanser

Sebilangan saintis mempercayai bahawa pokok dukung anak mempunyai sifat anti-tumor yang suatu hari akan membawa kepada perkembangan dan penemuan ubat kanser baru.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam ‘Phytotherapy Research’ pada tahun 2010, menunjukkan bahawa ekstrak tumbuhan ini dapat membantu mencegah pertumbuhan tumor, dan juga membantu mendorong sel-sel kanser untuk mati.

Gula darah tinggi

Dalam kajian haiwan, antioksida dalam pokok dukung anak dapat meningkatkan kadar gula darah puasa, yang dapat membantu dalam pengurusan gula darah.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa ia mempunyai kesan yang sama pada manusia. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami kesan tumbuhan ini bagi kadar gula darah pada manusia.

Gout

Penyakit gout boleh berlaku apabila kadar asid urik yang tinggi menumpuk di dalam darah. Pokok dukung anak dapat membantu mengimbangkan tahap ini dan mencegah serangan gout.

Beberapa kajian haiwan menunjukkan penurunan kadar asid urik pada haiwan yang menerima suplemen chanca piedra.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku

Walaupun pokok dukung anak telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan Ayurveda, hanya sedikit yang diketahui mengenai keselamatan bagi penggunaannya dalam jangka panjang. Kesan sampingan yang boleh berlaku cenderung adalah ringan dan mungkin termasuk sakit perut dan cirit-birit.

Disebabkan kekurangan bukti kajian, penggunaan pokok dukung anak harus dielakkan pada kanak-kanak, wanita hamil dan ibu yang menyusukan bayinya. Ia juga harus dihindari pada individu dengan penyakit Wilson kerana dapat menurunkan kadar asid urik dan meningkatkan risiko kerosakan hati.

Penggunaan dan Dos yang bersesuaian

Terdapat banyak cara untuk menerapkan tanaman Phyllanthus ini ke dalam badan anda. Ia sering diambil dalam bentuk kapsul, teh atau ekstrak. Malah, ia juga biasanya dicampur dengan bahan lain untuk meningkatkan sifat perubatannya.

Dalam satu kajian manusia yang menunjukkan kesan positif dalam kes batu karang, dos harian adalah 4.5 gram bagi serbuk pokok dukung anak selama 12 minggu. Pil atau kapsul Chanca piedra pula boleh mengandungi antara 500 hingga 1,600 mg ramuan bagi setiap dos, dan ekstrak cecair juga mengandungi jumlah yang serupa.

Ianya adalah sukar untuk mengetahui berapa banyak ramuan yang anda akan ambil daripada teh, kerana jumlah ramuan yang dimasukkan ke dalam teh bergantung pada suhu air dan berapa lama teh itu direndam. Selain itu, ia juga boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Secara umumnya, pokok dukung anak ini boleh memberi manfaat dalam beberapa aspek yang berbeza. Sekiranya anda berpendapat bahawa tumbuhan Phyllanthus ini  berguna, anda boleh hubungi pengamal atau pakar herba Ayurveda tempatan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

SUMBER

https://www.healthline.com/nutrition/chanca-piedra

https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-phyllanthus-89497

https://piorliving.com/herbs-and-spices/phyllanthus-plant

error: Content is protected !!