Now Reading
Semuanya tentang madu kelulut

Semuanya tentang madu kelulut

madu kelulut

Madu kelulut rasa unik kerana berasal daripada tumbuh-tumbuhan yang kaya di dalam persekitaran semula jadi. Ia mempunyai rasa manis khas yang dicampur dengan rasa masam dan berasid. Berbeza dengan populasi lebah kelulut, pengedaran madu ini lebih rendah berbanding dengan lebah-lebah biasa.

Ini disebabkan oleh pengetahuan yang terhad mengenai madu ini, yang menyebabkannya kurang popular dari segi pengeluaran perindustrian, jangka hayat, dan standard kualiti.

Terdapat kira-kira 500 spesies dalam genus lebah kelulut, dengan majoriti spesies ini berada di Amerika Latin, daratan Australia, Afrika, dan Asia Timur dan Selatan.

Lebah kelulut dapat diklasifikasikan menjadi 2 genus, iaitu Melipona dan Trigona. Genus Melipona berukuran besar, bahkan lebih besar daripada yang terdapat pada lebah madu biasa (Apis mellifera Linnaeus). Ia juga memainkan peranan penting dalam ekologi, ekonomi, dan budaya. Mereka bertindak sebagai penyebar utama bagi banyak tumbuhan tropika liar dan tanaman.

Menurut seorang pegawai penyelidik di Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI), keistimewaan lebah kelulut adalah kemampuan untuk menyebar debunga bersaiz kecil kerana bentuknya yang kecil yang tidak dapat dicapai oleh lebah madu yang agak besar.

Selain itu, lebah kelulut tidak membina sarang koloni. Dengan itu, lebih mudah untuk membina sarang buatan untuk memanipulasi koloni dan meningkatkan pengeluaran madu. Lebah kelulut tidak menyengat; jadi, lebih mudah mengekstrak madu, debunga, dan propolis dengan kerap.

Tambahan pula, lebah kelulut lebih mudah diuruskan berbanding dengan lebah madu yang sering hilang, selalu meninggalkan sarangnya, dan mudah terkena penyakit.

Manfaat kesihatan madu Trigona (madu kelulut)

 • Anti penuaan
 • Libido yang dipertingkatkan
 • Meningkatkan sistem imun
 • Memerangi bakteria
 • Merawat katarak bronkus
 • Merawat sakit tekak, batuk dan selsema
 • Meredakan kesakitan
 • Pemulihan selepas penyakit
 • Antiseptik
 • Menyembuhkan luka bakar, karbuncle, bisul dan luka diabetes

Terdapat sejumlah laporan yang telah mendokumentasikan tentang kelebihan madu kelulut dalam konteks yang berbeza dan mengesahkan sifat madu kelulut yang antimikroba, antioksidan, antiradang dan memulihkan luka.

– Sifat antimikrobial

Kajian dari tahun 2013 yang dilakukan oleh Zainol MI menyiasat keaktifan antibakteria dari lima jenis madu Malaysia (tiga monofloral; akasia, gelam dan nanas, dan dua polyfloral; kelulut dan tualang).

Hasil kajian menunjukkan bahawa madu Malaysia: gelam, kelulut dan tualang

-mempunyai potensi antibakteria yang tinggi yang berasal dari keaktifan total dan bukan peroksida, yang menunjukkan bahawa kedua-dua peroksida dan unsur-unsur lain penting sebagai faktor penyumbang kepada sifat antibakteria madu.

– Keaktifan antioksidan

Kek S. P et al pada tahun 2014 membuktikan sifat antioksidan lebah kelulut dalam kajian mereka “Total phenolic contents and colour intensity of Malaysian honeys from the Apis spp. and Trigona spp. bees”.

Kajian dari 2016, “Chemopreventive Properties and Toxicity of Kelulut Honey inSprague Dawley Rats Induced with Azoxymethane”, dilakukan oleh Latifah Saiful Yazan dari Jabatan Sains Bio Perubatan, Universiti Putra Malaysia, menyiasat sifat kemopreventif madu kelulut terhadap Sprague Dawleyrats yang disebabkan oleh AOM (kolorektal barah).

– Keaktifan antipenuaan

Afrouzan H et al menunjukkan pada tahun 2007 bahawa propolis kelulut mempunyai kegiatan antipenuaan dalam kajian “Comparison of gymnosperms and angiosperms plants on quality and quantity of propolis”.

– Sifat antiradang

Propolis yang dikumpulkan oleh lebah kelulut di Indonesia terbukti mempunyai sifat antiradang. Ini adalah berdasarkan kajian “Histological analysis of rat dental pulp tissue capped with propolis” oleh Sabir A et al dari Indonesia, yang menunjukkan bahawa pelapikan pulpa langsung dengan flavonoid propolis pada tikus dapat menunda keradangan pulpa gigi dan merangsang dentin reparatif.

– Membantu dalam penyakit mata, katarak

Madu kelulut juga memainkan peranan penting dalam merawat katarak yang disebabkan oleh kimia. Madu dari lebah kelulut Melipona favosa menunjukkan keaktifan melawan katarak yang disebabkan natrium selenit pada tikus Wistar.

Patricia et al pada tahun 2002 membuktikan bahawa penggunaan madu lebah tanpa zat sebagai agen pencuci mata menyebabkan penundaan katarak yang disebabkan selenit pada tikus.

Selain itu, madu Meliponini telah digunakan sebagai ubat titis mata untuk merawat masalah penglihatan.

– Keaktifan penyembuhan luka

Tindakan terapeutik utama madu dalam meningkatkan proses penyembuhan luka adalah melalui keaktifan antioksidannya kerana dapat mencegah kesan buruk pada bahagian luka yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Dapat disimpulkan bahawa kesan antioksidan madu kelulut juga dapat digunakan untuk merawat luka kerana kandungan antioksidannya lebih tinggi atau serupa dengan jenis madu lain.

– Boleh menjadi pelembap semulajadi untuk rawatan penyembuhan luka

Seperti jenis madu lain, madu kelulut juga mempunyai kandungan kelembapan yang tinggi. Analisis fizikokimia oleh Oddo et al. mendedahkan bahawa kandungan kelembapan pada madu lebah kelulut (T. carbonaria) secara relatif lebih tinggi daripada madu A. mellifera.

Madu mempunyai sifat pelembap yang baik kerana adanya kumpulan hidroksil. Komponen asas madu, iaitu gula, protein, dan asid laktik, boleh bertindak sebagai pelembap. Di samping itu, kehadiran gliserin, propilena glikol, dan sorbitol, yang sering digunakan sebagai pelarut dalam kosmetik, dapat meningkatkan sifat pelembab madu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bahan-bahan seperti vitamin B, E, dan K, bersama dengan beberapa mineral baik seperti kalium, fosforus, dan kalsium yang terdapat dalam kebanyakan semua madu, menyumbang kepada sifat penghidratan madu.

Kandungan air yang tinggi dalam madu kelulut mencegah dehidrasi pada luka kerana kesan osmotik yang secara beransur-ansur melembapkan tisu luka.

Ini akan mengekalkan persekitaran yang lembap di sekitar tisu luka dan seperti yang telah disebutkan sebelumnya, akan mempercepat penyembuhan.

Osmolariti madu yang tinggi dapat melindungi kulit dari pemaseratan dan terus mengekalkan kelembapan di sekitarnya.

SUMBER

 • https://www.karger.com/Article/Fulltext/458416
 • https://healthywithhoney.com/health-benefits-of-trigona-honey-aka-kelulut-honey/

error: Content is protected !!