Now Reading
Semuanya mengenai pilihan terapi untuk kemurungan

Semuanya mengenai pilihan terapi untuk kemurungan

Semuanya mengenai pilihan terapi untuk kemurungan

Apabila anda berasa tertekan, ia mungkin terasa seperti anda tidak akan pernah keluar dari bayangan gelap tersebut. Namun, jangan bimbang kerana keadaan kemurungan yang paling teruk masih dapat diatasi. Jika kemurungan menghalang anda daripada menjalani kehidupan yang baik, jangan ragu-ragu untuk meminta pertolongan daripada pihak yang betul. Sudah banyak pilihan terapi kemurungan dan rawatan yang tersedia untuk membantu golongan seperti anda.

Tetapi, sama seperti hal lain, pastinya tiada rawatan yang berkesan bagi setiap individu. Apa yang berfungsi untuk orang ini mungkin tidak berfungsi untuk orang lain. Tambahan pula, tiada cara yang terbukti untuk menentukan bahawa individu boleh pulih dari kemurungan, dan ini adalah berbeza bagi setiap orang. Walau bagaimanapun, pelbagai rawatan dan terapi kemurungan yang ada pastinya boleh membantu anda untuk keluar dari jalan kegelapan itu dan menuju kepada pemulihan.

Jom lihat jenis-jenis terapi yang ada seperti di bawah. Jika anda ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang setiap terapi, anda bolehlah tekan pautan mengikut nama terapi seperti di senarai bawah ini. Ringkasan bagi setiap terapi juga sudah disediakan di bawah untuk pemahaman anda.

Jenis terapi kemurungan:

1. Terapi tingkah laku kognitif (cognitive behavioural therapy – CBT)

CBT adalah gaya terapi yang digunakan secara meluas, di mana ahli psikologi anda akan membantu anda mengenali dan mengubah sebarang corak pemikiran dan tingkah laku tidak bermanfaat yang menyumbang kepada kemurungan anda. Kaedah psikoterapi ini mempunyai beberapa ciri yang sama, misalnya, semua bentuk CBT didasarkan pada idea bahawa fikiran boleh mempengaruhi emosi dan tindakan kita. Selain itu, CBT adalah pendekatan praktikal, sistematik dan berorientasikan matlamat, di mana ia didapati berkesan sebagai rawatan untuk pelbagai masalah termasuk: kemurungan, kegelisahan, penyalahgunaan bahan, gangguan keperibadian dan gangguan makan.

2. Terapi penerimaan dan komitmen (acceptance and commitment therapy – ACT)

ACT adalah pendekatan terapeutik di mana anda akan belajar mengenali dan menerima perkara-perkara di luar kawalan peribadi anda, serta melakukan tindakan yang boleh meningkatkan dan memperkayakan hidup anda. Ahli psikologi anda akan mengajar anda pelbagai strategi untuk membantu anda menjauhkan diri daripada fikiran dan perasaan yang menyakitkan dengan berkesan. Malah, kaedah ini juga memberi tumpuan untuk mengarahkan tingkah laku dengan cara yang sesuai dengan nilai teras pelanggan. Tidak seperti terapi tingkah laku kognitif atau CBT, ACT tidak menekankan betapa pentingnya kawalan fikiran, perasaan atau gejala gangguan kesihatan mental; sebaliknya mendorong klien untuk menerima perasaan mereka tanpa syarat.

3. Terapi tingkah laku dialektik (dielectical behaviour therapy – DBT)

DBT adalah kaedah psikoterapi yang pada mulanya dikembangkan oleh Marsha M. Linehan untuk rawatan gangguan keperibadian sempadan. Sejak itu, ia berjaya disesuaikan untuk merawat gangguan kesihatan mental lain yang berpunca daripada masalah dengan aturan emosi, seperti gangguan makan dan gangguan bipolar. Terapi ini membantu individu mengatasi emosi di luar kawalan menggunakan satu set dengan empat kemahiran praktikal: bagaimana menjadi lebih efektif dalam hubungan interpersonal; bagaimana untuk bertoleransi dan menerima situasi yang menyedihkan lebih mudah; cara mengatur emosi; dan bagaimana menggunakan kemahiran berdasarkan kesedaran untuk menyelesaikan tugas-tugas sebelumnya.

4. Terapi pengurangan tekanan berdasarkan kesedaran (mindfulness-based stress reduction therapy – MBSR)

ogram kumpulan ini dikembangkan oleh Jon Kabat-Zinn pada tahun 1970-an untuk merawat pesakit yang mengalami kesukaran hidup dan penyakit fizikal dan/ atau mental. Walaupun pada awalnya ia diciptakan untuk membantu pesakit di hospital, namun ia sekarang telah digunakan secara efektif oleh pelbagai individu dari semua lapisan masyarakat. MBSR juga dapat membantu mereka yang tidak mempunyai kesihatan mental atau keadaan perubatan untuk meningkatkan kualiti hidup mereka dan mengatasi perjuangan dan perubahan dalam hidup.

5. Terapi kognitif berdasarkan kesedaran (mindfulness-based cognitive therapy – MBCT)

Terapi kognitif berasaskan kesedaran (MBCT) direka untuk membantu orang yang mengalami kemurungan secara berulang dan rasa tidak gembira yang kronik. Ia menggabungkan idea terapi kognitif dengan amalan dan sikap meditasi berdasarkan pemupukan kesedaran. Inti karya ini terletak pada cara berfikir yang sering dicirikan dengan gangguan emosi dan pada masa yang sama belajar cara untuk mengembangkan hubungan baru dengan mereka. MBCT dikembangkan oleh Zindel Segal, Mark Williams dan John Teasdale berdasarkan program Pengurangan Tekanan Berasaskan Kesedaran atau MBSR oleh Jon Kabat-Zinn.

6. Terapi berfokuskan kasih sayang (compassion-focused therapy – CFT)

Terapi berfokuskan kasih sayang (CFT) ini adalah bentuk psikoterapi yang menekankan perkembangan belas kasihan pada individu yang terdedah kepada perasaan malu dan kritikan diri. Dicipta oleh Paul Gilbert dan rakan-rakannya, terapi ini berasaskan psikologi Buddha Mahayana, yang menganggap belas kasihan dan perhatian menjadi pusat penyembuhan minda. Selain itu, kaedah CFT mengembangkan empat kemahiran: perhatian penyang, pemikiran penyayang, tingkah laku penyayang dan perasaan belas kasihan.

7. Terapi berfokuskan skema (schema focused therapy – SFT)

Terapi skema (atau lebih tepatnya, ‘Schema-Focused Cognitive Therapy’) adalah pendekatan integratif terhadap rawatan yang menggabungkan aspek terbaik terapi kognitif-tingkah laku, pengalaman, interpersonal dan ‘psychoanalytic’ menjadi satu model. Skema yang menjadi sasaran rawatan adalah corak pertahanan dan mengalahkan diri sendiri yang biasanya bermula di awal kehidupan. Corak ini terdiri daripada pemikiran dan perasaan negatif/ tidak berfungsi, yang berulang dan dihuraikan, serta menyebabkan halangan untuk mencapai matlmat dan memenuhi keperluan seseorang.

8. Terapi ringkas berfokuskan penyelesaian (solution focused brief therapy – SFBT)

SFBT adalah gaya terapi praktikal dan agak singkat yang menekankan mengenal pasti, dan berusaha mencari penyelesaian yang realistik untuk menyelesaikan masalah kehidupan semasa. Keseluruhan pendekatan berfokuskan pada penyelesaian yang dikembangkan secara induktif dalam pengaturan perkhidmatan kesihatan mental pesakit di mana klien diterima tanpa pemeriksaan sebelumnya. Selain itu, kaedah ini telah terbukti membantu dalam mengurangkan kesakitan emosi yang berkaitan dengan kesulitan interpersonal dalam keluarga, pasangan dan persekitaran di tempat kerja.

9. Terapi berfokuskan emosi (emotion focused therapy – EFT)

Terapi yang berfokuskan pada emosi (EFT) adalah pendekatan terapi berdasarkan premis bahawa emosi adalah kunci kepada identiti. Emosi juga menjadi panduan untuk pilihan dan keputusan individu. Jenis terapi ini menganggap bahawa kekurangan kesedaran emosi atau mengelakkan emosi yang tidak menyenangkan dapat mendatangkan bahaya. Ia mungkin menjadikan kita tidak dapat menggunakan maklumat penting yang diberikan oleh emosi. Seterusnya, kaedah EFT didasarkan pada idea bahawa emosi harus digunakan untuk membimbing kehidupan yang sihat dan bermakna.

10. Terapi interpersonal (interpersonal therapy – IPT)

IPT adalah bentuk psikoterapi yang memberi tumpuan kepada anda dan hubungan anda bersama orang lain. Ini berdasarkan idea bahawa hubungan peribadi adalah pusat masalah psikologi. Kemurungan tidak selalunya terjadi disebabkan peristiwa atau hubungan. Walau bagaimanapun, kemurungan boleh mempengaruhi hubungan dan menimbulkan masalah dengan hubungan interpersonal. Matlamat IPT adalah untuk membantu anda berkomunikasi dengan orang lain secara lebih baik dan menangani masalah yang menyumbang kepada kemurungan anda.

See Also
pelupa

11. Terapi temu ramah motivasi (motivational interviewing therapy – MI)

Wawancara motivasi sering digunakan untuk mengatasi masalah ketagihan dan pengurusan keadaan kesihatan fizikal seperti diabetes, penyakit jantung dan asma. Campur tangan ini membantu individu lebih bermotivasi untuk mengubah tingkah laku yang menghalangnya daripada membuat pilihan lebih sihat. Ia juga dapat mempersiapkan individu untuk menjalani jenis terapi yang lebih spesifik. Malah, kaedah ini juga sesuai untuk orang yang sedang marah atau bermusuhan. Mereka mungkin tidak bersedia dengan komitmen untuk berubah, tetapi wawancara motivasi dapat membantu mereka bergerak melalui tahap perubahan emosi yang diperlukan untuk mencari kembali motivasi mereka itu.

SUMBER

https://www.newharbinger.com/evidence-based-therapies

https://www.psychologytoday.com/intl

error: Content is protected !!