Now Reading
Semua Tentang Mimpi

Semua Tentang Mimpi

Semua tentang mimpi

Apabila memasuki topik mimpi, setiap orang mempunyai pengalaman mimpi yang berbeza-beza. Mungkin anda jarang mengingati mimpi anda. Atau mungkin anda sering bangun dengan ingatan yang jelas di kepala anda.

Hampir keseluruhan definisi mimpi adalah satu keadaan yang anda alami pada tahap tertentu. Ia mungkin terputus dan tidak logik, tetapi jika anda tidak menyedarinya semasa tidur, maka itu bukanlah mimpi. Anda mungkin akan terkejut apabila mengetahui bahawa mimpi tidak mempunyai definisi yang diterima secara universal.

Mimpi boleh menghiburkan, mengganggu, atau pelik. Kita semua bermimpi, walaupun kita tidak mengingatnya pada keesokan harinya. Tetapi mengapa kita bermimpi? Dan apa maksudnya?

Sebelum itu, mari kenali kitaran tidur manusia normal yang mendorong kita untuk bermimpi.

Apakah itu kitaran tidur?

Sebelum tahun 1950-an, para saintis percaya bahawa ketika individu tidur, otak dan badan mereka akan memasuki mod ‘shutdown’ iaitu keadaan pasif yang memungkinkan mereka untuk berehat. Namun, ternyata tidur adalah lebih rumit daripada itu, dan keadaannya jauh lebih aktif daripada yang anda fikirkan.

Semasa tidur, anda biasanya melalui lima peringkat tidur. Ringkasnya, tahap 1-2 adalah tidur ringan, tidur nyenyak adalah tahap 3-4, dan tahap kelima adalah tidur REM, juga disebut sebagai tidur dengan gerakan mata yang cepat yang merupakan keadaan semasa anda bermimpi.

Ketahui apa yang berlaku dalam badan anda bagi setiap fasa tidur:

  • Tahap pertama: Selepas beberapa minit anda tertidur, otak anda menghasilkan gelombang ‘alpha’ dan ‘theta’ serta pergerakan mata anda menjadi perlahan. Bahagian awal tidur ini agak singkat dan berlangsung sehingga tujuh minit. Di sini, anda berada dalam keadaan tidur ringan, yang bermaksud bahawa anda agak berjaga-jaga dan mudah terbangun.

  • Tahap kedua: Dalam tahap ini, otak menghasilkan peningkatan frekuensi gelombang otak secara tiba-tiba yang dikenali sebagai ‘sleep spindles’. Kemudian, gelombang otak menjadi perlahan. Sekiranya anda mahu melakukan “tidur siang” atau tidur buat waktu yang sekejap, anda pasti ingin bangun selepas tahap tidur ini.

  • Tahap tiga & empat: Tahap ini adalah permulaan tidur nyenyak, iaitu otak mula menghasilkan gelombang delta yang lebih perlahan. Anda tidak akan mengalami pergerakan mata atau aktiviti otot. Pada tahap ini, ia menjadi lebih sukar bagi anda untuk bangun, kerana badan anda menjadi kurang responsif terhadap rangsangan luar. Otak menghasilkan lebih banyak gelombang delta dan anda akan bergerak ke tahap tidur yang lebih mendalam. Ketika inilah tubuh memperbaiki otot dan tisu, merangsang pertumbuhan dan perkembangan, meningkatkan fungsi imun dan meningkatkan tenaga untuk keesokan harinya.

  • Tahap tidur “Rapid Eye Movement” (REM): Anda biasanya memasuki tahap tidur REM sekitar 90 minit setelah tertidur, dan setiap peringkat REM dapat bertahan hingga satu jam. Rata-rata orang dewasa mempunyai 5 hingga 6 kitaran REM setiap malam. Semasa fasa akhir ini tidur, otak anda menjadi lebih aktif. Ketika inilah kebanyakan bermimpi terjadi, dan mata anda cepat tersentak ke arah yang berbeza. Degupan jantung dan tekanan darah meningkat, dan pernafasan menjadi cepat, tidak teratur dan pendek. Tahap REM memainkan peranan penting dalam fungsi pembelajaran dan ingatan, kerana ini adalah tempoh ketika otak anda menyatukan dan memproses maklumat dari hari sebelumnya sehingga ia dapat disimpan dalam memori jangka masa panjang anda.

Jadi, apakah itu mimpi?

Mimpi pada dasarnya adalah cerita dan gambaran yang dihasilkan oleh minda  semasa kita tidur. Ia boleh membuatkan anda berasa gembira, sedih atau takut. Malah, kadangkala ia juga mungkin kelihatan membingungkan atau tidak rasional.

Seterusnya, mimpi boleh berlaku pada bila-bila masa semasa anda tidur. Tetapi, anda mempunyai mimpi yang paling jelas semasa fasa yang disebut tidur REM (pergerakan mata yang cepat), iaitu ketika otak anda paling aktif. Sebilangan pakar mengatakan bahawa kita bermimpi sekurang-kurangnya 4 hingga 6 kali semalam.

Apabila anda terjaga, pemikiran anda mempunyai logik tertentu terhadapnya. Semasa anda tidur, otak anda masih aktif, tetapi fikiran atau impian anda sering kali tidak masuk akal. Ini mungkin terjadi kerana bahagian emosi otak mencetuskan mimpi, bukannya kawasan logik.

Bilakah kita bermimpi?

Sebilangan besar mimpi nampaknya berlaku semasa pergerakan mata yang cepat, atau fasa tidur REM. Fasa tidur ini adalah salah satu daripada dua kategori asas tidur yang dialami oleh tubuh, di mana tidur yang lain adalah pergerakan mata yang tidak cepat (NREM).

Kitaran tidur REM cenderung berlaku kira-kira setiap 1.5 hingga 2 jam. Tubuh anda mula-mula memasuki tidur REM bermula kira-kira 90 minit selepas anda tertidur. Tetapi, anda mungkin hanya kekal dalam kitaran pertama fasa tidur REM selama 5 minit atau lebih. Kemudian, apabila anda mengitar semula tidur NREM ke fasa tidur REM sekali lagi, anda mungkin kekal dalam fasa ini untuk jangka masa yang lebih lama.

Selain itu, anda mungkin menghabiskan setengah jam dalam kitaran tidur REM ketika malam semakin berlalu. Sekiranya anda tidur selama kira-kira 8 jam, anda mungkin menghabiskan kira-kira satu perempat masa itu dalam fasa tidur REM.

Ianya sukar untuk mengatakan berapa lama mimpi individu dapat bertahan. Tetapi, pakar dapat memberikan anggaran mengenai berapa lama anda menghabiskan masa untuk bermimpi. Menurut ‘National Institutes of Health’, anda mungkin menghabiskan masa selama 2 jam di alam mimpi sepanjang tidur malam.

Mengapakah kita bermimpi?

Mengapa manusia bermimpi tetap menjadi salah satu persoalan sains tentang tingkah laku yang belum terjawab. Mimpi mempunyai tujuan tertentu tetapi mungkin bukan untuk mengirimkan mesej mengenai masa depan atau perkara lain seperti yang dipercayai oleh kebanyakan orang. Sebaliknya, ramai penyelidik kini percaya bahawa bermimpi menjadi penyatuan ingatan dan pengaturan emosi, suatu proses seperti terapi semalaman.

Ramai pakar mengatakan mimpi wujud untuk:

  • Membantu menyelesaikan masalah dalam kehidupan kita
  • Memasukkan kenangan
  • Memproses emosi

Sekiranya anda tidur dengan pemikiran yang merisaukan, anda mungkin bangun dengan penyelesaian atau sekurang-kurangnya berasa lebih baik mengenai keadaannya.

Beberapa mimpi juga dapat membantu otak kita memproses pemikiran dan peristiwa-peristiwa pada ketika itu. Ada juga mimpi lain yang mungkin terjadi kerana aktiviti otak yang normal dan tidak bermaksud apa-apa. Sehingga kini, penyelidik masih berusaha untuk mengetahui dengan tepat mengapa kita bermimpi.

Adakah mimpi mempunyai tujuan tertentu?

Penyelidik masih belum bersetuju secara sepenuhnya dengan tujuan kita bermimpi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kepercayaan dan teori yang dipegang secara meluas.

  • Mimpi sebagai terapi

Mimpi anda mungkin merupakan cara untuk menghadapi kepelbagaian emosi dalam kehidupan anda. Memandangkan otak anda beroperasi pada tahap emosi yang jauh lebih banyak berbanding ketika anda terjaga, otak anda mungkin membuat hubungan mengenai perasaan anda yang tidak berlaku semasa anda dalam keadaan sedar.

  • Mimpi sebagai pembantu ingatan

Satu teori yang dipegang secara luas mengenai tujuan mimpi adalah bahawa ia membantu anda menyimpan kenangan penting dan perkara yang telah anda pelajari, menyingkirkan kenangan tidak penting, dan menyusun fikiran dan perasaan yang rumit.

Bagaimana mimpi mempengaruhi penyimpanan memori dan ingatan masih belum difahami dengan jelas. Tetapi, ia dilihat dapat membantu otak menyimpan maklumat penting dengan lebih berkesan sambil menyekat rangsangan yang boleh mengganggu ingatan dan pembelajaran.

  • Mimpi sebagai latihan pertarungan atau penerbangan

Salah satu bahagian otak yang paling aktif semasa bermimpi adalah amygdala. Ini adalah bahagian otak yang berkaitan dengan naluri ‘survival’ dan tindak balas ‘fight-or-flight’.

Satu teori menunjukkan bahawa memandangkan amygdala lebih aktif semasa anda tidur, ini mungkin adalah cara otak untuk membuatkan anda bersedia menghadapi ancaman.

Mengapa hanya segelintir mimpi yang dapat diingati?

Salah satu sebab mimpi sukar diingati adalah kerana bahan kimia otak yang berkaitan dengan ingatan iaitu norepinephrine dan aktiviti elektrik otak yang membantu dengan ingatan berada pada tahap paling rendah ketika anda bermimpi. Sebenarnya, jika anda mempunyai mimpi tetapi tidak bangun dalam mimpi itu, anda mungkin tidak akan dapat mengingatinya. Biasanya, mimpi yang anda ingat adalah mimpi yang berterusan semasa anda terbangun.

Ada yang mengatakan bahawa fikiran kita tidak melupakan mimpi, tetapi kita tidak tahu bagaimana untuk mengaksesnya kembali. Mimpi mungkin tersimpan dalam ingatan kita, menunggu untuk dikenang kembali. Ini mungkin boleh menjadi penjelasan mengapa anda secara tiba-tiba boleh mengingati mimpi di kemudian hari.

Memandangkan ingatan tentang mimpi mudah diganggu walaupun dengan sedikit gangguan, anda perlu cuba untuk ingat sebanyak mungkin tentang mimpi anda sebaik sahaja anda bangun. Jangan bangun dari tidur dan berfikir tentang perkara lain. Cuba fahami apa sahaja gambar atau kenangan tentang mimpi anda dan tuliskan di atas kertas atau dalam telefon pintar anda.

SUMBER

https://www.psychologytoday.com/intl/basics/dreaming

https://www.webmd.com/sleep-disorders/dreaming-overview

https://www.scientificamerican.com/article/what-is-dreaming-and-what-does-it-tell-us-about-memory-excerpt/

https://www.healthline.com/health/why-do-we-dream

https://www.sleep.org/articles/what-happens-during-sleep/

https://www.sleepcycle.com/how-sleep-cycle-works/

error: Content is protected !!