Now Reading
Semua Tentang Kolagen Yang Anda Perlu Tahu

Semua Tentang Kolagen Yang Anda Perlu Tahu

kolagen

Kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat dalam badan anda. Ia mempunyai pelbagai peranan penting, termasuk memberikan struktur pada kulit dan membantu proses pembekuan darah anda.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia mendapat populariti sebagai suplemen dan ramuan dalam syampu serta losyen badan.

Anda mungkin tertanya-tanya apakah itu kolagen, serta kebaikannya buat individu bukan? Justeru itu, artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mengenai protein penting ini.

Apakah itu kolagen?

Kolagen merujuk kepada sekumpulan protein yang merupakan komponen struktur utama tisu penghubung, seperti kulit dan tulang rawan.

Bahan ini membentuk kira-kira sepertiga daripada semua protein dalam tubuh manusia, iairu lebih banyak daripada jenis protein lain dalam badan secara besar-besaran. Terdapat 28 jenis kolagen yang berbeza, yang mana setiap satu jenis dikategorikan berdasarkan komposisi asid amino.

Kira-kira 90% bagan ini dalam badan adalah jenis 1 sementara selebihnya kolagen terdiri daripada jenis lain.

 • Jenis 1: Terdapat di kulit, tendon, organ dalaman dan bahagian organik pada tulang.
 • Jenis 2: Terdapat di tulang rawan.
 • Jenis 3: Terdapat di sumsum tulang dan tisu limfoid.
 • Jenis 4: Terdapat di membran bawah (lapisan kolagen nipis yang mengelilingi kebanyakan jenis tisu).
 • Jenis 5: Terdapat pada rambut dan permukaan sel.

Bagaimana ia berfungsi?

Kolagen pada dasarnya menghubungkan tisu di dalam badan. Ia menyokong organ dalaman, menggabungkan sel untuk menyusun badan, membekalkan oksigen dan nutrien. Selain itu, kolagen juga membantu menguatkan tulang.

Tubuh anda mengandungi 30% protein ini dan banyak dalam kulit. Kelimpahan kolagen inilah yang meningkatkan keanjalan kulit anda.

Apa yang bagusnya adalah badan kita menghasilkannya sendiri. Namun, selsepas usia 20-an, badan anda mula kehilangan kolagen serta ia menghasilkan kurang kolagen seiring pertambahan usia. Ini bermakna anda akan mula mendapat:

 • Kedutan
 • Garisan halus
 • Kulit kendur
 • Uban

Akhirnya, pengeluaran kolagen juga menurun lebih banyak bagi wanita selepas menopaus. Semasa menopaus, seorang wanita akan mengalami perubahan hormon di dalam badannya. Tahap hormon estrogen di dalam tubuh mula menurun. Estrogen memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit kerana ia merangsang pengeluaran kolagen dan minyak semula jadi di dalam badan yang menjadikan kulit anda lembap.

Masalah berkaitan pengeluaran kolagen yang tidak mencukupi

“Penyakit vaskular kolagen” adalah istilah nama bagi sekumpulan penyakit yang mempengaruhi tisu penghubung anda. Ia kadangkala disebut penyakit tisu penghubung. Selain itu, penyakit ini boleh diwarisi (diwarisi dari ibu bapa seseorang) atau autoimun (hasil daripada aktiviti sistem kekebalan tubuh terhadap dirinya sendiri).

Beberapa gangguan yang dikelaskan sebagai penyakit vaskular kolagen boleh mempengaruhi sendi, kulit, saluran darah atau organ penting anda yang lain. Gejala adalah berbeza mengikut penyakit tertentu.

Jenis penyakit vaskular kolagen autoimun termasuk:

Jenis penyakit kolagen keturunan termasuk:

 • Sindrom Ehlers-Danlos
 • Sindrom Marfan
 • ‘Osteogenesis imperfecta’ (OI), atau penyakit tulang rapuh

Gejala bagi masalah dengan kolagen ini boleh jadi sangat berbeza. Sebilangan orang mempunyai gejala yang sangat ringan, sementara yang lain mempunyai gejala yang sederhana atau lebih teruk.

Bagaimana masalah dengan kolagen berlaku?

Penyakit kolagen vaskular adalah sejenis penyakit autoimun. Ini bermakna sistem kekebalan tubuh anda menyerang tisu sihat dalam badan anda secara salah. Ianya tidak diketahui mengapa sistem imun anda melakukan ini.

Serangan biasanya boleh menyebabkan keradangan. Sekiranya anda menghidap penyakit kolagen vaskular, sistem imun anda dapat menyebabkan keradangan pada kolagen dan sendi berdekatan anda.

Cara untuk meningkatkan pengeluaran kolagen

Perkara yang menarik mengenai kolagen adalah merangsang pertumbuhannya boleh menyebabkan kesan domino. Semakin banyak kolagen yang anda miliki, semakin banyak badan dapat menghasilkan dan mengekalkannya.

Jadi, bagaimana kita boleh meningkatkan pengeluaran kolagen sendiri? Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah kehilangan 1% kolagen setiap tahun yang bermula seawal usia 20 tahun?

Rawatan untuk meningkatkan tahap kolagen anda

1. ‘Microneedling’

Microneedling juga dikenali sebagai terapi induksi kolagen. Ia dikatakan adalah salah satu rawatan yang sempurna untuk meningkatkan pengeluaran kolagen sambil memperbaiki tekstur kulit.

Prosedurnya hanya memerlukan sekitar 20 minit untuk dilakukan, dan dengan bantuan krim kebas yang diberikan oleh doktor, ia adalah prosedur yang tidak menyakitkan.

2. Kolagen ‘ingestible’

Tidak semua kolagen ‘ingestible’ dihasilkan secara sama. Kolagen marin yang dihidrolisis menghasilkan peptida bioaktif, bagi meningkatkan pengeluaran kolagen, penghidratan kulit, pertumbuhan rambut dan kesihatan sendi.

Kajian menunjukkan bahawa kolagen hidrolisis yang berasal daripada sisik ikan terdiri daripada molekul peptida kecil yang mempunyai ketersediaan bio yang unggul.

3. Sculptra

Sculptra, berfungsi dengan halus dan beransur-ansur menjadikan penampilan anda kelihatan lebih muda. Tidak seperti pengisi asid ‘hyaluronic’, Sculptra membantu merangsang pengeluaran kolagen semula jadi kulit untuk membantu memulihkan struktur dalamannya dan meningkatkan isipadu wajah yang telah hilang akibat proses penuaan.

Dalam kajian klinikal, 80% pengguna masih berpuas hati dengan hasil rawatan mereka 25 bulan selepas suntikan terakhir mereka.

4. Frekuensi radio

Peranti tertentu menggunakan tenaga frekuensi radio pada beberapa lapisan kulit secara serentak, bagi merangsang kolagen semula jadi tubuh. Tenaga ini dihantar melalui pelbagai kepingan yang disesuaikan untuk kawasan rawatan muka dan badan yang berbeza.

5. Penjagaan kulit tertentu

Retinol adalah salah satu bahan anti-penuaan yang paling popular dan berkesan di pasaran kerana ia berfungsi untuk mendorong pengeluaran sel kulit baru, meningkatkan kolagen dan memberikan hasil kulit yang gebu.

Nutrien yang meningkatkan pengeluaran kolagen

Semua kolagen bermula sebagai prokolagen. Badan anda menghasilkan prokolagen dengan menggabungkan dua asid amino iaitu ‘glycine’ dan ‘proline’. Proses ini menggunakan vitamin C.

Anda mungkin dapat membantu tubuh menghasilkan protein penting ini dengan memastikan anda mendapat banyak nutrien berikut:

 • Vitamin C. Sejumlah besarnya terdapat dalam buah sitrus, paprika dan strawberi.
 • Prolin. Sebilangan besarnya terdapat dalam putih telur, kuman gandum, produk tenusu, kubis, asparagus dan cendawan.
 • ‘Glycine’. Sejumlah besarnya terdapat pada kulit ayam dan gelatin, tetapi ia juga terdapat dalam pelbagai makanan yang mengandung protein.
 • Tembaga. Sebilangan besarnya terdapat dalam daging organ, biji wijen, serbuk koko, kacang gajus dan lentil.

Di samping itu, badan anda memerlukan protein berkualiti tinggi dengan asid amino yang diperlukan untuk membuat protein baru. Daging, ayam, makanan laut, produk tenusu, kekacang dan tauhu adalah sumber asid amino yang sangat baik.

Suplemen kolagen

Kolagen adalah ramuan yang popular dalam suplemen oral dan krim topikal, tetapi hanya terdapat sedikit bukti sains untuk menyokong keberkesanan rawatan tersebut. Sebilangan suplemen kolagen mendakwa bahawa ia dapat meningkatkan kesihatan kulit, melegakan sakit sendi, mencegah kehilangan tulang, meningkatkan jisim otot, meningkatkan kesihatan jantung, meningkatkan kekuatan rambut dan kuku, meningkatkan kesihatan usus dan otak serta membantu penurunan berat badan.

Walaupun kolagen topikal terbukti bermanfaat untuk merawat luka, hanya terdapat sedikit bukti yang membuktikan bahawa pengambilan suplemen ini mempunyai manfaat perubatan yang nyata untuk rambut, kuku atau kulit.

Walau bagaimanapun, dua jenis suplemen kolagen yang semakin popular adalah kolagen hidrolisis (kolagen hidrolisat) dan gelatin.

Ini boleh memecahkan protein besar menjadi peptida yang lebih kecil, yang lebih mudah diserap dalam badan.

Beberapa pengamal perubatan alternatif juga menganjurkan penggunaan suplemen kolagen untuk merawat sindrom kebocoran usus.

SUMBER

https://www.healthline.com/nutrition/collagen

https://aishitoto.my/page/what-is-collagen

https://www.livescience.com/collagen.html

https://kidshealth.org/en/parents/collagen.html

https://skintechnique.com/5-ways-to-boost-collagen/

error: Content is protected !!