Semua tentang
Hormon dilepaskan dalam tubuh oleh beberapa kelenjar yang penting untuk pertumbuhan, perkembangan, pembiakan dan proses lain. Ia adalah bahan kimia yang menyelaraskan aktiviti organisma hidup dan juga pertumbuhannya.

Apakah itu hormon?

Hormon dilepaskan dalam tubuh oleh beberapa kelenjar yang penting untuk pertumbuhan, perkembangan, pembiakan dan proses lain. Ia adalah bahan kimia yang menyelaraskan aktiviti organisma hidup dan juga pertumbuhannya. Selain itu, hormon dirembeskan oleh tisu khas di dalam badan melalui kelenjar endokrin.

Adakah anda tahu bahawa hormon yang berbeza juga mempunyai kesan yang berbeza pada bentuk badan kita? Sebilangan hormon ini berfungsi dengan cepat untuk memulakan atau menghentikan proses dan beberapa hormon akan terus berfungsi dalam jangka masa yang panjang untuk menjalankan fungsinya.

Hormon adalah penting bagi segala proses yang ada dalam badan manusia.

Bagaimana hormon berfungsi?

Badan manusia mengalami perubahan hormon secara berterusan sepanjang hari. Dalam satu proses yang besar, hormon perlu dirembeskan, disimpan, dilepaskan dan diangkut, dikenalpasti oleh sel, diserahkan dan dikuatkan, kemudian dipecah, semuanya mengikut urutan ini.

Hormon dilepaskan apabila sistem pengatur menunjukkan keperluan tertentu di dalam tubuh yang dapat ditangani oleh hormon. Ini boleh berlaku disebabkan oleh kepekatan bahan atau nutrien tertentu yang tidak normal dalam badan, perubahan persekitaran, tetapi juga secara langsung ditentukan oleh hormon lain (dikenali sebagai hormon tropik).

Tambahan pula, hormon pada dasarnya akan memberikan arahannya kepada sel yang terjejas. “Telinga” di mana sel mendengarkan arahan tersebut dikenali sebagai reseptor. Ini adalah struktur khas di bahagian luar sel. Sekiranya arahan dan bentuk kimia hormon adalah tepat, ia akan masuk ke reseptor seperti kunci ke dalam tempat kuncinya. Reseptor ini dikenali sebagai “penjaga pintu”. Jadi, dengan kunci hormon yang betul, reseptor itu akan dibuka.

Tidak kira apa mekanismenya, setelah bersentuhan dengan hormon, sel akan dimaklumkan bahawa ia sepatutnya melakukan sesuatu, berhenti melakukan sesuatu, atau melakukannya secara berbeza, bergantung pada keperluannya. Sel melakukan ini sama ada melalui kesan bukan genom (tindakan secara tidak langsung dan awalnya mempengaruhi ekspresi gen – oleh itu dapat dilakukan dengan cepat, dari beberapa saat hingga beberapa minit) dan tindak balas genom (di mana hormon mengaktifkan transkripsi gen, menyebabkan peningkatan ekspresi protein yang diingini).

Bagaimana hormon dilepaskan?

Hormon dirembeskan dari kelenjar endokrin di dalam badan. Kelenjar tidak bersaluran jadi hormon dilepaskan terus ke dalam aliran darah dan bukannya melalui saluran. Beberapa kelenjar endokrin utama dalam badan termasuk:

Kelenjar pituitari

Kelenjar pituitari adalah kelenjar berukuran sekecil kacang yang memainkan peranan utama dalam mengatur fungsi penting dan kesejahteraan tubuh secara umum. Ia disebut sebagai ‘kelenjar induk’ badan kerana mengawal kebanyakan aktiviti kelenjar yang mengeluarkan hormon.

Kelenjar pineal

Kelenjar pineal adalah kelenjar kecil berbentuk kacang di otak. Para penyelidik mengetahui bahawa ia menghasilkan dan mengatur beberapa hormon, termasuk melatonin. Melatonin adalah hormon yang terkenal dengan peranannya dalam mengatur corak tidur.

‘Thymus’

Kelenjar ‘thymus’ terletak di belakang ‘sternum’ dan di antara paru-paru. Ia hanya aktif sehingga tempoh baligh. Thymosin adalah hormon yang dilepaskan oleh ‘thymus’ dan ia merangsang perkembangan sel T yang melawan penyakit.

Tiroid

Tiroid adalah kelenjar yang terletak berhampiran pangkal leher dan bertanggungjawab untuk menghasilkan dan melepaskan hormon tiroid ke dalam darah. Hormon ini memainkan peranan penting dalam metabolisme, fungsi jantung dan pencernaan yang normal, pemeliharaan emosi dan tulang, serta perkembangan otak dan sistem saraf bayi semasa kehamilan.

Kelenjar adrenal

Kelenjar adrenal terletak di atas ginjal dan memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi badan, termasuk tindak balas tekanan, imuniti dan metabolisme. Fungsi-fungsi ini diatur oleh pelepasan adrenalin dan kortisol dari kelenjar adrenal.

Pankreas

Pankreas bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin, iaitu hormon yang mengatur glukosa darah, atau gula. Insulin bertindak sebagai utusan, mematikan unit tenaga dari darah ke sel untuk digunakan.

Testis

Testis adalah organ lelaki yang setara dengan ovari. Ia adalah organ seks dalam sistem pembiakan lelaki yang bertanggungjawab untuk melepaskan testosteron. Hormon ini dikenali sebagai androgen. Ia bertanggungjawab bagi pengembangan ciri-ciri seks fizikal lelaki.

Ovari

Ovari adalah organ pembiakan utama bagi wanita. Ia bertanggungjawab untuk mengeluarkan hormon estrogen dan progesteron. Kedua-duanya berperanan dalam kitaran haid dan sistem pembiakan yang sihat secara keseluruhan.

Kesemua organ ini mengeluarkan hormon dalam jumlah mikroskopik dan hanya memerlukan jumlah yang sangat kecil untuk membawa perubahan besar dalam badan. Sebarang kelewatan dalam pengeluaran hormon yang sedikit pun boleh menyebabkan penyakit tertentu, begitu juga dengan masalah kekurangan hormon yang boleh timbul jika hormon tidak dapat dilepaskan dengan baik.

Jenis-jenis hormon

Berikut adalah lima kelas hormon penting yang anda harus ketahui.

 • Hormon ‘tidur’ – melatonin
 • Hormon ‘stress’ – kortisol
 • Hormon ‘cinta’ – oxytoxin
 • Hormon ‘lapar’ – ghrelin dan leptin
 • Hormon ‘dahaga’ – vasopressin

Senarai hormon manusia

Berikut adalah senarai hormon yang terdapat pada Homo sapiens atau manusia. Tetapi, ketahui bahawa ini mungkin bukan merupakan senarai yang lengkap.

 1. Adrenaline
 2. Melatonin
 3. Noradrenaline/ Norepinephrine
 4. Triiodothyronine
 5. Thyroxine
 6. Dopamine
 7. Prostaglandins
 8. Leukotrienes
 9. Prostacyclin
 10. Thromboxane
 11. Amylin/ Islet Amyloid
 12. Anti-Müllerian hormone
 13. Adiponectin
 14. Adrenocorticotropic hormone/ Corticotropin
 15. Angiotensinogen/ Angiotensin
 16. Antidiuretic hormone
 17. Atrial natriuretic peptide
 18. Brain natriuretic peptide
 19. Calcitonin
 20. Cholecystokinin
 21. Corticotropin-releasing hormone
 22. Cortistatin
 23. Enkephalin
 24. Endothelin
 25. Erythropoietin
 26. Follicle-stimulating hormone
 27. Galanin
 28. Gastric inhibitory polypeptide
 29. Gastrin
 30. Ghrelin
 31. Glucagon
 32. Glucagon-like peptide-1
 33. Gonadotropin-releasing hormone
 34. Growth hormone-releasing hormone
 35. Hepcidin
 36. Human chorionic gonadotropin
 37. Human placental lactogen
 38. Growth hormone
 39. Inhibin
 40. Insulin
 41. Insulin-lie growth factor
 42. Leptin
 43. Lipotropin
 44. Luteinizing hormone
 45. Melanocyte stimulating hormone
 46. Motilin
 47. Orexin
 48. Osteocalcin
 49. Oxytocin
 50. Pancreatic polypeptide
 51. Parathyroid hormone
 52. Pituitary adenylate cyclase-activating peptide
 53. Prolactin
 54. Prolactin-releasing hormone
 55. Relaxin
 56. Renin
 57. Secretin
 58. Thrombopoietin
 59. Thyroid-stimulating hormone
 60. Thyrotropin-releasing hormone
 61. Vasoactive intestinal peptide
 62. Guanylin
 63. Uroguanylin
 64. Testosterone
 65. Dehydroepiandrosterone
 66. Androstenedione
 67. Dihydrotestosterone
 68. Aldosterone
 69. Estradiol
 70. Estrone
 71. Estriol
 72. Cortisol
 73. Progesterone
 74. Calcitriol
 75. Calcidiol

Hormon dan penyakit

Gangguan hormon boleh didiagnosis di makmal berserta penampilan dan gambaran klinikal. Ujian makmal boleh digunakan untuk menguji cecair badan seperti darah, air kencing atau air liur untuk mencari kelainan hormon.

Sekiranya anda mengalami masalah kekurangan hormon, terapi penggantian hormon sintetik dapat digunakan dan dalam kes pengeluaran hormon yang berlebihan, ubat-ubatan boleh digunakan untuk mengekang kesan hormon tersebut.

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai kelenjar tiroid yang tidak aktif atau hipotiroidisme boleh dirawat dengan thyroxin sintetik yang boleh diambil dalam bentuk pil, sementara individu dengan masalah tiroid yang terlalu aktif boleh diberikan ubat seperti propranolol untuk mengatasi kesan hormon tiroid yang berlebihan.

Ketidakseimbangan hormon

Ketidakseimbangan hormon boleh terjadi disebabkan keadaan kesihatan. Sebahagian daripadanya merangkumi:

 • Diabetes
 • Gangguan tiroid
 • Sindrom ovari polikistik (PCOS)

Walaupun hormon itu dalam kuantiti kecil, tetapi ia adalah kuat dan badan bergantung pada hormon untuk berfungsi. Sebilangan orang lebih sensitif terhadap hormon berbanding yang lain. Ini mungkin menjelaskan mengapa sesetengah orang menderita sindrom pramenstruasi atau kemurungan selepas bersalin, sementara yang lain sama sekali tidak terganggu oleh perubahan hormon haid dan kehamilan.

Terapi hormon

Terapi penggantian hormon adalah ubatan yang mengandungi hormon wanita. Anda mengambil ubat untuk menggantikan estrogen yang sudah tidak dihasilkan oleh badan semasa menopaus. Selain itu, terapi hormon paling sering digunakan untuk merawat gejala menopaus yang biasa, termasuk ‘hot flushes’ dan ketidakselesaan faraj.

Walau bagaimanapun, terdapat risiko yang berkaitan dengan penggunaan terapi hormon. Risiko ini bergantung pada jenis terapi hormon, dos, berapa lama ubat diambil dan risiko kesihatan individu anda. Untuk mendapatkan hasil terbaik, terapi hormon harus disesuaikan untuk setiap orang dan dinilai semula setiap kali untuk memastikan faedahnya masih melebihi risiko yang boleh berlaku.

SUMBER

https://www.jagranjosh.com/general-knowledge/list-of-important-hormones-and-their-functions-1516176713-1

https://www.news-medical.net/health/What-are-Hormones.aspx

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-you-should-know-about-hormones

https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/what-you-need-to-know-hormones

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_hormones

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372

Summary
Semua tentang hormon
Article Name
Semua tentang hormon
Description
Hormon dilepaskan dalam tubuh oleh beberapa kelenjar yang penting untuk pertumbuhan, perkembangan, pembiakan dan proses lain.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: