Now Reading
Semua Tentang Enema

Semua Tentang Enema

enema

Penggunaan enema adalah teknik yang digunakan untuk merangsang pengeluaran najis. Ia adalah rawatan cecair yang paling biasa digunakan untuk melegakan masalah sembelit yang teruk. Proses ini membantu membuang bahan kotoran keluar dari rektum apabila anda tidak dapat melakukannya sendiri.

Seterusnya, ia boleh dibeli di farmasi untuk kegunaan rumah, tetapi anda harus meminta bantuan doktor atau jururawat untuk mendapatkan arahan khusus agar tiada  kecederaan berlaku.

Apakah itu Enema?

Enema melibatkan kemasukan cecair atau gas ke dalam rektum, yang merupakan bahagian bawah usus besar. Tujuannya adalah untuk mengosongkan usus, membolehkan pemeriksaan atau memberi ubat.

Ia berkesan dalam merawat keadaan perubatan tertentu, tetapi penggunaan enema secara berkala boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Dengan risiko yang terlibat, seseorang hanya boleh menggunakan enema untuk tujuan perubatan sahaja.

Jenis Enema

Terdapat beberapa jenis yang biasa.

Enema pembersihan

Tujuannya adalah untuk membersihkan usus dengan lembut. Dalam jenis pembersihan ini, larutan berasaskan air dengan kepekatan kecil pelembut najis, soda penaik atau cuka sari apel digunakan untuk merangsang pergerakan usus besar. Ia harus merangsang usus agar cepat mengeluarkan kedua-dua larutan tersebut dan apa-apa masalah najis yang berlaku.

Enema pengekalan

Enema pengekalan juga boleh merangsang usus, tetapi larutan yang digunakan bermaksud untuk “bertahan” dalam badan selama 15 minit atau lebih.

Fungsi Enema

Enema biasanya digunakan untuk membersihkan usus besar bagi mereka yang mengalami sembelit. Ia juga dapat digunakan untuk membersihkan usus besar sebelum pesakit menjalani prosedur kolonoskopi untuk mengesan penyakit tertentu seperti keradangan usus besar atau kanser usus besar.

Pentadbiran produk ini paling kerap digunakan untuk membersihkan usus bawah. Namun, ini biasanya merupakan jalan terakhir untuk rawatan sembelit. Sekiranya diet dan senaman tidak mencukupi untuk membuatkan proses pengeluaran najis anda tetap teratur, doktor mungkin mengesyorkan laksatif sebelum mencuba produk ini. Dalam beberapa kes, julap digunakan pada malam sebelum pentadbiran enema untuk mendorong aliran sisa.

Persediaan untuk Enema

Anda mungkin diminta untuk berpuasa atau mengikuti arahan diet khas pada beberapa sebelum mendapatkan enema. Arahan mungkin berbeza-beza, bergantung pada doktor dan keperluan kesihatan peribadi anda.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakannya di rumah, pastikan semua peralatan yang anda gunakan telah disterilkan dan anda mempunyai pelincir di tangan. Perhatikan cara anda menyediakan larutan yang sesuai. Anda mungkin perlu mencampurkannya sendiri dengan komponen perubatan.

Bagi mengurangkan tekanan yang dirasai di usus besar anda, kosongkan pundi kencing anda sebelum anda menggunakan enema. Anda juga mungkin perlu meletakkan tuala atau kain di kawasan antara tab mandi dan tandas anda, sekiranya cairan keluar dari usus ketika anda bangun untuk mengosongkan usus besar anda. Ianya adalah penting untuk mengukur dan menandakan tiub bagi penggunaan kali pertama supaya ia tidak dimasukkan lebih dari 4 inci ke dalam rektum anda.

Cara Menggunakan Enema

Arahan untuk setiap kit produk ini adalah berbeza, tetapi kebanyakannya mengikuti langkah umum berikut:

 1. Pilih tempat yang tenang dengan ruang untuk berbaring, biasanya seperti bilik mandi, dengan tuala, alat pemasa dan kit enema.
 2. Tanggalkan semua pakaian dari bahagian bawah badan.
 3. Basuh tangan dengan sabun dan air panas serta keringkan sehingga bersih.
 4. Letakkan tuala di lantai dan berbaring di sebelah kiri badan jika anda menggunakan tangan kanan atau di sebelah kiri badan jika anda menggunakan tangan kiri.
 5. Bengkokkan lutut kaki paling atas, dan letakkan tuala yang digulung di bawah lutut untuk menyokongnya.
 6. Tanggalkan penutup dari muncung produk.
 7. Masukkan hujung muncung dengan perlahan ke dalam dubur, dan terus memasukkannya sedalam 10 sentimeter (3-4 inci) ke dalam rektum.
 8. Perah perlahan-lahan cecair dari bekas hingga kosong, kemudian keluarkan muncung dari rektum perlahan-lahan.
 9. Tunggu seketika sebelum produk ini boleh berfungsi dengan baik. Proses ini memerlukan masa antara 2 minit hingga 1 jam, dan arahan kit biasanya akan memberikan anggaran tempoh waktu yang lebih khusus.
 10. Pergi ke tandas seperti biasa untuk mengosongkan usus.

Risiko Penggunaan Enema

Sesiapa yang mempunyai kelenturan yang cukup di lengan dan bahu mereka untuk menjangkau di bahagian belakang badan seharusnya dapat menggunakan enema di rumah.

Tetapi, anda juga harus memperhatikan berapa banyak cecair yang dimasukkan ke dalam rektum. Sekiranya terlalu banyak ditambahkan, ia boleh melepasi rektum dan pergi lebih jauh ke usus besar daripada yang dijangka.

Dalam beberapa kes, air hanya boleh dikeluarkan 30 minit atau lebih setelah anda berpakaian dan berada di khalayak ramai.

Terdapat beberapa risiko yang boleh berlaku semasa menggunakan produk ini:

 • Menggunakan terlalu banyak cecair: Dalam kes ini, badan mungkin menyimpan sedikit cecair dan melepaskannya tanpa amaran.
 • Meregangkan usus: Ini meningkatkan kemungkinan adanya tebukan, yang merupakan risiko ketika lapisan usus besar menjadi robek. Ia boleh menyebabkan kandungan usus besar bocor ke dalam badan.
 • Menggunakan cecair yang terlalu panas atau sejuk: Ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit. Cecair dalam enema harus berada pada suhu bilik.

Gunakan jumlah cecair pada suhu bilik seperti yang disyorkan, dan jangan terlalu kerap menggunakan enema.

Langkah Berjaga-jaga Dalam Menggunakan Enema

Enema adalah prosedur invasif, dan seseorang hanya boleh menggunakannya untuk tujuan perubatan. Beli kit enema dari farmasi dan elakkan alat buatan sendiri.

Menggunakan produk ini sebagai rawatan biasa untuk sembelit boleh menyebabkan masalah kesihatan. Tubuh boleh bergantung pada enema untuk membuang najis, dan otot-otot dalam usus mungkin menjadi lemah dari masa ke masa. Jadi, anda mungkin sukar untuk membuang najis secara semula jadi, dan dalam beberapa kes, penggunaan yang berlebihan boleh menyebabkan inkontinensia.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325086

https://www.healthline.com/health/enema-administration

https://www.verywellhealth.com/how-to-use-an-enema-1942648

https://www.myhealth.gov.my/en/how-to-use-an-enema/

error: Content is protected !!