Now Reading
Semua Mengenai Dialisis

Semua Mengenai Dialisis

Semua Mengenai Dialisis

Individu dengan buah pinggang yang gagal atau rosak mungkin mengalami kesukaran untuk membuang sisa dan air yang tidak diingini dari darah. Terapi dialisis adalah kaedah yang boleh membantu menjalankan proses ini. Ia menggantikan kerja semula jadi buah pinggang, dan menjadikan ia juga dikenali sebagai terapi penggantian buah pinggang (RRT).

Apabila buah pinggang anda sihat, ia dapat membersihkan darah anda dengan baik. Malah, buah pinggang juga menghasilkan hormon yang menjadikan tulang anda kuat dan darah anda sihat. Apabila buah pinggang anda gagal berfungsi, anda memerlukan rawatan untuk menggantikan kerja yang dilakukan oleh buah pinggang. Anda memerlukan rawatan yang disebut dialisis kecuali jika anda melakukan pemindahan buah pinggang.

Jadi, apakah itu dialisis?

Dialisis melakukan fungsi buah pinggang jika ianya gagal. Menurut Yayasan Ginjal Nasional, kegagalan buah pinggang peringkat akhir berlaku apabila buah pinggang hanya berfungsi pada 10 hingga 15 peratus berbanding fungsi normalnya.

Selain itu, dialisis adalah rawatan yang menyaring dan membersihkan darah menggunakan mesin. Ini membantu menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit anda ketika buah pinggang tidak dapat menjalankan tugasnya.

Buah pinggang yang sihat sepatutnya menapis sekitar 120 hingga 150liter darah setiap hari. Sekiranya buah pinggang tidak berfungsi dengan betul, sisa akan menumpuk di dalam darah dan akhirnya boleh menyebabkan koma dan kematian.

Adakah terdapat pelbagai jenis dialisis?

Tiga pendekatan utama dialisis adalah:

  • Hemodialisis
  • Dialisis peritoneal (PD)
  • Terapi penggantian buah pinggang berterusan (CRRT)

Pilihannya bergantung pada faktor seperti keadaan, ketersediaan dan kos rawatan.

Hemodialisis

Hemodialisis adalah jenis dialisis yang paling biasa dilakukan. Proses ini menggunakan buah pinggang tiruan (hemodialyzer) untuk membuang sisa dan cecair tambahan dari darah. Darah dikeluarkan dari badan dan disaring melalui buah pinggang tiruan. Kemudian, ia ditapis dan dikembalikan ke badan dengan bantuan mesin dialisis.

Rawatan hemodialisis biasanya berlangsung 3 hingga 5 jam dan dilakukan tiga kali seminggu. Walau bagaimanapun, rawatan hemodialisis juga dapat diselesaikan dalam sesi lebih pendek dan lebih kerap. Sebilangan besar rawatan jenis ini dilakukan di hospital, pejabat doktor atau pusat dialisis. Tempoh rawatan bergantung pada saiz badan anda, jumlah bahan buangan dalam badan dan keadaan kesihatan anda.

Dialisis peritoneal (PD)

Walaupun hemodialisis boleh menghilangkan kekotoran dengan menyaring darah, dialisis peritoneal berfungsi melalui penyebaran. Dalam proses ini, larutan dialisis yang steril, kaya dengan mineral dan glukosa melalui tiub ke rongga peritoneal, rongga badan perut yang mengelilingi usus. Ia mempunyai membran separa telap, iaitu membran peritoneal.

Dialisis peritoneal menggunakan keupayaan penyaringan semula jadi peritoneum, iaitu lapisan dalaman perut untuk menyaring produk buangan dari darah. Dialysate pula dibiarkan dalam rongga peritoneal untuk beberapa waktu, agar ia dapat menyerap produk buangan. Kemudian, ia disalirkan melalui tiub dan dibuang. Pertukaran atau kitaran ini, biasanya diulang beberapa kali pada siang hari, dan dapat dilakukan semalaman dengan sistem automatik.

Terapi penggantian buah pinggang berterusan (CRRT)

Terapi ini digunakan terutamanya di unit rawatan rapi bagi individu yang mengalami kegagalan buah pinggang akut. Ia juga dikenali sebagai hemofiltrasi. Mesin mengalirkan darah melalui tiub. Kemudian, penapis akan membuang sisa produk dan air. Darah dikembalikan ke badan, bersama dengan cecair pengganti. Prosedur ini dilakukan 12 hingga 24 jam sehari, biasanya setiap hari.

Siapakah yang memerlukan dialisis?

Sekiranya penyakit buah pinggang anda menjadi sangat serius dan tidak berupaya untuk melakukan fungsinya dengan baik, maka anda memerlukan transplantasi atau dialisis. Anda biasanya akan memulakan dialisis apabila anda mengalami gejala atau ujian makmal menunjukkan tahap sisa toksik dalam darah anda. Gejala kegagalan buah pinggang termasuklah loya, keletihan, bengkak dan muntah.

Tempoh permulaan untuk rawatan dialisis bergantung pada usia, tahap tenaga, kesihatan keseluruhan, keputusan ujian makmal dan seberapa bersedia anda untuk mengikut pelan rawatan yang ditetapkan. Walaupun ia dapat membuat anda berasa lebih baik dan hidup lebih lama, ia memerlukan banyak masa dan tenaga anda.

Bagaimana untuk mempersiapkan diri sebelum menjalani dialisis?

Sebelum rawatan dialisis pertama anda, doktor akan memasang tiub atau alat pembedahan untuk mendapatkan akses ke aliran darah anda. Ini biasanya adalah prosedur pembedahan yang pantas. Anda seharusnya dapat pulang pada hari yang sama setelah rawatan selesai.

Selain itu, sebaiknya pakai pakaian yang selesa semasa rawatan dialisis anda. Ikuti juga arahan doktor seperti berpuasa untuk jangka masa tertentu sebelum rawatan dimulakan.

Bagaimanakah dialisis dilakukan?

Kebanyakan orang memerlukan 3 sesi hemodialisis seminggu, dengan setiap sesi berlangsung sekitar 4 jam. Ini boleh dilakukan di hospital atau di rumah. 2 jarum nipis akan dimasukkan ke dalam fistula AV atau dilekatkan anda dan dimasukkan ke tempatnya. Satu jarum akan mengeluarkan darah perlahan-lahan dan memindahkannya ke mesin yang dipanggil mesin dialisis atau dialisis. Mesin dialisis ini terdiri daripada serangkaian membran yang bertindak sebagai penapis dan cecair khas yang disebut dialysate.

Membran tersebut menapis produk buangan dari darah yang disalurkan ke dalam cecair dialisis. Cecair dialysate yang digunakan kemudian dipam keluar dari dialyser, dan darah yang disaring disalurkan kembali ke badan melalui jarum kedua.

Semasa sesi dialisis berlangsung, anda akan duduk atau berbaring di sofa, kerusi rehat atau katil. Rawatan hemodialisis biasanya tidak menyakitkan, tetapi beberapa individu mungkin berasa sedikit sakit dan pening, dan mungkin mengalami kekejangan otot semasa prosedur. Ini berlaku disebabkan perubahan dalam kadar cairan darah yang berlaku semasa rawatan berlangsung.

Selepas sesi dialisis, jarum akan dikeluarkan dan plaster digunakan untuk mengelakkan pendarahan berterusan. Sekiranya anda dirawat di hospital, anda biasanya boleh pulang selepas itu.

Adakah terdapat kesan sampingan bagi dialisis?

Individu yang bergantung pada rawatan dialisis buah pinggang mungkin mengalami:

  • Kekejangan otot
  • Kulit gatal, selalunya lebih teruk sebelum atau selepas prosedur
  • Tekanan darah rendah, terutama pada pesakit diabetes
  • Masalah tidur, kadangkala disebabkan rasa gatal, kaki gelisah, atau rasa seperti sesak nafas yang dikenali sebagai apnea
  • Cecair berlebihan, yang mana pesakit mesti mengambil sejumlah cecair yang tetap setiap hari
  • Jangkitan atau gelembung di lokasi akses untuk dialisis
  • Masalah tekanan dan emosi yang tidak stabil

Penyakit buah pinggang adalah satu keadaan yang serius. Bagi individu yang mengalami masalah kegagalan buah pinggang kronik, ia mungkin tidak pulih, tetapi rawatan dialisis dapat meningkatkan kesejahteraan dan memanjangkan usia sehingga 20 tahun atau lebih.

Apa yang berlaku sekiranya dialisis dihentikan?

Rawatan ini seharusnya boleh mengekalkan atau meningkatkan kualiti hidup anda. Tetapi, anda boleh memilih untuk tidak meneruskannya atau berhenti pada bila-bila masa. Sekiranya itu menjadi pilihan anda, pastikan anda berbincang dengan doktor  mengenai rawatan lain yang dapat membantu anda. Perubahan pada diet atau gaya hidup juga boleh membantu meningkatkan kualiti hidup anda.

Sebelum menghentikan rawatan, maklumkan sebarang masalah kepada doktor anda. Walaupun anda berhak menghentikan sebarang rawatan pada bila-bila masa, mereka mungkin mencadangkan anda berbincang dengan pakar kesihatan mental sebelum mengakhiri rawatan ini. Sekiranya keadaan yang menyebabkan kegagalan buah pinggang belum diperbaiki, maka menghentikan rawatan dialisis akhirnya boleh menyebabkan kematian.

SUMBER

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-dialysis#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/152902

https://medlineplus.gov/dialysis.html

https://www.healthline.com/health/dialysis

https://www.nhs.uk/conditions/dialysis/what-happens/

error: Content is protected !!