Selesema adalah jangkitan virus yang berlaku hidung dan tekak anda atau dikenali sebagai saluran pernafasan atas. Kebanyakkan orang pulih dari selesema dalam masa 3 hingga 7 hari sahaja, namun kadang-kadang ianya berpanjangan selama 2 minggu atau lebih. Ini menunjukkan anda mempunyai selesema yang berpanjangan yang boleh berpunca daripada beberapa perkara.

Punca Selesema Anda Berpanjangan

 • Rehat yang tidak mencukupi

Tidur membantu memastikan sistem imun anda berfungsi seperti yang diperlukan. Setelah anda demam, anda perlu tidur yang cukup untuk membantu badan anda melawan virus sekurang kuragnya selama 3 hari pertama.

Hal ini kerana, jika anda kekurangan tidur boleh membuat anda lebih mudah terkena selesema. Satu kajian mendapati bahawa orang yang tidur kurang dari 7 jam setiap malam hampir tiga kali lebih mungkin jatuh sakit daripada orang yang tidur selama 8 jam atau lebih.

 • Kekurangan cecair dalam badan

Anda akan mudah mengalami kekurangan air jika anda selesema. Hal ini kerana, selesema datang dengan sakit tekak yang membuatkan air sangat sakit untuk ditelan.

Ubat selesema yang anda gunakan juga mungkin mempunyai bahan yang akan mengeringkan badan anda yang membuat anda kekurangan air di dalam badan.

 • Stress

Apabila anda merasa terlalu stress, ia akan mempengaruhi sistem imun anda. Anda tidak boleh melawan virus sebagaimana mestinya. Itu membuat anda lebih cenderung terkena selesema, dan apabila itu berlaku, gejala anda akan menjadi lebih teruk.

Tekanan yang berterusan menjadikan badan anda kurang dapat bertindak balas terhadap kortisol, hormon yang mengawal tindak balas badan anda terhadap ancaman seperti virus yang menyebabkan selesema biasa.

 • Anda merawat penyakit yang salah

Ianya sangat mudah untuk mengelirukan selesema dengan penyakit lain. Anda mungkin mengubati selesema selama beberapa minggu, hanya untuk menyedari bahawa anda tidak menjadi lebih baik adalah kerana anda menghadapi penyakit yang lain seperti alahan.

Cara untuk membezakan mereka:               

 1. Gejala selesema biasanya memerlukan masa beberapa hari untuk muncul sepenuhnya. Manakala alahan boleh berlaku dengan cepat dan ia berterusan selagi anda bersentuhan dengan alergen. Kedua-duanya menyebabkan batuk, hidung berair, dan bersin, tetapi selesema lebih cenderung memberi anda sakit dan sakit atau demam.
 2. Atau anda mungkin mengalami jangkitan sinus. Kedua-dua sinus dan selesema menyebabkan rasa sakit di mata dan hidung anda, serta lendir yang berwarna kuning dan kuning. Perbezaannya ialah selesema ini biasanya berlaku dalam beberapa hari pertama selesema. Tetapi jangkitan sinus biasanya muncul selepas waktu biasa yang diperlukan untuk selesema untuk berjalan lancar.
 • Mengambil ubat yang salah

Kita semua pernah mendengar tentang beberapa ubat herba yang popular yang menjanjikan anda akan semburh dalam masa 3 hari sahaja. Antara ubat herba tersebut ialah:

 1. Echinacea

Salah satu rawatan semula jadi pertama yang disarankan orang ketika anda demam, tetapi kebanyakan kajian menunjukkan bahawa ia tidak akan berjaya.

2. Vitamin C

Ramai menganggap ia akan mempercepat proses sejuk di dalam banda ada. Tetapi hanya ada sedikit bukti bahawa ia membantu mengurangkan selesema anda.

3. Zink

Ramai menganggap zink membantu menyembuhkan selesema namun jika anda menggunakan semburan hidung dengan zink, anda akan kehilangan deria bau.

Konklusinya, bukan hanya rawatan semula jadi yang tidak berfungsi untuk merawat selesema. Malah antibiotic juga tidak akan membantu, kerana virus yang menyebabkan penyakit ini. Cara terbaik untuk merawat selesema anda adalah dengan mengatasi simptomnya. Simpan antibiotik untuk radang tekak atau jangkitan sinus.

Tanda Tanda Anda Perlu Berjumpa Dengan Doktor Jika Selesema Berpanjangan

Simptom simptom yang mendorong anda berjumpa dengan doktor jika selesema anda berpanjangan melebihi 2 minggu. Antara simptomnya ialah:

 • Kesukaran bernafas atau sesak nafas
 • Warna bibir ungu atau biru
 • Sakit atau tekanan di dada atau perut
 • Demam panas
 • Pening tiba-tiba
 • Muntah yang teruk atau berterusan
 • Kejang
 • Gejala seperti selesema yang membaik tetapi kemudian kembali dengan demam dan batuk yang lebih teruk

Walaupun pada orang sihat yang tidak mengalami komplikasi, selesema boleh menyebabkan gejala yang berlanjutan selama berminggu-minggu, termasuk:

 • Keletihan
 • Kelemahan
 • Selera makan rendah
 • Batuk kering
 • Kerengsaan saluran udara yang mempengaruhi berapa lama anda boleh aktif
 • Kehilangan deria bau, yang dalam kes yang jarang berlaku menjadi kekal

Rawatan Yang Disyorkan Untuk Merawat Selesema Berpanjangan

Antibiotik tidak berguna untuk melawan virus selesema dan tidak boleh digunakan kecuali ada jangkitan bakteria. Namun, beberapa rawatan yang disyorkan untuk melegakan selesema yang berpanjangan ialah:

 • Penahan sakit

Untuk selesema, sakit tekak dan sakit kepala, ramai orang akan menggunakan acetaminophen atau penahan sakit yang lain. Gunakan acetaminophen untuk masa sesingkat mungkin dan ikuti arahan label untuk mengelakkan kesan sampingan.

 • Semburan hidung dekongestan

Orang dewasa boleh menggunakan titisan atau semburan dekongestan sehingga lima hari. Penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan gejala pemulihan. Kanak-kanak yang berumur di bawah 6 tahun tidak boleh menggunakan titisan atau semburan dekongestan.

 • Sirap batuk

Sirap batuk boleh digunakan untuk merawat selesema dan batuk. Namun, kanak kanak tidak disyorkan untuk menggunakannya.

Rawatan Yang Boleh Dilakukan Di Rumah

Untuk menjadikan diri anda lebih selesa ketika anda demam, cubalah:

 • Minum banyak cecair

 Air, jus, sup jernih atau air lemon suam adalah pilihan yang baik. Elakkan kafein dan alkohol, yang boleh mengeringkan anda.

 • Makan sup ayam

Sup ayam dan cecair suam yang lain dapat menenangkan dan dapat melonggarkan kesesakan.

 • Rehat yang mencukupi

Sekiranya mungkin, tinggal di rumah dari tempat kerja atau sekolah jika anda demam atau batuk teruk atau mengantuk setelah minum ubat. Ini akan memberi anda peluang untuk berehat serta mengurangkan kemungkinan anda menjangkiti orang lain.

 • Menyelaraskan suhu dan kelembapan bilik anda

Pastikan bilik anda sentiasa hangat, tetapi jangan terlalu panas. Sekiranya udara kering, pelembap atau penyejuk kabut sejuk dapat melembabkan udara dan membantu meredakan kesesakan dan batuk. Pastikan pelembap bersih untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dan acuan.

Sumber

https://www.webmd.com/cold-and-flu/your-cold-wont-go-away

https://www.everydayhealth.com/flu/guide/how-long-does-the-flu-last/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/diagnosis-treatment/drc-20351611

Summary
Selesema Berpanjangan: Punca dan Rawatannya
Article Name
Selesema Berpanjangan: Punca dan Rawatannya
Description
Selesema adalah jangkitan virus yang berlaku hidung dan tekak anda atau dikenali sebagai saluran pernafasan atas. Kebanyakkan orang pulih dari selesema dalam masa 3 hingga 7 hari sahaja, namun kadang-kadang ianya berpanjangan selama 2 minggu atau lebih. Ini menunjukkan anda mempunyai selesema yang berpanjangan yang boleh berpunca daripada beberapa perkara.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: