Now Reading
Selain Autisme, Tahukah Anda Secara Khususnya Apa Itu Sindrom Asperger?

Selain Autisme, Tahukah Anda Secara Khususnya Apa Itu Sindrom Asperger?

asperger

Sindrom Asperger adalah salah satu jenis autisme. Ramai doktor masih menggunakan istilah sindrom Asperger, tetapi kebiasaannya semua diagnosis autisme sekarang adalah ASD.

Orang yang mempunyai sindrom Asperger rata-ratanya mungkin mempunyai kecerdasan yang tinggi dan lebih baik  berbanding kemahiran verbal. Aspergers dianggap sebagai satu bentuk autisme yang berfungsi tinggi.

Autisme, termasuk sindrom Asperger, adalah satu kebiasaan yang jauh  tinggi daripada yang sangkaan kebanyakan orang. Terdapat sekitar 700,000 orang autistik di UK – lebih daripada 1 daripada 100 orang. Orang dengan sindrom Asperger berasal dari semua bangsa dan latar belakang budaya, agama dan sosial. Dari segi sejarah, lebih banyak lelaki telah didiagnosis sebagai autismedaripada wanita,  namun anggaran ini mulai berubah.

Penyebab Asperger

Sekiranya seseorang  mempunyai kesimpulan bahawa sindrom Asperger adalah salah satu gangguan autistik, maka penyebab sindrom Asperger juga sama dengan penyebab autisme. Penyebab sebenar gangguan autistik ini belum diketahui, walaupun komponen (genetik) yang diwarisi dipercayai mungkin terlibat. Menyokong idea ini adalah kenyataan bahawa sindrom Asperger telah diperhatikan selalunya berlaku dalam keluarga. Dalam beberapa kes, sindrom autistik mungkin berkaitan dengan pendedahan toksik, teratogen, masalah dengan kehamilan atau kelahiran, dan jangkitan pranatal. Pengaruh persekitaran ini dapat bersama  menjadi punca untuk mengubah atau berpotensi meningkatkan keparahan kecacatan genetik yang mendasari.

Beberapa penulis telah mencadangkan peranan pendedahan vaksin (terutama vaksin campak dan thimerosal, pengawet merkuri yang digunakan dalam beberapa vaksin) dalam autisme. Walau bagaimanapun, sebilangan besar bukti epidemiologi tidak menunjukkan bukti hubungan antara imunisasi dan autisme, dan para pakar telah  menolak teori ini.

Simptom

Kanak-kanak dengan Sindrom Asperger menunjukkan interaksi sosial, obsesi, corak pertuturan yang berbeza, ekspresi wajah yang terhad dan tingkah laku pelik yang lain. Mereka juga mungkin terlibat dalam rutin yang obsesif dan menunjukkan kepekaan yang luar biasa terhadap rangsangan deria.

Walaupun semua kanak-kanak dengan Sindrom Asperger berbeza, yang membezakannya adalah kemahiran sosial dan minat obsesif mereka yang luar biasa. Untuk kanak-kanak dengan Sindrom Asperger, anda mungkin melihat satu atau lebih simptom berikut:

 • Interaksi sosial yang tidak sesuai mengikut situasi atau minimum
 • Perbualan yang hampir selalu berkisar tentang diri mereka sendiri atau topik tertentu, daripada yang lain
 • Tidak memahami emosi dengan baik atau kurang mendapat ekspresi wajah daripada orang lain
 • Ucapan yang tidak biasa diucapi seperti nada tinggi, bernada tinggi, tenang, keras, atau robotik
 • Tidak menggunakan atau memahami komunikasi yang bukan lisan, seperti gerak isyarat, bahasa badan dan ekspresi wajah
 • Obsesi yang kuat dengan satu atau dua subjek tertentu yang sempit
 • Tidak suka dengan perubahan kecil dalam rutin harian
 • Menghafal maklumat dan fakta pilihan dengan mudah
 • Pergerakan kekok, tidak terkoordinasi, termasuk kesukaran dengan tulisan tangan
 • Kesukaran menguruskan emosi, kadang-kadang menyebabkan kemarahan secara lisan atau tingkah laku, tingkah laku atau amukan yang mencederakan diri
 • Tidak memahami perasaan atau perspektif orang lain
 • Hipersensitif terhadap cahaya, bunyi dan tekstur

Kanak-kanak dengan Sindrom Asperger sering tidak menunjukkan kelewatan dalam perkembangan bahasa mereka. Mereka cenderung memiliki kemahiran tatabahasa yang baik dan perbendaharaan kata yang maju, tetapi mereka juga cenderung menjadi sangat harfiah. Mereka menghadapi masalah menggunakan bahasa dalam konteks sosial.

Mungkin juga tidak ada kelewatan yang nyata dalam perkembangan kognitif mereka. Kanak-kanak dengan Sindrom Asperger dapat mengalami masalah dengan rentang perhatian dan organisasi, tetapi mereka kebiasannya mempunyai kecerdasan yang rata-rata.

Diagnosis

Sindrom Asperger telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun tidak jelas sama ada ia lebih lazim atau lebih banyak profesional yang mengesannya. Simptom Asperger’s adalah sama dengan yang disenaraikan untuk autisme; namun, kanak-kanak dengan Asperger tidak mengalami kelewatan dalam bidang komunikasi dan bahasa. Sebenarnya, untuk didiagnosis dengan Asperger, seorang kanak-kanak mesti mempunyai perkembangan bahasa yang normal dan juga kecerdasan normal. Kriteria Asperger menyatakan bahawa individu tersebut mesti mengalami “gangguan teruk dan berterusan dalam interaksi sosial, dan perkembangan tingkah laku, minat dan aktiviti yang terhad dan berulang yang juga menyebabkan penurunan yang jelas secara klinikal samada di bidang sosial, pekerjaan atau lain-lain yang penting untuk berfungsi.”

Langkah pertama untuk diagnosis adalah penilaian, termasuk sejarah perkembangan dan pemerhatian. Ini harus dilakukan oleh profesional perubatan yang berpengalaman dengan autisme dan PDD lain. Diagnosis awal juga penting kerana kanak-kanak dengan sindrom Asperger’s yang didiagnosis dan dirawat di usia awal mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya di sekolah dan akhirnya hidup secara mandiri.

Rawatan

Oleh kerana setiap kes berbeza, rawatan secara rancangan mesti dibina mengikut keperluan setiap anak. Mereka harus disesuaikan dari masa ke masa kerana keperluan mereka selalu berubah.

Rawatan Sindrom Asperger biasanya merangkumi:

 • Latihan kemahiran sosial
 • Sokongan tingkah laku
 • Terapi tingkah laku kognitif
 • Pendidikan dan latihan ibu bapa
 • Terapi bahasa pertuturan
 • Terapi pekerjaan
 • Kelas pendidikan khas
 • Ubat

Saat ini, tidak ada “penawar” bagi sindrom ini. Dengan belajar mengatasi simptom yang mengganggu dan mengambil petunjuk sosial, seorang anak dapat belajar mengatasi beberapa cabaran yang dihadapinya. Dengan pertolongan, ibu bapa dapat belajar memberi sokongan terbaik kepada anak mereka. Orang yang menghidap Sindrom Aspergers dapat melakukannya dengan baik di sekolah dan terus menjadi anggota masyarakat.

Ramalan Sindrom Asperger

Anggaran mengenai sindrom Asperger adalah sukar, jika tidak mustahil, kerana individu yang terjejas mempunyai tahap penurunan yang berbeza-beza, dan pemberian rawatan secara dramatik dapat meningkatkan pandangan jangka masa panjang bagi orang-orang dengan sindrom Asperger. Secara umum, ketika  pertolongan sosial, tingkah laku, dan pendidikan diberikan kepada orang dengan sindrom Asperger, mereka mempunyai harapan tinggi untuk menjalani kehidupan yang bahagia dan produktif.

SUMBER:

www.medicinenet.com/asperger_syndrome/article.htm#asperger#39s_syndrome_defintion_and_facts

www.autism.org.uk/advice-and-guidance/what-is-autism/asperger-syndrome

www.nationwidechildrens.org/conditions/aspergers-syndrome

www.healthline.com/health/aspergers-symptoms-in-adults

KREDIT GAMBAR:

https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/is-asperger-syndrome-the-same-as-autism/

https://www.123rf.com/photo_16632503_abstract-word-cloud-for-asperger-syndrome-with-related-tags-and-terms.html23

error: Content is protected !!