Now Reading
Tips Penting Membeli Tilam Dan Kenali Jenisnya

Tips Penting Membeli Tilam Dan Kenali Jenisnya

Sebelum Membeli Tilam, Jom Ketahui Jenis dan Tips Penting Dahulu!

Individu banyak menghabiskan masanya di tempat tidur mereka berbanding di perabot lain dalam rumah. Ia adalah seperti sumber kelegaan dan keselesaan. Tidur malam yang baik mempunyai kesan yang menyegarkan untuk membantu menyiapkan anda bagi keesokan harinya.

Disebabkan itulah, pemilihan tilam adalah aktiviti membeli-belah yang penting. Sekiranya anda merancang untuk membeli tilam baru, luangkan sedikit masa untuk membaca beberapa perkara penting yang anda harus ketahui sebelum membelinya.

Jenis Tilam

Panduan ini akan menggariskan jenis-jenis tilam yang anda boleh dapati di kedai atau secara atas talian, dan ini akan membantu anda untuk mengecilkan pilihan yang ada bagi mencari tempat tidur terbaik.

1. Memory foam

Sekiranya anda mencari sokongan dan keselesaan yang hebat, memory foam adalah pilihan yang bagus. Jenis ini adalah sangat popular kerana ia secara beransur-ansur menyesuaikan bentuknya dengan tubuh anda semasa anda tidur. Sekiranya anda suka tidur di bahagian sisi, ia menawarkan sokongan bahu dan pinggul yang anda perlukan. Ia menukarkan bentuknya mengikut badan anda dan membolehkan anda merasa dikelilingi sambil disokong oleh tilam.

Manfaat lain bagi penggunaan tilam ini adalah ia mengandungi beberapa lapisan foam yang menahan kecenderungan untuk menjadi kendur di tengah dan keperluan untuk membalikkan tilam secara rutin.

2. Gel

Dalam tilam gel pintar, gel biasanya ditambahkan ke tilam foam dalam sistem sokongan atau lapisan pelapis. Ia mempunyai sedikit perbezaan daripada foam memory, jadi anda mungkin perlu mengujinya untuk menentukan jenis mana yang anda sukai. Tilam gel juga boleh menebarkan kepanasan badan anda dengan lebih berkesan.

3. Pillow tops

Individu yang suka tidur di sisi dan memilih untuk tidak menggunakan memory foam atau gel mungkin juga menyukai tilam bantal, atau tilam dengan “sarung bantal” ini. Tilam jenis ini pada dasarnya adalah lapisan tambahan yang anda tambahkan ke bahagian atas tilam anda. Ia sangat lembut, dan memberikan perasaan “tenggelam” yang serupa dengan memory foam bagi membolehkan pinggul dan bahu anda “tenggelam” ke dalam dan menjaga punggung anda dalam keadaan selesa. Di samping itu, anda juga boleh memilih tahap kelembutan sendiri dan biasanya digunakan dengan tilam dalaman atau gegelung.

4. Innerspring

Tilam innerspring (juga, gegelung) menggunakan sokongan dalaman gegelung logam. Anda secara amnya dapat mengukur kualiti sokongan dari tilam sebegini dengan berapa banyak gegelung yang terdapat dalam reka bentuk. Jumlah dan taburan gegelung menentukan seberapa baik tilam itu dan sekiranya ia sesuai dengan badan anda. Malah, tilam ini juga boleh mempunyai pelbagai bentuk gegelung dan alat pengukur gegelung yang boleh mempengaruhi kualiti sokongan belakang. Tempat tidur belakang, sisi dan perut boleh menjadi selesa di jenis tilam dalaman yang betul.

5. Water bed

Tilam air atau water bed menggunakan air sebagai sistem sokongan utama dan sesuai untuk mereka yang suka tidur menghadap belakang. Ia terdiri daripada ruang air segi empat yang dilapisi dengan bahan pelapis, seperti foam atau serat. Air boleh berada di ruang aliran bebas atau ruang “tanpa gelombang” aliran yang terhad. Dalam aliran bebas, tiada yang menghalang air daripada bergerak dari satu hujung tilam ke hujung yang lain. Di dasar air tanpa gelombang pula, serat mengehadkan pergerakan air. Jadi, pilihan anda bergantung pada jumlah sokongan dan fleksibiliti yang anda mahukan serta sama ada anda mendapati pergerakan air mengganggu atau tidak.

6. Air bed

Seperti tilam air, tilam jenis udara menggunakan ruang yang penuh dengan udara sebagai sokongan utama. Ruang udara dilapisi dengan pelapis foam atau serat. Tambahan pula, ruang udara juga boleh disesuaikan bagi membolehkan anda menyesuaikan kepejalan tilam. Beberapa jenama tilam ini juga membolehkan anda menyesuaikan setiap sisi tilam secara berasingan. Tempat tidur udara ini sesuai untuk tidur malam dan pasangan dengan keperluan kepejalan tilam yang berbeza.

7. Tilam lateks

Tilam lateks menggunakan foam getah dan bukannya memory foam. Ia biasanya dibuat dengan bahan semula jadi, dan berbeza kerana kebanyakan tilam memory foam menggunakan bahan sintetik. Lateks juga menawarkan pelbagai tahap kemampatan dan kemewahan untuk menampung tidur secara sisi, belakang, atau perut. Ia kurang padat dan kurang pemanasan berbanding memory foam tetapi biasanya disukai ramai kerana harganya yang lebih berpatutan.

8. Asas boleh laras

Tilam asas boleh laras adalah salah satu jenis tilam yang paling fleksibel, menawarkan kelegaan dan sokongan di mana sahaja anda memerlukannya. Anda boleh menyesuaikan pangkal untuk mengangkat kepala, mengangkat kaki, atau memberikan lebih banyak sokongan di bahagian belakang. Ia sempurna untuk mensasarkan masalah yang berkaitan dengan tidur seperti sakit otot, sakit belakang, refluks asid, pedih ulu hati, apnea tidur dan banyak lagi.

Bagaimana memilih tilam yang sesuai?

Tilam baru adalah pembelian yang penting dan patut difikirkan terlebih dahulu. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan tilam baru, ada baiknya jika anda membuat sedikit kajian sebelum pergi ke kedai tilam atau mengklik butang “Beli sekarang” secara atas  talian.

  • Ketahui ukuran tilam

Anda tidak semestinya perlu membeli tilam baru dengan ukuran yang sama dengan yang lama. Fikirkan gaya hidup anda yang terkini sebelum keluar membeli-belah. Sudah tentu, menukar saiz tilam bermaksud anda memerlukan bingkai katil baru atau sekurang-kurangnya kepala katil baru. Jadi, ini dapat memberikan peluang yang baik untuk menghias bilik tidur anda semula. Tapi, pastikan ia masih dalam bajet yang anda tetapkan.

  • Kunjungi kedai untuk menguji tilam

Pergi ke kedai tilam dan luangkan banyak masa untuk memilih tilam yang sesuai. Tanggalkan kasut anda dan berbaring di beberapa tilam berbeza sekurang-kurangnya 10 minit setiap satu. Jangan bimbang untuk berasa malu kerana ini adalah pembelian yang penting, jadi luangkan masa anda untuk menyesuaikan diri dengan jenis-jenis tilam yang ada.

  • Tanya mengenai pulangan dan tempoh percubaan

Walaupun anda sudah mencuba tilam di kedai, ujian sebenarnya berlaku setelah satu malam, atau seminggu, ataupun sebulan selepas anda menghabiskan waktu tidur di atasnya. Itulah sebabnya kebanyakan peniaga tilam memberikan tempoh “percubaan selesa”. Biasanya tempoh ini adalah sekitar 30 hari, di mana anda boleh mengembalikan tilam jika ia tidak menyelesakan seperti yang anda harapkan.

  • Baca ulasan daripada pelanggan sebenar

Perhatikan apa yang dikatakan oleh syarikat tilam mengenai diri mereka, kerana mereka pastikan harus memasarkan produk mereka sendiri dengan positif. Namun, dapatkan juga ulasan yang tidak berat sebelah daripada pelanggan yang telah membeli tilam yang anda mahukan. Baca gabungan ulasan positif, negatif, dan cuba pertimbangkan pilihan anda semula.

  • Periksa jaminan tilam

Sebelum anda membeli sesebuah tilam, sahkan bahawa terdapatnya jaminan untuk tilam itu sekiranya ia rosak atau melendut. Biasanya, tilam yang baik akan mempunyai tempoh minimum selama 10 tahun bagi penggantian penuh atau jaminan tanpa ‘protate’.

  • Belanja dengan bajet yang sesuai

Tilam yang baik tidaklah murah, tetapi kesihatan yang baik dan emosi yang positif tidak ternilai harganya. Walaupun anda tidak semestinya melampaui apa yang anda mampu bayar, ini adalah satu masa di mana ia memerlukan sedikit perbelanjaan. Anda akan menghabiskan sekitar sepertiga masa anda di tilam itu, jadi jadikan ia sebagai tempoh penting yang memerlukan anda membelanja sedikit wang bagi keselesaan yang berpanjangan.

Bilakah untuk menggantikan tilam anda?

  • Jaminan tilam yang lebih lama mungkin tidak menjanjikan jangka hayat tertentu. Sekiranya tilam anda diwarnai kerana anda tidak menggunakan pelindung tilam, atau jika anda tidak menggunakan alas yang sesuai (seperti spring box) di bawah tilam, ia boleh membatalkan jaminan.
  • Tilam biasanya boleh bertahan selama lima hingga 10 tahun sebagai peraturan umum. Namun, anda harus memutuskan bila masanya untuk mengganti tilam anda berdasarkan tanda amaran lain. Adakah anda bangun dengan rasa sakit di badan? Adakah tilam anda terasa kental? Adakah anda tidur lebih lena di tilam lain, seperti di hotel? Ini semua adalah petanda bahawa sudah tiba masanya untuk membeli-belah. Jangan lupa untuk melindungi tilam baru anda  menggunakan pelindung tilam yang dapat menahan habuk, alergen, tumpahan dan bahaya lain agar tilam anda boleh digunakan lebih lama.

SUMBER

https://purple.com/mattress-types

https://www.thespruce.com/tips-for-buying-a-new-mattress-4071878

https://www.spine-health.com/blog/top-12-tips-buying-a-new-mattress

https://www.mymove.com/mattress/guides/things-you-should-know-before-buying-a-new-mattress/

error: Content is protected !!