Sclerosing Cholangitis Utama
Sclerosing Cholangitis Utama (Primary Sclerosing Cholangitis) adalah sejenis penyakit yang menjejaskan saluran hempedu (bile duct) anda.

Sclerosing Cholangitis Utama (Primary Sclerosing Cholangitis) adalah sejenis penyakit yang menjejaskan saluran hempedu (bile duct) anda. Hempedu adalah cecair pencernaan yang dihasilkan oleh hati anda.

Hempedu disalurkan dari hati anda ke pundi hempedu dan akhirnya menuju ke usus kecil anda melalui saluran hempedu. Apabila hempedu berada dalam usus kecil anda, ia akan memecahkan lemak daripada makanan yang anda makan.

Jika anda menghidap penyakit Sclerosing Cholangitis Utama, saluran hempedu anda akan meradang. Keadaan ini mengakibatkan hempedu berkumpul di dalam hati anda dan menjejaskan sel-sel hati. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan pembentukan tisu parut di dalam hati anda.

Tisu parut boleh menjejaskan keupayaan hati anda untuk berfungsi dengan betul dan akan menyebabkan keadaan yang dipanggil ‘sirosis’ seterusnya, kegagalan hati.

Penyakit ini boleh dihidapi oleh individu daripada pelbagai peringkat usia. Namun begitu, ia lebih lazim berlaku pada individu dewasa berbanding kanak-kanak dan menjejaskan lebih ramai lelaki daripada wanita. Lebih kurang 70% pesakit Sclerosing Cholangitis Utama adalah lelaki.

Simptom Sclerosing Cholangitis Utama

Sebelum sebarang simptom muncul, Sclerosing Cholangitis Utama sering didiagnosis sewaktu ujian darah berkala atau X-ray yang dilakukan untuk mengesan penyakit lain yang tiada kaitan langsung dengan keabnormalan hati.

Simptom awal penyakit ini termasuklah:

  • Keletihan
  • Gatal-gatal

Ramai individu yang didiagnosis dengan Sclerosing Cholangitis Utama sebelum mereka mengalami simptom-simptom akan berasa baik dan sihat selama beberapa tahun. Tiada cara tepat yang boleh dilakukan untuk meramal berapa lama jangka masa penyakit ini bertindak bagi seseorang individu.

Simptom-simptom yang mungkin muncul apabila penyakit ini berkembang termasuklah:

  • Sakit di bahagian atas kanan abdomen
  • Demam
  • Menggigil
  • Berpeluh pada waktu malam
  • Hati semakin membesar
  • Limpa membesar
  • Pengurangan berat badan
  • Mata dan kulit menjadi (penyakit kuning)

Punca Sclerosing Cholangitis Utama

Dalam kebanyakan kes, punca sebenar penyakit ini adalah tidak diketahui. Secara lazimnya, penyakit ini boleh terjadi pada individu yang mempunyai:

  • Penyakit Usus Radang Inflammatory Bowel Disease seperti Kolitis Ulseratif dan Penyakit Crohn
  • Gangguan Autoimun
  • Pankreatitis Kronik (radang pankreas)
  • Sarkoidosis (penyakit yang menyebabkan keradangan di pelbagai bahagian badan)
  • Faktor genetik juga mungkin memainkan peranan dalam perkembangan penyakit ini. Sclerosing Cholangitis Utama didapati berlaku lebih kerap kepada lelaki berbanding wanita. Namun, penyakit ini jarang menyerang kanak-kanak.

Sclerosing Cholangitis Utama juga boleh berpunca dari:

  • Choledocholithiasis (terdapat batu hempedu dalam saluran hempedu)
  • Jangkitan pada hati, pundi hempedu, dan saluran hempedu

Diagnosis Sclerosing Cholangitis Utama

Pada awal diagnosis, doktor akan bertanya kepada anda mengenai sejarah perubatan anda yang boleh membantu mengesahkan penyakit ini. terutamanya jika terdapat sejarah riwayat penyakit usus radang dan keputusan ujian darah yang tidak normal.

Ini didiagnosis melalui prosedur yang disebut cholangiography, yang melibatkan menyuntikkan pewarna ke saluran hempedu dan mengambil sinar X-ray. Cholangiografi boleh dilakukan sebagai prosedur endoskopik, yang dikenali sebagai cholangiopancreatography retrograde endoskopik (ERCP), melalui radiologi atau pembedahan, atau dengan imbasan resonans magnetik (MRI).

Cholangiografi dilakukan dengan bius. Endoskopi yang menyala, fleksibel dimasukkan melalui mulut, perut dan kemudian ke dalam usus kecil. Tiub nipis diletakkan melalui skop ke saluran hempedu dan pewarna disuntik untuk menyerlahkan saluran hempedu pada sinar X-ray. Sekiranya terdapat penyempitan saluran hempedu, diagnosis akan disahkan.

Apabila penyakit itu semakin berkembang, biopsi hati biasanya diperlukan untuk mengesahkan PSC, dan menentukan berapa banyak kerosakan yang telah berlaku. Di dalam anestesia tempatan, jarum nipis akan dimasukkan melalui dada bawah kanan untuk mengeluarkan sedikit hati untuk analisis mikroskopik.

Faktor Risiko Sclerosing Cholangitis Utama

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko Sclerosing Cholangitis Utama termasuklah:

Umur. Penyakit ini boleh berlaku pada sebarang peringkat umur, tetapi ia kerap didiagnosis pada individu yang berumur antara 30 hingga 50 tahun.

Jantina. Ia berlaku lebih kerap dalam kalangan lelaki.

Penyakit Radang Usus. Sebilangan besar pesakit dengan Sclerosing Cholangitis Utama juga mengalami penyakit radang usus.

Bangsa. Individu yang berketurunan Eropah Utara lebih mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapnya.

Rawatan Sclerosing Cholangitis Utama

Rawatan bagi Sclerosing Cholangitis Utama termasuklah ubat-ubatan untuk mengurangkan gatal-gatal dan jaundis, antibiotik untuk merawat jangkitan dan vitamin tambahan kerana pesakit yang mengalaminya sering kekurangan vitamin A, D dan K.

Dalam beberapa kes, pembedahan untuk membuka penyumbatan yang berlaku pada saluran hempedu juga diperlukan. Selain itu, dalam sesetengah kes, pemindahan hati boleh menyembuhkan penyakit ini.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/primary-sclerosing-cholangitis/symptoms-causes/syc-20355797

https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/primary-sclerosing-cholangitis/

https://www.webmd.com/digestive-disorders/primary-sclerosing-cholangitis-facts

https://en.wikipedia.org/wiki/Primary_sclerosing_cholangitis

Summary
Sclerosing Cholangitis Utama (Primary Sclerosing Cholangitis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Sclerosing Cholangitis Utama (Primary Sclerosing Cholangitis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Sclerosing Cholangitis Utama (Primary Sclerosing Cholangitis) adalah sejenis penyakit yang menjejaskan saluran hempedu (bile duct) anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: