Schwannoma
Schwannoma adalah sejenis tumor saraf yang terbentuk di sarung saraf (nerve sheath) atau dikenali sebagai sarung myelin (myelin sheath). Tumor ini adalah sejenis tumor jinak di saraf periferal.

Schwannoma adalah sejenis tumor saraf yang terbentuk di sarung saraf (nerve sheath) atau dikenali sebagai sarung myelin (myelin sheath). Tumor ini adalah sejenis tumor jinak di saraf periferal. Ia biasa menyerang individu dewasa dan boleh terbentuk di mana-mana bahagian dalam badan anda tanpa mengira usia.

Schwannoma biasanya berasal daripada satu kelompok yang digelar sebagai fasikel dalam saraf utama dan akan menggantikan saraf yang lain. Apabila tumor ini semakin membesar, lebih banyak fasikel akan terjejas justeru menjadikan proses penyingkiran lebih sukar. Scwannoma lazimnya tumbuh secara perlahan.

Sekiranya anda mengalami schwannoma pada lengan atau kaki, anda mungkin melihat benjolan yang tidak menyakitkan. Schwannoma jarang berkaitan dengan kanser, tetapi ia mereka boleh menyebabkan kerosakan saraf dan kehilangan kawalan otot. Jumpa doktor anda jika anda mempunyai benjolan atau kebas yang luar biasa.

Simptom Schwannoma

Schwannoma biasanya tidak menunjukkan simptom sehingga ia menjadi cukup besar untuk memberi tekanan pada saraf di sekitar kawasan tersebut. Anda mungkin merasa kesakitan di kawasan yang dikawal oleh saraf yang terjejas. Beberapa simptom umum yang lain termasuk:

● Benjolan yang kelihatan di bawah kulit

● Sakit menyucuk, atau seperti terbakar

● Sensasi jarum dan kesemutan

● Kelemahan otot

● Kebas

● Sakit di belakang badan atau leher pada waktu malam

Bergantung pada lokasi schwannoma, anda mungkin merasakan simptom tersebut di wajah, lengan, kaki, atau batang tubuh anda. Simptom anda mungkin berubah apabila tumor menjadi lebih besar.

Banyak kes schwannoma berlaku pada saraf yang menghubungkan telinga ke otak anda. Ia dikenali sebagai schwannoma vestibular, atau neuroma akustik. Selain simptom di atas, neuroma akustik juga boleh menyebabkan:

● Masalah pendengaran dalam satu atau kedua-dua telinga

● Desingan dalam satu atau kedua-dua telinga

● Kehilangan koordinasi dan keseimbangan

Punca Schwannoma

Dalam kebanyakan kes, ia tidak diketahui mengapa schwannoma terjadi. Dalam beberapa kes, schwannoma berkembang akibat gangguan genetik yang mendasari seperti neurofibromatosis 2 (NF2), schwannomatosis, atau Carney kompleks. Gangguan ini boleh menyebabkan pelbagai tumor terjadi. Apabila schwannoma berpunca dari gangguan genetik, ia cenderung disebabkan oleh mutasi genetik yang mengakibatkan peningkatan risiko pertumbuhan tumor.

Schwannoma berkembang daripada sel-sel Schwann yang biasanya membentuk lapisan perlindungan di sekitar sistem saraf periferi dan juga akar saraf. Sistem saraf periferi membawa isyarat dari otak dan saraf tulang belakang (sistem saraf pusat) ke otot dan tisu badan. Akar saraf adalah bahagian pertama saraf yang meninggalkan saraf tunjang dan kemudian menjadi saraf periferal. Sel Schwann memberikan sokongan dengan membaluti saraf serta akar saraf dan ia juga menghasilkan penebat berlemak yang dipanggil myelin yang mengelilingi saraf dan membantu isyarat saraf bergerak dengan pantas. Apabila schwannoma tumbuh dengan cukup besar, ia mungkin mula memampatkan atau memberikan tekanan pada saraf. Malah, ia juga merosakkan myelin di kawasan saraf tersebut. Mampatan saraf dan kerosakan myelin akan menyebabkan simptom yang berkaitan dengan schwannoma.

Diagnosis Schwannoma

Untuk mendiagnosis schwannoma, doktor mungkin bertanya tentang tanda-tanda dan simptom yang anda alami, membincangkan sejarah perubatan anda, dan melakukan ujian fizikal dan neurologi umum. Sekiranya tanda-tanda menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai schwannoma atau tumor saraf yang lain, doktor anda mungkin mencadangkan satu atau lebih ujian diagnostik berikut:

● Pengimejan resonans magnetik (MRI). Imbasan ini menggunakan gelombang magnet dan radio untuk menghasilkan pandangan terperinci, 3-D mengenai saraf dan tisu sekeliling anda.

Tomografi berkomputer (CT). Pengimbas CT bergerak di sekitar badan anda untuk merakam satu siri imej. Komputer mencipta imej untuk menghasilkan pandangan terperinci tentang ketumbuhan tumor anda supaya doktor boleh menilai bagaimana ia mungkin menjejaskan anda.

● Electromyogram (EMG). Untuk ujian ini, doktor anda meletakkan jarum kecil dalam otot anda supaya instrumen elektromilogram dapat merakam aktiviti elektrik dalam otot anda semasa anda cuba menggerakkannya.

Kajian konduksi saraf. Anda mungkin menjalani ujian ini bersama EMG. Ia mengukur seberapa cepat saraf anda membawa isyarat elektrik ke otot anda.

● Biopsi tumor. Sekiranya ujian pencitraan dapat mengenalpasti sesuatu tumor saraf, doktor anda akan mengeluarkan dan menganalisis sampel kecil sel (biopsi) dari tumor anda. Bergantung pada saiz dan lokasi tumor, anda mungkin memerlukan anestesia tempatan atau am semasa biopsi.

● Biopsi saraf. Jika anda mempunyai penyakit seperti neuropati perifer progresif atau saraf yang diperbesar yang menyerupai tumor saraf, doktor mungkin akan mengambil biopsi saraf.

Rawatan Schwannoma

Rawatan Schwannoma bergantung pada lokasi ketumbuhan tumor dan sama ada ia menyebabkan kesakitan atau jika ia membesar dengan cepat. Pilihan rawatan termasuk:

Pemantauan. Doktor mungkin mencadangkan anda untuk memantau  keadaan anda dari masa ke semasa. Pemerhatian mungkin termasuk pemeriksaan biasa dan pemeriksaan CT atau MRI setiap beberapa bulan untuk melihat jika tumor anda berkembang atau membesar.

Pembedahan. Pakar bedah saraf periferi yang berpengalaman boleh mengeluarkan tumor jika ia menyebabkan kesakitan atau berkembang dengan cepat. Pembedahan Schwannoma dilakukan di bawah anestesia umum. Bergantung pada lokasi tumor, sesetengah pesakit boleh pulang pada hari pembedahan. Pesakit lain mungkin perlu tinggal di hospital selama satu atau dua hari. Walaupun selepas pembuangan tumor berjaya, tumor mungkin akan berulang kembali.

● Terapi radiasi. Terapi radiasi digunakan untuk membantu mengawal pertumbuhan tumor dan menyembuhkan simptom anda. Ia boleh dijalankan secara kombinasi dengan pembedahan.

● Stereotactic pembedahanradiosurgery. Sekiranya tumor anda berhampiran dengan saraf penting atau saluran darah, satu teknik yang dikenali sebagai terapi sinaran badan stereotaktik akan digunakan untuk mengehadkan kerosakan pada tisu yang sihat. Dengan teknik ini, doktor memberikan radiasi tepat pada tumor tanpa melakukan sebarang hirisan.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/schwannoma

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/4767/schwannoma

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17877-schwannomas

https://en.wikipedia.org/wiki/Schwannoma

Summary
Schwannoma - Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan
Article Name
Schwannoma - Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan
Description
Schwannoma adalah sejenis tumor saraf yang terbentuk di sarung saraf (nerve sheath) atau dikenali sebagai sarung myelin (myelin sheath).
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: