Now Reading
Saraf

Saraf

Saraf

Apakah itu saraf

Saraf adalah struktur seperti kabel dalam badan yang direka untuk melakukan impuls saraf yang menyampaikan maklumat dari satu bahagian badan ke bahagian yang lain.

Selain itu, saraf biasa terdiri daripada sekumpulan serat yang melilit lapisan tisu dan lemak, serta meregang ke seluruh badan. Ia menghantar maklumat di sepanjang ‘axons’ ke organ masing-masing. Ini adalah elemen asas yang membentuk saraf.

Ia juga adalah sebahagian daripada sistem saraf. Ia terutamanya terlibat dalam kawalan dan koordinasi semua bahagian badan.

Anatomi saraf

Dalam sistem saraf pusat, struktur analognya dikenali sebagai saluran. Neuron kadangkala disebut sebagai sel saraf, walaupun istilah ini tidak tepat kerana banyak neuron tidak menempatkan saraf. Malah, saraf juga termasuk sel sokongan bukan neuron (sel ‘glial’) yang menyumbang kepada kesihatan neuron tertutup.

Setiap saraf mengandungi banyak ‘axons’ yang kadangkala disebut sebagai serat. Di dalam saraf, setiap ‘axon’ dikelilingi oleh lapisan tisu penghubung yang disebut endoneurium. Ia digabungkan menjadi satu kumpulan yang disebut ‘fasciles’. Setiap daripadanya dibungkus dalam lapisan tisu penghubung yang disebut perineurium.

Akhirnya, seluruh saraf dibalut dengan lapisan tisu penghubung yang disebut epineurium.

Endoneurium terdiri daripada lapisan dalaman bagi bahan yang disebut ‘glycocalyx’ dan jaringan kolagen. Saraf digabungkan bersama saluran darah, yang memberikan nutrien dan tenaga penting kepada neuron yang tertutup, dan memenuhi keperluan  metabolisme.

Di dalam endoneurium, serat saraf individu dikelilingi oleh cecair yang disebut cecair endoneurial. Endoneurium mempunyai sifat yang serupa dengan penghalang darah-otak. Ia menghalang molekul tertentu daripada menyeberang dari darah ke cecair endoneurial.

Jenis-jenis saraf

Terdapat tiga jenis saraf dalam tubuh manusia yang dikelaskan berdasarkan fungsinya. Ini adalah saraf deria, saraf motor dan saraf campuran.

Saraf deria (sensory)

Ini adalah saraf yang menghantar mesej ke otak atau saraf tunjang dari organ deria. Ia adalah tertutup dalam bentuk ikatan seperti struktur atau serat saraf di sistem saraf periferal. Selain itu, saraf jenis ini membawa maklumat dari ‘peripheral nervous system’ (PNS) ke ‘central nervous system’ (CNS).

Saraf motor

Saraf motor adalah saraf yang membawa mesej dalam bentuk tindak balas dari otak atau saraf tunjang ke bahagian lain badan seperti otot dan kelenjar. Ia bertanggungjawab membawa maklumat dari ‘central nervous system’ (CNS) ke ‘peripheral nervous system’ (PNS).

Saraf campuran

Saraf campuran adalah saraf yang melakukan kedua-dua tindakan saraf deria dan juga saraf motor. Ia mengubah impuls elektrik dari sistem saraf pusat ke otot-otot badan. Secara amnya, saraf campuran menghantar impuls pada kadar 120 meter sesaat atau 432 kilometer sejam.

Bagaimana saraf berfungsi

Fungsi utama saraf adalah untuk melakukan dorongan elektrokimia dan menyampaikan maklumat. Dorongan ini dilakukan oleh neuron individu yang membentuk saraf.

Dorongan ini bergerak dari satu neuron ke neuron yang lain dengan melakukan proses ‘synpase’. Mesej ditukarkan dari elektrik ke kimia dan kemudian kembali menjadi elektrik.

Saraf deria membawa maklumat dari reseptor ke sistem saraf pusat di mana maklumat itu diproses. Sebaliknya, saraf motor pula  membawa maklumat dari sistem saraf pusat ke otot.

Masalah kesihatan biasa berkaitan saraf

Gangguan saraf biasa termasuk:

 • Sakit
 • Kerosakan otot
 • Perubahan sensasi
 • Perubahan deria
 • Vertigo
 • Dysarthria
 • Masalah tidur
 • Kecacatan mental

Selain itu, beberapa keadaan serius, penyakit dan kecederaan yang boleh menyebabkan masalah pada sistem saraf termasuk:

 • Masalah bekalan darah (gangguan vaskular).
 • Kecederaan (trauma), terutamanya kecederaan pada kepala dan saraf tunjang.
 • Masalah yang timbul semasa kelahiran (kongenital).
 • Masalah kesihatan mental, seperti gangguan kecemasan, kemurungan atau psikosis.
 • Pendedahan kepada toksin, seperti karbon monoksida, ‘arsenic’ atau plumbum.
 • Masalah yang menyebabkan kehilangan fungsi secara beransur-ansur (degeneratif). Contohnya merangkumi:

 1. Penyakit Parkinson.
 2. Sklerosis berbilang (MS).
 3. Sklerosis lateral ‘amyotrophic’ (ALS).
 4. Penyakit Alzheimer.
 5. Penyakit Huntington.
 6. Neuropati periferal.
 • Jangkitan. Ini mungkin berlaku pada:

 1. Otak (‘encephalitis’ atau bisul).
 2. Membran yang mengelilingi otak dan saraf tunjang (meningitis).
 • Penggunaan bahan berlebihan atau gejala penarikan dari ubat-ubatan preskripsi dan bukan preskripsi, ubat-ubatan haram atau alkohol.
 • Tumor otak.
 • Kerosakan sistem organ. Contohnya merangkumi:

 1. Kegagalan pernafasan.
 2. Kegagalan jantung.
 3. Kegagalan hati (ensefalopati hepatik).
 4. Kegagalan buah pinggang (uremia).
 • Keadaan lain. Beberapa contoh merangkumi:

 1. Disfungsi tiroid (tiroid yang terlalu aktif atau tidak aktif).
 2. Kadar gula darah tinggi (diabetes) atau kadar gula darah rendah (hipoglikemia).
 3. Masalah elektrolit.
 4. Kekurangan nutrien, seperti kekurangan vitamin B1 (tiamin) atau vitamin B12.
 5. Sindrom Guillain-Barré.

Cara menjaga saraf anda

Menguruskan gejala yang boleh merangkumi masalah saraf adalah bahagian penting dalam rawatan. Ini dipanggil sebagai penjagaan paliatif atau penjagaan sokongan.

Anda harus tahu bahawa masalah ini sering hilang selepas beberapa bulan atau tahun selepas rawatan. Tetapi kadangkala, ia boleh tahan lebih lama atau bersifat kekal, jadi anda memerlukan kaedah untuk memanfaatkan fungsi dan pemulihan anda dengan sebaiknya.

Pemakanan yang lebih baik

Makan makanan yang mengandungi nutrien tertentu bagi membantu mengatasi masalah saraf anda. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan lebih banyak vitamin B, termasuk B1, B12 dan asid folik (folat). Atau, anda mungkin memerlukan lebih banyak antioksida yang boleh didapati dalam kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ubat-ubatan

Penggunaan ubat tertentu dapat melegakan kesakitan. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat-ubatan tanpa preskripsi jika rasa sakit anda adalah ringan. Ini termasuk pil yang diambil secara oral dan krim yang dipakai pada kulit, bergantung pada jenis masalah saraf yang anda alami.

Senaman

Melakukan latihan melepaskan ubat kurang rasa sakit semula jadi yang disebut endorfin. Senaman juga melancarkan aliran darah ke saraf di kaki dan kaki. Para penyelidik percaya bahawa melakukan senaman secara teratur dapat membuat pengembangan jangka panjang pada saluran darah di kaki, menyuburkan saraf yang rosak untuk kembali sihat. Jadi, anda boleh mulakan latihan anda dengan berjalan kaki setiap hari, dan secara beransur-ansur meningkatkan langkah dan jarak anda.

Dapatkan banyak tidur

Tidur memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan mental, kesihatan fizikal dan keselamatan anda. Sekiranya anda tidak tidur lena, anda mungkin mengalami beberapa keadaan kronik yang boleh mempengaruhi cara anda berfikir, bertindak balas, belajar dan berkomunikasi dengan orang lain. Tidur membantu sistem saraf pusat berfungsi dengan baik.

Minum teh hijau

Mengambil secawan teh hijau sekurang-kurangnya sekali sehari adalah kaedah terbaik untuk menjaga sistem saraf anda. Teh hijau kaya dengan asid amino, serta membantu dengan tahap serotonin. Selain itu, kafein dalam teh hijau membantu meningkatkan tumpuan, kemampuan berfikir dan fokus. Ia juga merupakan kaedah yang baik untuk merawat insomnia, diabetes dan penyakit Parkinson.

SUMBER

https://byjus.com/biology/nerves

https://www.uofmhealth.org/health-library/nersp

https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/nerve-problems-or-neuropathy

https://courses.lumenlearning.com/boundless-ap/chapter/nerves/

https://www.lalpathlabs.com/blog/smart-ways-to-keep-your-central-nervous-system-healthy/

error: Content is protected !!