Now Reading
Saraf Pudendal Terperangkap (Pudendal Nerve Entrapment) – Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis, Rawatan

Saraf Pudendal Terperangkap (Pudendal Nerve Entrapment) – Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis, Rawatan

Saraf Pudendal Terperangkap

Saraf Pudendal Terperangkap (Neuralgia pudendal) adalah keadaan yang menyebabkan kesakitan, ketidakselesaan, atau kebas pada pelvis atau alat kelamin anda.

Ia berlaku apabila saraf utama di bahagian bawah badan mengalami kerosakan atau kerengsaan, dan menyukarkan penggunaan bilik mandi, melakukan hubungan seks, atau duduk.

Kesakitan datang dan pergi. Tidak jelas dengan tepat berapa ramai individu yang mengalami keadaan ini, tetapi para pakar percaya ia jarang berlaku.

Saraf pudendal mengalir daripada bahagian belakang pelvis sehingga berhampiran pangkal zakar atau faraj anda, di mana ia bercabang ke saraf yang lain.

Ia menghantar mesej ke otak daripada alat kelamin, dubur, dan bahagian badan lain yang berdekatan. Ia mengawal otot sfinkter yang terbuka dan ditutup semasa anda menggunakan bilik mandi.

Simptom

Anda biasanya merasakan simptom saraf pudendal terperangkap di bahagian bawah badan, alat kelamin, atau perineum (kawasan di antara alat kelamin dan dubur anda). Ini termasuk:

  • Sakit yang tajam atau terbakar
  • Lebih peka
  • Rasa kebas atau peniti dan jarum, seperti ketika kaki anda tertidur
  • Perasaan bengkak

Perasaan ini mungkin lebih teruk ketika anda duduk. Atau anda mungkin mengalami simptom di kedua-dua belah badan anda, dan mungkin terdapat di perut, punggung, atau kaki anda.

Anda juga mungkin menghadapi masalah seperti:

  • Keperluan tiba-tiba atau kerap ke bilik mandi
  • Masalah atau kesakitan semasa melakukan hubungan seks
  • Bagi lelaki, masalah mengalami ereksi

Punca dan Faktor Risiko

Terdapat beberapa perkara yang boleh merosakkan saraf pudendal anda.

Saraf pudendal terperangkap boleh berlaku semasa anda cedera, menjalani pembedahan, atau bersalin.

Tumor atau jangkitan boleh merimaskan atau menjengkelkan. Dan kadang-kadang, jenis senaman tertentu, seperti menghabiskan banyak masa dengan basikal, boleh menjadi punca.

Diagnosis

Sekiranya anda mengalami sakit pada pelvis, beritahu doktor anda. Ketika temujanji anda, anda akan menjawab soalan mengenai gejala anda dan menjalani pemeriksaan fizikal.

Doktor anda akan memasukkan jari ke dalam vagina atau rektum anda dan memberi tekanan pada saraf untuk memeriksanya.

Anda mungkin juga menjalani ujian pengimejan dengan mesin MRI. Ia menggunakan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk mengambil gambar organ dalaman badan anda.

Doktor anda juga boleh memberi anda sekatan saraf pudendal. Ini adalah suntikan pada pelvis anda untuk mematikan saraf dan melihat jika gejala anda hilang.

Rawatan

Sebilangan besar orang dengan saraf pudendal terperangkap mendapatkan rawatan dengan kombinasi terapi fizikal, perubahan gaya hidup, dan ubat-ubatan.

Duduk tegak atau berdiri lebih kerap untuk mengatasi sakit saraf. Ini dapat mengurangkan tekanan dari saraf pudendal.

Jangan melakukan squat atau berbasikal. Latihan tertentu boleh membuat neuralgia pudendal menjadi lebih teruk.

See Also
tiktok

Dapatkan terapi fizikal. Dengan terapi ini anda dapat mengendurkan dan meregangkan otot di hujung bawah pelvis anda, yang dikenali sebagai dasar pelvis.

Ini dapat mengurangkan tekanan yang boleh mengganggu saraf pudendal. Sekiranya neuralgia pudendal sukar untuk mengawal pundi kencing atau usus anda, terapi fizikal juga dapat membantu mengatasi masalah ini.

Cuba gunakan ubat preskripsi. Pengendur otot yang boleh membantu melegakan gejala neuralgia pudendal. Dadah yang digunakan untuk merawat keadaan lain, seperti kemurungan atau epilepsi, juga boleh membantu.

Sekiranya ini tidak berfungsi, doktor anda mungkin akan memberi anda ubat-ubatan yang mematikan saraf atau menurunkan keradangan, untuk mengurangkan tekanan.

Perkara ini mungkin memerlukan beberapa minggu untuk dilaksanakan sepenuhnya. Dalam kes yang jarang berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuang apa-apa yang menekan saraf.

Anda juga mungkin meletakkan alat elektrik kecil di bawah kulit anda untuk merangsang saraf dan mengganggu isyarat kesakitan yang dihantar ke otak.

Sumber:

https://www.webmd.com/pain-management/pudendal-neuralgia#1

https://www.whria.com.au/for-patients/pelvic-pain/pudendal-neuralgia/

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10713/pudendal-neuralgia


error: Content is protected !!