sakit tumit kaki
Sekiranya anda menggunakan tumit dengan terlalu kerap atau mencederakan tumit, anda mungkin mengalami sakit tumit. Ini boleh menjadi masalah yang ringan hinggalah mampu menyebabkan masalah lebih serius.

Pengenalan

Kaki dan pergelangan kaki anda terdiri daripada 26 tulang, 33 sendi dan lebih dari 100 tendon. Tumit adalah tulang terbesar di bahagian kaki anda.

Sekiranya anda menggunakan tumit dengan terlalu kerap atau mencederakan tumit, anda mungkin mengalami sakit tumit kaki. Ini boleh menjadi masalah yang ringan hinggalah mampu menyebabkan masalah lebih serius. Anda mungkin perlu meminta doktor atau pakar sakit kaki untuk mendiagnosis penyebabnya jika rawatan di rumah yang sederhana tidak dapat meredakan kesakitan.

Penerangan

Sakit tumit adalah masalah kaki yang biasa. Kesakitan biasanya berlaku di bawah tumit atau tepat di bahagian belakangnya, di mana tendon Achilles bercantum ke tulang tumit. Kadangkala, ia boleh menjejaskan bahagian tepi tumit.

Kesakitan yang berlaku di bawah tumit dikenali sebagai plantar fasciitis. Ini adalah penyebab yang paling biasa. Kesakitan di belakang tumit pula adalah tendinitis Achilles. Di samping itu, kesakitan juga boleh mempengaruhi bahagian dalam atau luar tumit dan kaki.

Penyebab yang berkemungkinan

Dalam kebanyakan kes, kesakitan tidak berlaku disebabkan oleh kecederaan. Pada mulanya, biasanya gejala yang berlaku adalah ringan, tetapi boleh menjadi serius dan kadangkala melumpuhkan. Biasanya simptom ini hilang tanpa rawatan, tetapi boleh juga berlanjutan dan menjadi kronik.

Seterusnya, ada juga beberapa penyebab sakit tumit seperti:

 • Plantar fasciitis. Plantar fasciitis berlaku apabila tekanan pada kaki merosakkan ligamen plantar fascia. Ini menyebabkan rasa sakit dan kekakuan pada bahagian tumit kaki.

 • Terkehel dan regangan. Keadaan ini adalah kecederaan pada badan, yang mana ia sering terjadi disebabkan oleh aktiviti fizikal. Kecederaan ini boleh jadi satu keadaan kecil hinggalah keadaan lebih serius parah, bergantung pada kejadian yang berlaku.

 • Keretakan. Keretakan adalah kepatahan tulang. Keadaan ini dianggap sebagai satu kecemasan perubatan. Rawatan segera mungkin diperlukan untuk merawatnya.

 • Achilles tendonitis. Ini berlaku apabila tendon yang melekatkan otot betis ke tumit menjadi sakit atau meradang akibat kecederaan yang berlebihan.

 • Bursitis. Bursae adalah kantung berisi cecair yang terdapat di sendi anda. Ia mengelilingi kawasan di mana tendon, kulit dan tisu otot bertemu tulang.

 • Ankylosing spondylitis. Bentuk artritis ini boleh mempengaruhi tulang belakang anda. Ia juga menyebabkan keradangan vertebra yang serius dan akhirnya boleh menyebabkan kesakitan dan kecacatan kronik.

 • Osteochondroses. Gangguan ini secara langsung boleh mempengaruhi pertumbuhan tulang pada kanak-kanak dan remaja.

Bila perlu berjumpa dengan doktor

Sekiranya anda mengalami sakit tumit, anda boleh mencuba beberapa rawatan di rumah terlebih dahulu seperti berehat untuk meredakan gejala anda. Sekiranya sakit tumit anda tidak sembuh dalam dua hingga tiga minggu, anda harus bertemu dengan doktor anda.

Selain itu, segera ke klinik atau hospital berdekatan sekiranya anda mengalami perkara berikut:

 • Kesakitan anda memburuk.
 • Kesakitan bermula secara tiba-tiba.
 • Anda mempunyai kemerahan di tumit.
 • Anda mengalami bengkak di tumit.
 • Anda tidak boleh berjalan kerana sakit di tumit.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Seorang doktor akan memeriksa kaki anda dan bertanyakan tentang kesakitan, berapa banyak berjalan dan berdiri yang telah dilakukan oleh individu tersebut, jenis kasut apa yang digunakan, dan perincian tentang sejarah perubatan mereka.

Selain itu, doktor juga akan menguji otot, bermula dari lutut dan mencari bentuk atau perubahan kulit yang tidak normal. Ini dapat membantu membezakan antara pertumbuhan, psoriasis dan keadaan lain.

Memicit di bahagian tumit dapat membantu mengesan masalah saraf, kehadiran sista, atau kepatahan kerana tekanan. Maklumat ini mungkin cukup untuk membuat diagnosis, tetapi kadangkala ujian darah atau imbasan imej mungkin diperlukan.

Plantar fasciitis adalah jenis sakit tumit yang paling biasa berlaku, tetapi terdapat banyak lagi penyebab lain yang berkemungkinan. Diagnosis yang tepat lebih cenderung membantu untuk menentukan pelan rawatan yang berkesan.

Rawatan

Sekiranya anda mengalami sakit tumit kaki, anda boleh mencuba kaedah ini di rumah untuk mengurangkan rasa tidak selesa tersebut seperti:

 • Rehat sebanyak yang mungkin.
 • Letakkan ais ke tumit selama 10 hingga 15 minit dua kali sehari.
 • Ambil ubat tahan sakit yang tidak memerlukan preskripsi.
 • Pakai kasut yang sesuai dengan betul.
 • Pakai belat malam (night splint) iaitu sejenis alat khas yang meregangkan kaki semasa anda tidur.
 • Gunakan penaik tumit atau penutup kasut untuk mengurangkan kesakitan.

Sekiranya strategi rawatan di rumah ini tidak meredakan kesakitan, anda perlu berjumpa dengan doktor. Mereka akan melakukan ujian fizikal dan bertanyakan tentang gejala anda dan bila ia bermula. Malah, doktor juga mungkin mengambil sinar-X untuk mengetahui punca sakit tumit kaki anda. Setelah doktor mengetahui apa yang menyebabkan kesakitan anda, mereka akan dapat memberi anda rawatan yang sesuai.

Dalam kebanyakan kes, doktor mungkin menetapkan terapi fizikal. Ini dapat membantu menguatkan otot dan tendon di kaki anda, yang membantu mencegah kecederaan selanjutnya. Sekiranya kesakitan anda bertambah teruk, doktor mungkin memberi anda ubat anti-radang. Ubat ini boleh disuntik ke kaki atau diambil secara oral.

Seterusnya, doktor juga boleh mengesyorkan agar anda menyokong kaki anda sebanyak mungkin sama ada dengan mengetuk kaki atau menggunakan alat kasut khas.Dalam kes yang sangat jarang berlaku, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membetulkan masalahnya, tetapi pembedahan tumit memerlukan masa pemulihan yang lama dan mungkin tidak selalu melegakan kesakitan pada kaki anda.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/181453

https://www.healthline.com/health/heel-pain

https://www.mayoclinic.org/symptoms/heel-pain/basics/definition/sym-20050788

Summary
Sakit tumit kaki
Article Name
Sakit tumit kaki
Description
Sekiranya anda menggunakan tumit dengan terlalu kerap atau mencederakan tumit, anda boleh mengalami sakit tumit. Ini boleh menjadi masalah ringan atau lebih serius.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: