Sakit pergelangan tangan adalah ketidak selesaan di pergelangan tangan. Sendi pergelangan tangan sangat penting dalam kehidupan kerana ia berperanan dalam pergerakan asas. Apabila kesakitan berlaku, ia boleh mengganggu aktiviti seharian dan bahkan mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Pergelangan tangan bukan terdiri daripada satu sendi sahaja. Sebaliknya, ia terdiri daripada beberapa sendi kecil di mana tulang tangan dan lengan bawah bertemu.

Oleh kerana begitu banyak faktor yang boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan, maka sangat sukar untuk mendiagnosis punca berlakunya sakit ini. Tetapi diagnosis yang tepat sangat penting untuk memberikan rawatan yang betul kepada pesakit.

Apa Yang Menyebabkan Sakit Pergelangan Tangan?

Keadaan berikut adalah penyebab sakit pergelangan tangan yang biasa. Antaranya ialah:

 • Sindrom terowong karpal

Saraf median adalah salah satu daripada tiga saraf utama di lengan bawah. Sindrom terowong karpal berlaku apabila saraf median menjadi mampat atau mencubit. Ia terletak di sebelah telapak tangan anda dan memberikan kesakitan pada bahagian tangan yang berikut:

 1. Ibu jari
 2. Jari telunjuk
 3. Jari tengah
 4. Bahagian jari manis

Ia juga memberikan dorongan elektrik ke otot yang menuju ke ibu jari. Sindrom terowong karpal boleh berlaku di salah satu atau kedua-dua tangan anda.

Bengkak di pergelangan tangan juga turut menyebabkan mampatan pada sindrom terowong karpal. Kesakitan ini disebabkan oleh tekanan yang berlebihan di pergelangan tangan dan saraf median.

Selain menyebabkan sakit pergelangan tangan, sindrom karpal dapat menyebabkan rasa mati rasa, kelemahan dan kesemutan di sisi tangan anda berhampiran ibu jari.

Pembengkakan pergelangan tangan boleh berlaku dan mencetuskan sindrom carpal tunnel kerana salah satu daripada keadaan berikut:

 1. Melakukan tugas berulang dengan tangan anda, seperti menaip, melukis, atau menjahit
 2. Berlebihan berat badan, hamil, atau mengalami menopaus
 3. Mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, arthritis, atau tiroid yang tidak aktif
 • Kecederaan pergelangan tangan

Kecederaan pada pergelangan tangan anda juga boleh menyebabkan kesakitan. Kecederaan pergelangan tangan termasuk patah tulang dan tendonitis.

Bengkak, lebam atau sendi yang cacat di dekat pergelangan tangan mungkin merupakan gejala kecederaan pergelangan tangan. Beberapa kecederaan di pergelangan tangan boleh berlaku dengan segera kerana trauma akibat hentaman.

 • Gout

Gout disebabkan oleh penumpukan asid urik. Asid urik adalah bahan kimia yang dihasilkan apabila badan anda memecah makanan yang mengandungi sebatian organik yang disebut purin.

Sebilangan besar asid urik larut dalam darah dan dikeluarkan dari badan melalui pembuangan air kecil. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, badan menghasilkan asid urik terlalu banyak.

Asid urik yang berlebihan dapat disimpan di sendi yang mengakibatkan rasa sakit dan bengkak. Kesakitan ini sering berlaku di lutut, pergelangan kaki, pergelangan tangan, dan kaki. Penyebab gout yang biasa termasuk:

 1. Minum alkohol terlalu banyak
 2. Makan berlebihan
 3. Ubat-ubatan tertentu, seperti diuretic
 4. Keadaan lain seperti tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit buah pinggang
 • Artritis

Artritis adalah keradangan pada sendi. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan dan kekakuan pada bahagian badan yang terjejas. Artritis mempunyai banyak sebab, termasuk keausan normal, penuaan, dan terlalu banyak kerja tangan.

Terdapat banyak bentuk artritis, tetapi jenis yang paling biasa termasuk:

 1. Rheumatoid arthritis (RA)

Penyakit autoimun yang biasanya menyerang kedua pergelangan tangan. Ia berkembang apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang lapisan sendi anda termasuk pergelangan tangan anda. Ini boleh menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan yang akhirnya boleh mengakibatkan hakisan tulang.

 • Osteoarthritis (OA)

Penyakit sendi degeneratif yang biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Ia disebabkan oleh kerosakan tulang rawan yang menutupi sendi. Tisu pelindung rosak oleh usia dan gerakan berulang. Ini meningkatkan geseran apabila tulang sendi bergesekan antara satu sama lain mengakibatkan bengkak dan sakit.

 • Psoriatik arthritis (PsA)

Sejenis arthritis yang berlaku pada orang dengan kelainan kulit yang disebut psoriasis.

Simptom Yang Mungkin Berlaku Bersama Dengan Sakit Pergelangan Tangan

Simptom sakit pergelangan tangan berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya. Lokasi kesakitan juga boleh berbeza-beza.

Simptopm lain mungkin timbul sekali dengan kesakitan. Antaranya ialah rasa terseliuh di pergelangan tangan, bengkak, lebam. mati rasa, kesemutan, dan kelemahan tangan juga mungkin terjadi ketika sakit disebabkan oleh sindrom karpal.

Beberapa orang juga mungkin mengalami simptom berikut:

 • Kekakuan di pergelangan tangan terutamanya di jari.
 • Masalah mencengkam objek di mana menggenggam atau memegang mungkin sukar atau tidak selesa.
 • Terdapat bunyi mengklik semasa menggerakkan pergelangan tangan yang mana ini boleh menjadi lebih teruk setelah berehat.

Bilakah Masa Yang Sesuai Untuk Berjumpa Doktor?

Penting untuk sesorang berjumpa doktor sekiranya:

 • Kesakitan mengganggu aktiviti seharian.
 • Mati rasa atau kesemutan menjadi lebih teruk dan ada sedikit atau tidak ada perasaan di jari atau tangan.
 • Pergerakan tangan yang sederhana tidak lagi mungkin dilakukan.
 • Kelemahan menjadikan kesukaran memegang sesuatu.

Komplikasi sakit pergelangan tangan boleh merangkumi kelemahan dan penurunan kemampuan untuk menjalankan aktiviti seperti mencengkam objek dan menggunakan papan kekunci.

Bagaimana Boleh Didiagnosis?

Doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal dan melakukan ujian tertentu untuk mendiagnosis penyebab sakit pergelangan tangan anda. Antara perkara yang akan dilakukan ialah:

 • Bengkokkan pergelangan tangan ke hadapan selama 60 saat untuk melihat apakah rasa mati rasa atau kesemutan timbul
 • Ketuk kawasan di atas saraf median untuk melihat apakah kesakitan berlaku
 • Meminta anda memegang objek untuk menguji cengkaman anda
 • Melakukan sinar-X pada pergelangan tangan anda untuk menilai tulang dan sendi
 • Melakukan ujian elektromiografi untuk menilai kesihatan saraf anda
 • Melakukan ujian kelajuan pengaliran saraf untuk memeriksa kerosakan saraf
 • Melakukan ujian air kencing dan darah untuk mengesan sebarang keadaan perubatan yang mendasari
 • Mengambil sampel cecair diambil dari sendi anda untuk memeriksa kristal atau kalsium

Rawatan Untuk Sakit Pergelangan Tangan

Rawatan untuk sakit pergelangan tangan bergantung kepada penyebab kesakitan dan keparahannya. Rawatan yang paling tidak invasif diberikan terlebih dahulu sebelum rawatan disyorkan. Ia merangkumi:

 • Rawatan di rumah

Merehatkan pergelangan tangan sebanyak mungkin untuk memberi masa untuk sembuh adalah berkesan. Ubat sakit dan ais juga disarankan untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan.

 • Memakai splint

Dalam beberapa kes, memakai splint di pergelangan tangan mebantu kerana ia boleh mengelakkan pergerakan pergelangan tangan tertentu yang menyebabkan kerengsaan. Ia juga dapat mengurangkan tekanan saraf.

 • Bersenam

Bergantung pada jenis kesakitan, senaman pergelangan tangan mungkin berfungsi. Senaman tertentu boleh meregangkan dan memanjangkan otot dan tendon. Namun  pesakit harus mendapatkan cadangan dari doktor atau ahli terapi fizikal sebelum melakukan senaman.

 • Rawatan tambahan

Suntikan kortison yang mengurangkan keradangan dan mengurangkan rasa sakit boleh menjadi berkesan.

 • Pembedahan

Hanya digunakan jika rawatan kurang invasif tidak berjaya. Jenis pembedahan yang dilakukan bergantung kepada penyebab kesakitan. Pembedahan untuk sindrom carpal tunnel melibatkan pemotongan ligamen di pergelangan tangan untuk melepaskan tekanan pada saraf.

Pencegahan

Beberapa kaedah fisioterapi boleh digunakan untuk mencegah sakit pergelangan tangan seperti:

 • Menggunakan postur badan yang betul ketika duduk di stesen kerja dan menjaga pergelangan tangan dalam keadaan santai.
 • Menggunakan papan kekunci yang mesra pergelangan tangan jika berjam-jam dihabiskan di papan kekunci.
 • Mempelajari cara menggunakan alatan tangan dengan betul, jadi kurang tekanan diletakkan di tangan dan pergelangan tangan.
 • Berehat daripada menggunakan papan kekunci jika sudah terlalu lama menggunakannya
 • Menggunakan pelindung pergelangan tangan untuk mengelakkan kecederaan ketika menyertai sukan seperti papan luncur.

Sumber

https://www.healthline.com/health/wrist-pain#prevention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312070#treatment_and_prevention

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrist-pain/symptoms-causes/syc-20366213

Tagged: