Now Reading
Sakit Leher (Neck Pain)

Sakit Leher (Neck Pain)

sakit leher

Pengenalan

Sakit leher boleh dialami oleh lebih daripada 1/4 individu dewasa sekiranya anda tidur dengan postur yang salah. Ia sangat mudah terdedah kepada masalah keseimbangan.

Leher merupakan bahagian tubuh yang sangat mengagumkan, tetapi ia mempunyai tugas yang sangat sukar. Ia menahan beban seberat bola boling sepanjang hari. Tulang-tulang di bahagian atas tulang belakang yang bersambung dengan otot dan ligamen membantu menyokong kepala anda yang mempunyai berat sekitar 11 paun.

Penerangan

Sakit leher adalah simptom yang biasanya dikaitkan dengan sakit yang mengebaskan. Kadangkala, kesakitan di leher bertambah buruk apabila anda menggerakkan leher atau memusingkan kepala. Simptom-simptom lain yang mengiringi sesetengah jenis sakit leher termasuklah kebas, kesemutan, ketegangan, kesakitan yang menyucuk, kesukaran untuk bergerak, berasa penuh, kesukaran menelan, jantung berdenyut laju, bunyi bingit di kepala, pening kepala atau sakit kepala, dan nodus limfa (kelenjar) yang bengkak.

Selain itu, ia juga boleh dikaitkan dengan simptom seperti sakit kepala, sakit muka, sakit bahu dan rasa kebas atau kesemutan (paralhesia hujung atas). Simptom-simptom yang berkaitan ini disebabkan oleh saraf-saraf yang tersepit di leher. Bergantung kepada keadaan, kadangkala kesakitan leher disertai dengan simptom-simptom seperti kesakitan bahagian atas/ bawah belakang seperti yang biasa berlaku jika terdapat keradangan tulang belakang dan berpunca daripada ankylosing spondylitis.

Penyebab yang berkemungkinan

Kesakitan leher atau ketegangan boleh berlaku oleh kerana pelbagai sebab seperti:

Tekanan dan ketegangan otot 

Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan oleh aktiviti dan tingkah laku seperti:

 • Postur yang lemah.
 • Bekerja di meja terlalu lama tanpa mengubah kedudukan.
 • Tidur dengan leher anda dalam kedudukan yang buruk.
 • Menggerakkan leher semasa melakukan senaman.

Kecederaan

Bahagian leher anda sangat mudah terdedah kepada kecederaan, terutamanya akibat jatuh, kemalangan kereta dan sukan, di mana otot-otot dan ligamen leher bergerak di luar batasan normalnya.

Jika tulang leher (vertebra serviks) anda patah, saraf tunjang juga berisiko untuk menjadi rosak. Kesakitan leher akibat penjejasan pergerakan kepala yang melebihi batasan secara tiba-tiba ini dipanggil sebagai whiplash.

Serangan jantung

Selain itu, kesakitan leher juga boleh menjadi simptom bagi serangan jantung, tetapi ia sering diikuti dengan simptom serangan jantung yang lain seperti:

 • Berpeluh
 • Mual
 • Muntah
 • Sakit lengan atau rahang

Jika leher anda sakit dan anda mempunyai simptom yang sama seperti serangan jantung, sila panggil ambulans atau pergi ke bilik kecemasan dengan segera.

Meningitis 

Meningitis adalah keradangan pada tisu nipis yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Bagi individu yang mempunyai meningitis, demam dan sakit kepala sering terjadi seiring dengan kekebasan leher. Meningitis boleh membawa maut dan merupakan satu keadaan kecemasan perubatan.

Sekiranya anda mengalami simptom meningitis, dapatkan bantuan dengan segera.

Sebab-sebab lain

Sebab-sebab lain termasuklah yang berikut:

 • Atritis reumatoid menyebabkan kesakitan serta pembengkakan sendi dan tulang. Apabila keadaan ini berlaku di kawasan leher anda, ia boleh menyebabkan sakit leher.
 • Osteoporosis melemahkan tulang dan boleh menyebabkan kepatahan tulang. Keadaan ini sering berlaku di bahagian tangan atau lutut, namun ia juga boleh berlaku di leher.
 •  Fibromyalgia adalah keadaan yang menyebabkan kesakitan otot di seluruh badan, terutamanya di bahagian leher dan bahu.
 • Apabila umur meningkat, fungsi cakera serviks turut merosot. Keadaan ini dikenali sebagai spondylosis, atau osteoartritis leher. Ia boleh menyempitkan ruang antara vertebra dan menambah tekanan kepada sendi anda.
 • Apabila cakera menonjol akibat trauma atau kecederaan, ia boleh menambah tekanan pada saraf tunjang atau akar saraf anda. Keadaan ini dipanggil sebagai pembengkakan cakera serviks, yang juga dikenali sebagai cakera hernia atau ‘slipped disk’.
 •  Stenosis tulang belakang berlaku apabila kolum tulang belakang menjadi sempit sehingga menyebabkan tekanan pada saraf tunjang atau akar saraf semasa ia keluar dari vertebra. Ini boleh berlaku disebabkan keradangan jangka panjang akibat artritis atau keadaan penyakit lain.

Dalam kes yang jarang berlaku, kekebasan atau kesakitan leher berlaku kerana:

 • Keabnormalan kongenital
 • Jangkitan
 • Bisul
 • Tumor

Bila perlu menghubungi doktor

Kebiasaannya sakit leher akan bertambah serius secara beransur-ansur walaupun dengan rawatan di rumah. Jika kesakitan masih tidak sembuh, berjumpalah dengan doktor anda.

Dapatkan rawatan segera jika anda mengalami kesakitan leher yang teruk akibat kecederaan, seperti kemalangan kenderaan bermotor, kemalangan semasa menyelam atau terjatuh.

Pastikan anda menghubungi doktor jika sakit leher anda:

 • Semakin teruk
 • Berterusan selama beberapa hari tanpa rawatan
 • Merebak ke bahagian bawah lengan atau kaki
 • Disertai dengan sakit kepala, kebas, kelemahan atau kesemutan

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Untuk mendiagnosis penyebab sakit leher, ianya adalah penting untuk mengkaji sejarah simptom yang anda alami. Apabila mengkaji sejarah perubatan, doktor akan melihat lokasi, intensiti, tempoh dan radiasi kesakitan. Adakah rasa sakit bertambah buruk atau bertambah baik apabila mengubah atau menggerakkan kepala? Sebarang kecederaan, rawatan masa lampau, pergerakan yang mengakibatkan kesakitan turut direkodkan. Pemeriksaan sistem saraf akan dijalankan untuk menentukan jika terdapatnya penglibatan saraf.

Ujian lanjutan sakit leher yang tidak didiagnosis termasuklah penilaian X-ray, imbasan CT, imbasan tulang, imbasan MRI, myelogram, dan ujian elektrikal seperti elektromiografi (EMG) dan ujian halaju konduksi saraf (NCV).

Rawatan

Doktor mungkin akan memberi ubat tahan sakit yang lebih kuat daripada jenis ubat tahan sakit yang anda boleh dapatkan di kaunter. Beliau akan turut membekalkan ubat penenang otot dan antidepresan trisiklik untuk melegakan kesakitan.

Terapi

 • Terapi fizikal. Ahli terapi fizikal boleh mengajar anda postur, senaman dan latihan yang betul untuk menguatkan leher, penggunaan haba, ais, stimulasi elektrik dan langkah-langkah lain untuk membantu meringankan kesakitan anda dan mencegah kesakitan daripada berulang.
 • Rangsangan saraf elektrik transkutaneous (TENS). Elektrod diletakkan pada kulit yang berhampiran kawasan menyakitkan bagi memberikan impuls elektrik kecil untuk melegakan kesakitan.
 • Daya tarikan. Daya tarikan menggunakan berat, takal atau pundi udara untuk meregangkan leher anda dengan lembut. Terapi ini dilakukan di bawah pengawasan ahli terapi profesional dan fizikal. Ia bertujuan untuk memberikan kelegaan kepada sesetengah kesakitan leher, terutamanya kesakitan yang berkaitan dengan kerengsaan akar saraf.

Prosedur pembedahan dan lain-lain

 • Suntikan steroid. Doktor anda akan menyuntik ubat kortikosteroid berhampiran akar saraf ke dalam sendi faset kecil di tulang tulang belakang serviks atau ke dalam otot-otot di leher anda untuk membantu mengurankan kesakitan. Ubat sembelit, seperti lidocaine juga boleh disuntik untuk melegakan kesakitan leher anda.
 • Pembedahan.  Pembedahan boleh menjadi salah satu pilihan untuk merawat akar saraf atau pemampatan saraf tunjang, namun begitu, ia jarang diperlukan untuk merawat sakit leher.

SUMBER

https://www.medicinenet.com/neck_pain/article.htm#how_do_health_care_professionals_diagnose_neck_pain

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/diagnosis-treatment/drc-20375587

https://www.healthline.com/health/neck-pain#treatment

https://www.webmd.com/pain-management/why-does-my-neck-hurt#1

error: Content is protected !!