sakit kepala semasa seks
Bayangkan anda sedang berada dalam keterujaan, tiba-tiba anda berasa denyutan di kepala kerana anda sedang capai tahap klimaks (orgasm).

Bayangkan anda sedang berada dalam keterujaan, tiba-tiba anda berasa denyutan di kepala kerana anda sedang capai tahap klimaks (orgasm). Kesakitan boleh berlangsung selama beberapa minit atau mungkin selama beberapa jam.

Apa yang mungkin anda alami dikenali sebagai sakit kepala semasa seks, iaitu sejenis rasa sakit kepala yang jarang berlaku. Ia selalunya tidak berbahaya dan berlaku sebelum atau pada saat pembebasan seksual. 

Simptom Sakit kepala semasa seks

Terdapat dua jenis sakit kepala seks:

 • Sakit kepala di kepala dan leher yang semakin meningkat apabila keghairahan seksual meningkat.
 • Sakit kepala yang tiba-tiba, serius dan berdenyut yang berlaku sebelum atau semasa klimaks.

Bagi sesetengah orang, kedua-dua jenis sakit kepala tersebut mungkin digabungkan.

Kebanyakan keadaan sakit kepala mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa minit. Sesetengah orang mungkin mengalaminya secarab berlarutan sehingga berjam-jam atau bahkan sehingga dua atau tiga hari.

Ramai orang yang mengalami sakit kepala ketika seks akan mengalaminya dalam bentuk kelompok selama beberapa bulan, dan kemudian boleh hilang selama setahun atau lebih. Lebih kurang separuh daripada keseluruhan individu yang mengalami sakit kepala seperti ini mengalaminya mereka dalam tempoh kira-kira enam bulan. Ada juga sesetengah yang mungkin hanya mengalami satu serangan sepanjang hidup mereka.

Punca Sakit kepala semasa seks

Doktor masih tidak tahu punca yang menyebabkan sakit kepala seperti ini, tetapi ia mungkin sejenis sakit kepala vaskular. Ia terjadi hasil daripada pembengkakan pembuluh darah di otak.

Apabila seseorang mencapai tahap klimaks, tekanan darah mereka meningkat dengan cepat. Lonjakan tekanan ini menyebabkan pembuluh darah di kepala mengembang dengan cepat dan menyebabkan sakit kepala yang tiba-tiba atau boleh juga jadi sakit yang keterlaluan pada sesetengah orang. 

Sakit kepala seksual yang elok, sebaliknya berlaku kerana peningkatan ketegangan otot. Sebagai seorang lelaki menjadi teruja secara seksual, otot-otot di leher dan kepala mereka boleh mengecut dan mencetuskan sakit kepala yang tegang.

Diagnosis Sakit kepala semasa seks

Walaupun sakit kepala semasa seks biasanya tidak perlu dibimbangkan, anda masih perlu memastikan tiada perkara yang serius berlaku.

Selepas menilai gejala anda, doktor akan melakukan beberapa ujian untuk mengeluarkan sebarang masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan neurologi. Doktor boleh melakukan:

 • Imbasan MRI kepala untuk memeriksa struktur di dalam otak anda.
 • Imbasan CT untuk melihat kepala dan otak anda.
 • Angiografi MRA atau CT untuk melihat saluran darah di otak dan leher anda.
 • Angiogram serebral untuk memeriksa arteri leher dan otak anda.
 • Ketukan tulang belakang untuk menentukan jika terdapat sebarang pendarahan atau jangkitan.

Faktor Risiko Sakit kepala semasa seks

Masalah kesihatan seperti ini boleh menjejaskan sesiapa sahaja. Tetapi, faktor risiko yang boleh menyebabkan sakit kepala ini termasuk:

 • Seorang lelaki. Lelaki lebih terdedah kepada sakit kepala semasa seks berbanding wanita.
 • Sejarah migrain. Individu yang mudah terdedah kepada migrain akan meningkatkan risiko sakit kepala semasa seks.

Rawatan Sakit kepala semasa seks

Mengubati keadaan ini bergantung kepada punca yang menyebabkannya. Sakit kepala sebegini biasanya tidak dikaitkan dengan keadaan kesihatan lain, jadi pengambilan ubat penahan sakit biasanya mencukupi untuk meredakan gejala. Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat harian atau ubat yang diperlukan untuk mengelakkan timbulnya rasa sakit kepala semasa seks. 

Dalam sesetengah kes, sakit kepala inis mungkin menunjukkan masalah yang serius. Sekiranya keadaan sakit kepala ini disertai dengan masalah neurologi lain seperti sakit leher atau muntah yang keterlaluan, ini berkemungkinan menunjukkan anda mempunyai:

 • Pendarahan otak
 • Strok
 • Tumor
 • Pendarahan dalam cairan tulang belakang
 • Aneurisme
 • Penyakit jantung koronari
 • Keradangan
 • Kesan sampingan ubat-ubatan

Doktor akan menentukan rawatan yang terbaik selepas mengenal pasti sebab utamanya. Ini mungkin bermaksud memulakan atau menghentikan pengambilan ubat-ubatan tertentu, menjalani pembedahan, mengalirkan bendalir atau menjalani terapi radiasi.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sex-headaches/symptoms-causes/syc-20377477

https://www.healthline.com/health/healthy-sex/orgasm-headache

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324719

Summary
Sakit kepala semasa seks (Sex headaches) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Sakit kepala semasa seks (Sex headaches) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Sakit kepala semasa seks adalah sakit kepala secara tiba-tiba yang berlaku ketika anda sedang berhubungan intim dengan pasangan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: