Now Reading
Sakit Kepala Ketika Hamil: Punca dan Rawatan

Sakit Kepala Ketika Hamil: Punca dan Rawatan

sakit kepala ketika hamil

Kebanyakan manusia akan mengalami sakit kepala, tetapi mengalami sakit kepala ketika hamil adalah sangat menjengkelkan. Malah, menguruskan sakit kepala amat sukar lebih lebih lagi pada trimester pertama kerana ibu hamil perlu mengelakkan banyak jenis ubat.

Walaupun semasa kehamilan anda mungkin mengalami sakit kepala yang lebih teruk daripada yang sering anda alami, tetapi jangan risau kerana kebanyakan sakit kepala semasa mengandung tidak berbahaya.

Walaubagaimanapun, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai sakit kepala semasa hamil.

Jenis-Jenis Sakit Kepala

Selalunya, sakit kepala yang anda alami semasa hamil mungkin sama seperti yang anda sering alami. Oleh itu, ayuh lah kita ketahui tentang beberapa jenis sakit kepala:

 • Ketegangan sakit kepala

Sekiranya anda mengalami tekanan, lapar atau merasa sakit di leher atau bahu anda, anda mungkin mengalami sakit kepala yang tegang, yang terasa seperti sakit yang ringan atau sederhana.

 • Migrain

Sebilangan wanita dengan migrain juga mengalami penglihatan kabur, silau cahaya, dan mual.

 • Sakit kepala sinus

Tekanan di sekitar mata, pipi dan dahi anda ditambah hidung tersumbat boleh menandakan sakit kepala sinus. Ini biasanya berlaku dengan jangkitan sinus, tetapi mereka juga sering dikelirukan dengan migrain. Dalam kedua-dua kes, rasa sakit boleh bertambah teruk apabila anda membongkok ke hadapan atau berbaring.

 • Sakit kepala kronik

Sekiranya anda mengalami sakit kepala lebih dari setengah hari pada bulan tertentu, mereka boleh dianggap kronik. Ini termasuk migrain dan jenis sakit kepala yang lain – “kronik” hanya merujuk kepada seberapa kerap ia berlaku.

Punca Sakit Kepala Semasa Hamil

 • Trimester pertama

Sakit kepala tegang adalah perkara biasa pada trimester pertama kehamilan anda. Ini mungkin berlaku kerana badan anda mengalami beberapa perubahan pada masa ini. Antara perubahan yang boleh menyebabkan sakit kepala ialah:

 1. Perubahan hormon
 2. Darah tinggi
 3. Berat badan bertambah

Antara punca lain sakit kepala yang kerap berlaku pada trimester pertama kehamilan termasuklah:

 1. penyahhidratan
 2. loya dan muntah
 3. tekanan
 4. kurang tidur
 5. pengambilan kafein
 6. pemakanan yang buruk
 7. tahap gula dalam darah rendah
 8. kurang aktiviti fizikal
 9. kepekaan terhadap cahaya
 10. perubahan penglihatan

Sebilangan makanan juga boleh menyebabkan sakit kepala. Antara makanan yang boleh menyebabkan sakit kepala termasuk:

 1. tenusu
 2. coklat
 3. keju
 4. yis
 5. tomato
 • Trimester kedua dan ketiga

Sakit kepala semasa trimester kedua dan ketiga anda mungkin mempunyai sebab yang berbeza. Ini termasuk:

 1. berat badan bertambah
 2. postur
 3. kurang tidur
 4. diet
 5. ketegangan otot dan sesak
 6. tekanan darah tinggi
 7. diabetes

Rawatan Sakit Kepala Semasa Hamil

Sekiranya anda ingin menghentikan sakit kepala secara semula jadi, terdapat banyak langkah selamat kehamilan yang boleh anda lakukan untuk memerangi dan mencegah simptom anda berdasarkan jenis sakit kepala:

 • Ketegangan sakit kepala dan migraine

Berbaring di bilik yang gelap dan tenang selama beberapa minit atau jika anda di tempat kerja, tutup mata dan angkat kaki. Anda juga boleh meletakkan bungkusan ais atau kompres sejuk di bahagian belakang leher anda selama 20 minit semasa anda berehat. Tarik nafas dalam-dalam dan meditasi yang tenang adalah dua cara yang lebih bijak untuk menyalurkan getaran yang menenangkan.

 • Sakit kepala sinus

Hidung tersumbat sangat biasa ketika hamil, jadi cubalah penyedutan wap untuk melegakan kesesakan dalam hidung dengan menambahkan kelembapan ke udara. Sapukan juga kompres panas dan sejuk ke tempat yang gatal selang 30 saat selama 10 minit, 4 kali sehari. Minum banyak air, terutama teh herba atau kaldu kerana ia dapat membantu membersihkan ketidakselesaan.

 • Untuk semua sakit kepala

Walaupun anda tidak boleh mengambil ibuprofen atau Aleve semasa anda hamil, acetaminophen (Tylenol) dapat melegakan dan penggunaan sekali-sekala dianggap selamat untuk kehamilan. Sentiasa periksa dengan doktor anda untuk mendapatkan dos yang betul dan jangan sekali-kali mengambil ubat (termasuk ubat-ubatan bebas seperti aspirin, suplemen herba dan preskripsi) tanpa mendapatkan rawatan doktor terlebih dahulu.

Bagaimana Cara Untuk Mencegah Sakit Kepala Ketika Hamil?

Walaupun beberapa sakit kepala mungkin tidak dapat dielakkan, beberapa langkah sekarang dapat membantu mencegahnya di masa depan.

 • Makan dengan kerap

Melewatkan makan mengakibatkan gula darah rendah, yang boleh menyebabkan sakit kepala. Oleh itu, anda digalakkan untuk simpan makanan ringan yang sihat seperti menyimpan keropok bijirin penuh, campuran jejak atau bar granola berkhasiat di dalam beg, meja atau kereta anda.

 • Tidur dengan cukup

Rehat secukupnya sangat penting pada trimester pertama dan ketiga kerana anda akan cenderung untuk buang air besar. Walaubagaimanapun, jangan terlalu banyak tidur kerana itu juga boleh membuat kepala anda sakit.

 • Catatkan apa yang anda makan

Coklat, keju, tenusu, daging yang diproses dan makanan lain boleh mencetuskan sakit kepala. Oleh itu, anda perlu perhatikan apa yang anda makan untuk mengetahui perkaitan dengan corak kesakitan anda.

 • Elakkan kopi

Mengurangkan kafein semasa kehamilan terlalu cepat boleh menyebabkan pening kepala. Oleh itu, anda perlu mengurangkan kopi secara perlahan lahan supaya sakit kepala anda tidak semakin teruk.

 • Dapatkan udara segar

Elakkan ruangan yang panas, tersumbat dan bau yang kuat. Dapatkan udara segar beberapa kali sehari, atau sekurang-kurangnya buka tingkap.

Kesimpulannya, sakit kepala ketika hamil adalah perkara biasa yang akan terjadi pada ibu hamil. Oleh itu, ibu hamil tidak perlu risau asalkan anda mendapat rehat yang cukup dan tidak melakukan perkara yang boleh membahayakan kesihatan anda dan juga bayi anda.

Sumber

https://www.healthline.com/health/pregnancy/headache-during-pregnancy

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=headaches-in-early-pregnancy-134-3

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/headaches-during-pregnancy.aspx

https://www.haibunda.com/kehamilan/20190213182746-49-32472/perihal-sakit-kepala-di-awal-kehamilan-bunda-perlu-tahu

error: Content is protected !!