Now Reading
Rumah Malaysia pemenang pingat emas dengan 7 taman yang diilhamkan oleh landskap Sarawak.

Rumah Malaysia pemenang pingat emas dengan 7 taman yang diilhamkan oleh landskap Sarawak.

rumah malaysia

Rumah Malaysia telah memenangi pingat emas. Satu perkara yang berkembang pesat akibat penutupan pandemik adalah taman pakis di dalam T-House di Miri, Sarawak.

Salah satu daripada tujuh taman, ruang hijau yang subur berlabuh dengan tangga keluli dan kayu yang ditempah khas yang menghubungkan dua tingkat berbeza banglo lima bilik tidur itu.

The central courtyard is a popular space for family gatherings.

Dan ruang itu adalah kemuncak rumah, tempat untuk berhubung dengan rakan-rakan serta memutuskan hubungan dari dunia.

T-House baru-baru ini memenangi pingat emas di Anugerah PAM 2022 di bawah kategori kediaman tunggal.

Ia menampilkan konfigurasi berbentuk U di tingkat bawah manakala susun atur berbentuk T mentakrifkan tingkat pertama. Dengan jumlah binaan 764 meter persegi (termasuk taman pakis), dan keluasan tanah yang luas kira-kira 3,193 meter persegi, ia berfungsi sebagai tempat tinggal yang tenang untuk pemiliknya, Teresa Ling. Tetapi lebih daripada itu, reka bentuk itu memberi tanda kepada warisan budayanya sambil memenuhi kecintaannya terhadap tumbuh-tumbuhan. Sebuah projek oleh firma Design Network yang memenangi anugerah, berpangkalan di Kuching

Arkitek, T-House sebenarnya direka seiring dengan rumah abang Ling (J-House). Kedua-dua rumah terletak bersebelahan dengan rumah ibu bapa mereka.

“T-House dibina dalam konteks homestead yang terdiri daripada tiga buah rumah – rumah ibu bapa, rumah abang dan rumah Teresa. Ia terletak di tiga plot berbeza tetapi berkongsi halaman tengah yang sama,” kata arkitek William Khoo, pengasas dan pengarah reka bentuk firma itu, menerusi temu bual telefon baru-baru ini.

Tetap setia kepada warisan budaya mereka, susun atur keseluruhan bangunan diilhamkan oleh rumah halaman tradisional Cina. Halaman tengah berfungsi sebagai ruang biasa untuk mengadakan perhimpunan keluarga.

The interior of the T-House features a warm material palette with extensive use of timber.

“Konfigurasi kedua-dua rumah adalah berdasarkan grid yang terdiri daripada sembilan kurungan, berasal daripada perkataan ‘well’, atau jing, dalam bahasa Mandarin,” kata Khoo. Dalam geomansi Cina, perigi mewakili kekayaan dan kesejahteraan.

“Kami membahagikan susun atur mengikut grid ini, dan meletakkan segala-galanya di sekeliling grid ini dengan halaman tengah,” tambahnya.

Rumah banyak taman

T-House, yang terletak berhampiran Jalan Bakam, adalah projek empat tahun yang disiapkan pada 2019.

“Satu sifat pelanggan ialah ketelitiannya dalam mengatur setiap ruang. Apabila bangunan menjadi rumah di mana terdapat cinta dalam butirannya, semangat dan jiwa yang dibawanya melangkaui batu bata dan lesung,” kata Khoo.

Hakikat bahawa pemiliknya adalah seorang pencinta alam semula jadi jelas tercermin dalam reka bentuk. Rumah itu mempunyai tujuh poket taman yang berbeza – gelanggang air, halaman tengah, taman boulevard, taman rahsia, gelanggang franji, taman luar dan taman pakis.

Kehijauan itu, kata Khoo, berfungsi sebagai penampan antara matahari dan panel kaca untuk mengurangkan silau.

“Taman pakis dalaman secara literal sekarang seperti rumah hijau, dengan banyak tumbuhan tergantung, dan persekitarannya sangat diilhamkan oleh flora hutan hujan Sarawak,” katanya, sambil menambah bahawa sistem pemercik menyiram tumbuhan secara automatik apabila perlu. “Di sana, alam semula jadi dijemput ke dalam tempat suci rumah,” kata Khoo.

Bumbung kaca atas yang dipasang dengan skrin aluminium di bawahnya membantu menapis cahaya matahari langsung.

Jurang kecil yang terletak di antara muka antara bumbung kaca dan dinding kaca membolehkan udara melaluinya untuk menggalakkan pengudaraan semula jadi.

“Apabila ia menjadi terlalu panas, rumah hijau boleh diventilasi secara mekanikal menggunakan dua kipas di sana untuk mengeluarkan udara panas,” kata Khoo.

Dalaman yang hangat

Ling yang pandai mengembara, belajar dan tinggal di luar negara sebelum pulang ke Malaysia untuk membantu dalam perniagaan pembinaan kapal keluarganya.

“Disebabkan pengembaraannya yang meluas, dia sangat menyukai kualiti sentuhan bahan asli. Sebagai contoh, dengan kayu dan marmar, dia suka melihat bijirin mereka. Dia juga menggunakan banyak batu dalam landskap kerana ia mempunyai permukaan bertekstur, rasa berat dan rasa yang kuat padanya.” Palet bahan T-House pada umumnya hangat, dengan kayu digunakan secara meluas di dalam rumah.

See Also
dapur

“Tetapi rumah itu juga sangat Jepun, di mana anda melalui beberapa siri halaman sebelum anda tiba di dalam.

“Ruangnya berlapis-lapis dengan cara itu dan beralih daripada ruang awam (halaman) kepada separa awam (contohnya, kawasan taman pakis) kepada tempat tinggal yang lebih peribadi,” jelas Khoo.

The wood and steel staircase that starts from the fern garden below leads to the upper floor. Photos: Kelvin Chan Photography

Reka bentuk luaran bergema di dalam bangunan melalui halaman yang menyediakan ruang tamu dengan pemandangan taman.

“Dengan rumah ini, sukar untuk mengetahui di mana bahagian dalam rumah berakhir dan di mana bahagian luar bermula. Louvre kayu kontemporari juga menambah identiti tersendiri pada rumah dan sentuhan avant garde,” kata Khoo.

“Kami juga mengitar semula sedikit bahan keluli dari limbungan kapal keluarga untuk membuat rak yang dipesan lebih dahulu (bersebelahan tangga) dan beberapa tempat duduk serta perabot di dalam rumah,” tambahnya.

Sebahagian daripada fasad mempunyai skrin kayu keras belian – yang boleh diputar – untuk memberikan faedah privasi dan teduhan matahari.

“Naratif rumah adalah bagaimana reka bentuk benar-benar mempersonifikasikan pemilik, yang merupakan salah satu perkara yang membantu kami memenangi anugerah itu. Teresa seorang yang sangat rendah hati, peribadi yang rapat dengan keluarganya, tetapi dia memerlukan privasinya.

“Oleh itu, rumah itu disusun mengikut kualiti tersebut. Ruang taman adalah tempat interaksi dengan keluarga dan saudara maranya, tetapi dia juga boleh berundur ke ruang peribadinya sendiri di dalamnya,” kata Khoo.

“Seni bina mengisahkan cerita dengan ruang, bahan, tekstur, cahaya dan penglihatan. T-House menceritakan tentang perjalanan dan evolusi Teresa sendiri sebagai seorang, seorang anak perempuan, seorang wanita dan seorang wanita perniagaan dalam dunia lelaki.

Belian hardwood screens add a distinct identity to the house.

“Sebagai arkitek, kami terus belajar untuk memupuk karektor bangunan kami, dan kami berharap untuk menyerlahkan bahawa reka bentuk yang baik mempunyai nilai dan boleh memberi kesan untuk mempromosikan reka bentuk moden tropika dalam konteks Sarawak, walaupun ia adalah projek yang lebih kecil seperti rumah, ” katanya.

error: Content is protected !!