rubella
Rubella adalah penyakit berjangkit yang selalunya memberi kesan kepada kanak-kanak.

Rubella adalah penyakit berjangkit yang selalunya memberi kesan kepada kanak-kanak. Ia mengakibatkan simptom seperti ruam, demam, dan kemerahan mata. Ia biasanya tidak serius pada anak-anak, tetapi ia boleh menjadi lebih serius pada wanita hamil.

Cara terbaik untuk melindungi diri sendiri dan anak-anak anda daripada jangkitan ialah dengan mendapatkan vaksin campak, cacar air, dan rubella (MMR).

Simptom Rubella

Rubella bermaksud “merah sedikit” dan penyakit ini mempunyai ruam yang merah, “rubella” adalah perkataan Latin bagi “merah kecil.”

Simptom biasanya muncul pada 14 hingga 21 hari selepas jangkitan.

Ruam sering bermula di muka dan bergerak ke anggota badan lain. Selepas 3 hingga 5 hari, ia akan pudar dan hilang sendiri. Ruam rubella boleh menjadi gatal.

Simptom lain termasuklah:

 • Hidung tersumbat atau berair
 • Sakit kepala
 • Demam ringan
 • Mata merah, meradang
 • Keradangan saraf
 • Kelenjar limfa yang besar dan lembut
 • Sakit sendi

Walaupun penyakit berjangkit ini boleh berlaku pada sebarang usia, ia jarang memberi kesan kepada bayi atau individu yang berusia lebih dari 40 tahun. Seseorang yang dijangkiti rubella pada usia yang lebih tua biasanya mempunyai simptom yang lebih teruk.

Punca Rubella

Punca rubella adalah virus berjangkit dari seorang ke orang lain. Ia boleh merebak apabila individu yang dijangkiti batuk atau bersin, atau ia boleh tersebar melalui hubungan langsung dengan rembesan pernafasan individu yang dijangkiti, seperti lendir. Ia juga boleh diberikan daripada wanita hamil kepada anak-anak mereka yang belum lahir melalui aliran darah.

Seseorang yang menghidapnya boleh mengalaminya selama satu hingga dua minggu sebelum permulaan ruam, sehingga kira-kira satu atau dua minggu selepas ruam hilang. Individu yang dijangkiti boleh menyebarkan penyakit sebelum dia menyedari dia menghidap penyakit ini.

Rubella jarang berlaku di Amerika Syarikat kerana kebanyakan kanak-kanak di negara itu telah menerima vaksinasi terhadap jangkitan pada usia muda. Walau bagaimanapun, kes-kes berlaku kebanyakannya dalam kalangan individu dewasa asing, yang tidak diberikan vaksin.

Diagnosis Rubella

Sekiranya seorang wanita hamil dan dia dijangkiti rubella, dia mesti pergi berjumpa doktor dengan segera.

Adalah lebih baik untuk menghubungi pejabat doktor terlebih dahulu, kerana mereka mungkin akan menjadualkan temujanji pada masa yang sesuai supaya virus tidak senang merebak.

Sekiranya tiada simptom, diagnosis dibuat dengan menguji sampel air liur atau darah. Jika antibodi IgM hadir, ia mungkin menunjukkan jangkitan baru.

Sebaliknya, jika antibodi IgG hadir, ia menunjukkan bahawa jangkitan rubela sama ada telah berlaku pada masa lalu atau individu itu telah diberi vaksin.

Jika tiada antibodi, individu itu tidak membawa virus dan tidak pernah diimunisasi.

Rawatan Rubella

Tiada rawatan akan memendekkan jangka hayat jangkitan rubella dan simptomnya sangat sedikit sehingga rawatan biasanya tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, doktor sering mencadangkan pengasingan dari orang lain, terutamanya wanita hamil, semasa tempoh berjangkit.

Sekiranya anda menghidapi penyakit ini semasa mengandung, bincangkan risiko terhadap bayi anda dengan doktor. Jika anda ingin meneruskan kehamilan anda, anda mungkin diberi antibodi yang dipanggil hyperimmune globulin yang boleh melawan jangkitan. Ini boleh mengurangkan simptom anda, tetapi tidak menghilangkan kemungkinan bayi anda akan mengalami sindrom rubella kongenital.

Sokongan bagi bayi yang dilahirkan dengan sindrom rubela kongenital berbeza-beza bergantung pada tahap masalah pada bayi.

Kanak-kanak dengan pelbagai komplikasi pula mungkin memerlukan rawatan awal dari pasukan pakar.

Gaya hidup dan rawatan di rumah yang boleh anda lakukan adalah:

Dalam keadaan yang jarang berlaku apabila kanak-kanak atau individu dewasa dijangkiti rubella, langkah-langkah penjagaan diri yang sederhana diperlukan:

 • Berehat sebanyak yang mungkin.
 • Ambil acetaminophen (Tylenol, yang lain) untuk melegakan ketidakselesaan daripada demam dan sakit.
 • Beritahu rakan, keluarga dan rakan sekerja, terutamanya wanita hamil, mengenai diagnosis anda jika mereka mungkin terdedah kepada penyakit ini.
 • Elakkan dari mendekati atau berhubung dengan individu yang menghidap penyakit yang imunodefisiensi (kekurangan imun).

Beritahu pihak sekolah anak anda atau penjaga anak anda bahawa anak anda menghidapinya.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310

https://www.healthline.com/health/rubella

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-rubella

https://en.wikipedia.org/wiki/Rubella

Summary
Rubella - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Rubella - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Rubella adalah penyakit berjangkit yang memberi kesan kepada kanak-kanak dan mengakibatkan simptom seperti ruam, demam dan kemerahan mata.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: