heat rash

Maksud Ruam Panas

Ruam panas juga dikenali sebagai haba berduri dan miliaria dan ia bukan hanya untuk bayi. Ia juga boleh mempengaruhi orang dewasa, terutamanya semasa cuaca panas dan lembap.

Kebiasaannya ia akan timbul apabila liang tersumbat (saluran peluh) memerangkap peluh di bawah kulit anda. Gejala bermula dari lepuh dangkal hingga ketulan merah yang mendalam. Beberapa jenis  ruam panas akan membuat anda terasa gatal.

Ruam panas biasanya hilang dengan sendirinya tetapi untuk yang lebih serius, anda mungkin memerlukan rawatan perubatan, tetapi cara terbaik untuk melegakan gejala adalah menyejukkan kulit anda dan mencegah dari berpeluh.

Simptom Ruam Panas

Jenis ruam panas yang berlainan boleh menjadi sangat serius, dan semuanya kelihatan berbeza sedikit.

Miliaria crystallina

Miliaria crystallina adalah bentuk ruam yang paling biasa. Sekiranya anda mempunyai miliaria crystallina, anda akan melihat benjolan kecil yang jelas atau putih yang dipenuhi dengan cecair di permukaan kulit anda. Benjolan ini adalah gelembung peluh dan sering pecah.

Ruam jenis ini tidak gatal dan tidak menyakitkan. Miliaria crystallina lebih kerap berlaku pada bayi daripada pada orang dewasa.

Miliaria rubra

Miliaria rubra, atau panas berduri, lebih kerap berlaku pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak dan bayi. Miliaria rubra lebih menyebabkan ketidakselesaan daripada miliaria crystallina kerana ia terbentuk dengan lebih mendalam pada lapisan luar kulit, atau epidermis.

Miliaria rubra terjadi dalam keadaan panas atau lembap dan boleh menyebabkan:

 • sensasi gatal atau berduri;
 • lebam merah pada kulit;
 • kekurangan peluh di kawasan yang terjejas; dan
 • keradangan dan kesakitan kulit kerana badan tidak dapat mengeluarkan peluh melalui permukaan kulit

Benjolan yang muncul disebabkan oleh miliaria rubra kadang-kadang boleh berkembang dan dipenuhi dengan nanah. Apabila ini berlaku, doktor anda akan mengelar keadaan ini sebagai miliaria pustulosa.

Miliaria profunda

Miliaria profunda adalah bentuk ruam yang paling jarang berlaku. Ia boleh berulang dan menjadi kronik, atau berulang kali dijangkiti dalam jangka masa yang panjang. Bentuk ruam ini berlaku di dermis, yang merupakan lapisan kulit yang lebih dalam. Miliaria profunda biasanya berlaku pada orang dewasa selepas tempoh lama dalam aktiviti fizikal yang menghasilkan peluh.

Sekiranya anda mempunyai miliaria profunda, anda akan melihat lebam yang lebih besar dan warnanya seakan warna kulit anda. Kerana ruam jenis ini menghalang peluh keluar dari kulit anda, ia dengan senang boleh menyebabkan rasa mual dan pening.

Biasanya ia akan sembuh dengan menyejukkan kulit anda dan mengelakkan pendedahan kepada keadaan panas. Jumpa doktor anda jika anda atau anak anda mempunyai simptom yang bertahan lebih lama daripada beberapa hari, ruam nampaknya semakin teruk, atau anda melihat tanda-tanda jangkitan, seperti:

 • Peningkatan kesakitan, bengkak, kemerahan atau kehangatan di sekitar kawasan yang terjejas;
 • Nanah mengalir;
 • Kelenjar bengkak di ketiak, leher atau pangkal paha; dan
 • Demam atau menggigil.

Punca Ruam Panas

Ruam panas timbul apabila sebahagian saluran peluh anda tersumbat. Daripada menguap, peluh anda akan terperangkap di bawah kulit, menyebabkan keradangan dan ruam.

Ia adalah misteri mengapa saluran peluh boleh tersumbat, tetapi faktor-faktor tertentu memainkan peranan, termasuk:

 • Saluran peluh yang tidak matang. Saluran peluh bayi yang baru lahir tidak berkembang sepenuhnya. Mereka boleh pecah dengan lebih mudah, memerangkap peluh di bawah kulit. Ruam boleh timbul pada minggu pertama kehidupan, terutama jika bayi sedang dipanaskan di inkubator, berpakaian terlalu hangat atau demam;
 • Iklim tropika. Cuaca panas dan lembap boleh menyebabkan ruam panas;
 • Aktiviti fizikal. Senaman yang kuat, kerja keras atau aktiviti apa pun yang menyebabkan anda berpeluh dengan banyak boleh menyebabkan ruam;
 • Terlalu panas. Panas secara berlebihan – berpakaian terlalu panas atau tidur di bawah selimut elektrik – boleh menyebabkan ruam; dan
 • Rehat katil yang berpanjangan. Ruam juga boleh berlaku pada orang yang tidur dalam jangka masa yang lama, terutamanya jika mereka demam.

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor yang membuat anda lebih cenderung kepada ruam panas termasuk:

 • Umur. Bayi baru lahir adalah paling mudah terdedah kepada ruam panas;
 • Iklim tropika. Orang yang tinggal di kawasan tropika lebih cenderung mengalami ruam panas berbanding orang yang berada di kawasan beriklim sederhana.
 • Aktiviti fizikal. Apa sahaja yang membuat anda berpeluh dengan banyak, terutamanya jika anda tidak memakai pakaian yang membolehkan peluh menguap, ini boleh mencetuskan ruam panas.

Rawatan

Ruam panas sering hilang dengan sendirinya apabila kulit menjadi sejuk. Rawatan untuk ruam termasuk rawatan di rumah seperti krim dan semburan bebas. Rawatan perubatan untuk ruam mungkin melibatkan antibiotik jika kelenjar peluh dijangkiti. Sekiranya sensasi tusukan berterusan, losyen calamine mungkin bermanfaat. Beberapa doktor juga mengesyorkan krim atau semburan hidrokortison bebas.

Pencegahan

Pencegahan adalah rawatan terpenting untuk ruam panas. Dengan membiarkan kulit terkena udara yang beredar, potensi saluran peluh tersumbat dan kelenjar menjadi meradang berkurang.

Strategi lain untuk mencegah ruam panas termasuk:

 • Elakkan bersenam dalam cuaca panas dan lembap
 • Pakai pakaian longgar yang diperbuat daripada kain yang bernafas seperti kapas
 • Gunakan penghawa dingin
 • Jaga kulit bersih dengan mandi atau pancuran mandian yang kerap untuk mengelakkan kelenjar peluh tersumbat
 • Kurangkan jumlah kulit yang tumpang tindih (penurunan lemak atau berat badan)
 • Jangan gunakan losyen atau krim tebal yang boleh menyumbat liang pori anda.
 • Gunakan sabun yang tidak akan mengeringkan kulit anda dan tidak mempunyai wangian atau pewarna.
 • Pastikan kawasan tidur anda sejuk dan mempunyai penyaluran udara yang baik.

Sumber artikel :

https://www.healthline.com/health/heat-rash-pictures-remedies

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-rash/symptoms-causes/syc-20373276

https://www.medicinenet.com/heat_rash/article.htm

Tagged: